Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παρέμβαση Σ. Αναστασόπουλου για το νέο χωροταξικό πλαίσιο Θεσσαλίας

 

Για το νέο χωροταξικό πλαίσιο Θεσσαλίας

Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Σ. Αναστασόπουλου

Παρέμβαση με τη μορφή ερωτήματος προ ημερήσιας διάταξης σχετικά με το νέο χωροταξικό πλαίσιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος του «Δρόμου Ανατροπής για της Θεσσαλία» κ. Στέλιος Αναστασόπουλος στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (Π.Σ) Θεσσαλίας (20/12/18). Ειδικότερα, ανέφερε ότι με πρόσφατη απόφαση που υπέγραψαν ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης και Σ. Φάμελλος, εγκρίθηκε το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) της Θεσσαλίας. Ανάμεσα στα άλλα, το νέο ΠΧΠ ορίζει ως μοναδική Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) της Θεσσαλίας αποκλειστικά και μόνο ορεινές περιοχές του νομού Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ρητά ότι «ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας (ΠΑΠ) καθορίζεται το δυτικό ορεινό τμήμα της ΠΕ Καρδίτσας, στις ΔΕ Καλλιφωνίου, Μενελαϊδας, Ρεντίνης και Ιτάμου».

Ο κ. Αναστασόπουλος αφού θύμισε τις αποφάσεις του Π.Ε που αντιτίθενται στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα αλλά και το τελευταίο ομόφωνο ψήφισμα, ζήτησε την αντίδραση του κ. Περιφερειάρχη αλλά και ολόκληρου του Π.Σ. Ο κ. Αγοραστός απάντησε ότι έχει κάνει ήδη παρέμβαση – την οποία δεν έχουμε αντιληφθεί – και ότι «επικαιροποιούμε τις σχετικές αποφάσεις του Π.Σ». Σίγουρα, όμως χρειάζονται πολύ περισσότερα για να εμποδίσουμε τις ανεμογεννήτριες και τα συνοδά έργα που χρειάζονται για την μεταφορά και θεμελίωσή τους στις δασικές εκτάσεις της Δυτικής Θεσσαλίας. Χρειάζεται η περιφερειακή διοίκηση, φερ’ ειπείν, να ζητήσει αναθεώρηση του νέου ΠΧΠ. Θα το κάνει;

Προκαλεί, επίσης, ερωτηματικά η επιλογή του νομού Καρδίτσας ως ΠΑΠ. Τι ιδιαίτερο έχουν πχ., ως προς το αιολικό δυναμικό, οι ορεινοί όγκοι που περιβάλλουν τη λίμνη Πλαστήρα που δεν διαθέτουν οι όμοροι ορεινοί όγκοι της Θεσσαλίας; Την ώρα δε που η λύση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής είναι ο εναλλακτικός και ήπιος τουρισμός, πολιτικές ηγεσίες επιβάλλουν – και μεγάλο μέρος της Αυτοδιοίκησης ανέχεται – βαριές και δυστυχώς μη αναστρέψιμες αλλαγές για το περιβάλλον.

«Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία»

23.12.2018




Total
0
Shares
Previous Article

Μεγάλος ο αριθμός των επισκεπτών στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Next Article

Ο Βουκεφάλας στον «Μύλο των ξωτικών»