Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παρέμβαση Γιώργου Κωτσού για την έγκριση τριών εναπομεινάντων ολιγομελών τμημάτων μαθητείας σε ΕΠΑΛ του Νομού Καρδίτσας

kotsos vouli

Παρέμβαση στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως έκανε την Παρασκευή 08/11/2019 ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην έγκριση τριών εναπομεινάντων ολιγομελών τμημάτων μαθητείας σε ΕΠΑΛ του Νομού μας καθώς πληρούνται τα κριτήρια της σχετικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, σε σχετική Επιστολή που απέστειλε στην Υπουργό ο Βουλευτής, με κοινοποίηση προς τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης – Τμήμα Μαθητείας ΕΠΑΛ και Μάθησης στο Χώρο, αναφέρει τα εξής:

«Κυρία Υπουργέ

Με αφορμή τη δημοσίευση της απόφασής σας (Αρ. Πρωτ.: Φ7/168682/ΓΓ4 – 29/10/2019), με την οποία εγκρίνεται η κατ’ εξαίρεση – για την περίοδο 2019 – 2020 – λειτουργία τμημάτων «Μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας» αποφοίτων ΕΠΑΛ, με μικρότερο αριθμό μαθητευομένων, στο Πολιτικό Γραφείο μου κατατέθηκε κοινό αίτημα των Σχολικών Μονάδων 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας, 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας, ΕΠΑΛ Μουζακίου και του Εργαστηριακού Κέντρου Καρδίτσας, για την έγκριση και των τριών (3) εναπομεινάντων ολιγομελών τμημάτων μαθητείας στο Νομό μας.

Οι λόγοι είναι οι παρακάτω:

* Η διαδικασία που τηρήθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου έχει φτάσει σε σημείο τέτοιο,  που μια απόφαση μη έγκρισης, θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στους υποψήφιους μαθητευόμενους. Οι τελευταίοι για να συμμετέχουν στο θεσμό αυτό αποφάσισαν, είτε να διακόψουν άλλη βιοποριστική  εργασία, είτε να μην εγγραφούν σε άλλη δομή της εκπαίδευσης, καθώς προτίμησαν όλα τα  οφέλη που προσφέρει ο θεσμός της μαθητείας και την αναβάθμιση  του πτυχίου τους.

* Εκτός από τις συνέπειες στους μαθητευόμενους, η μη έγκριση των τμημάτων θα δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα:  α) στις οικογένειες αυτών οι οποίες προχώρησαν σε σημαντικές αλλαγές του οικογενειακού τους προγραμματισμού (αλλαγή κατοικίας κ.ά.), β) στις επιχειρήσεις (δημοσίου ή ιδιωτικού φορέα), που με την απόφασή τους να στηρίξουν την τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση του Νομού, προτίμησαν να δώσουν θέσεις  μαθητείας στα ΕΠΑΛ, την ίδια στιγμή που μέσω ΟΑΕΔ θα μπορούσαν να είχαν  περισσότερα οικονομικά οφέλη. Αν τελικά αυτές οι θέσεις μείνουν κενές δημιουργούνται κλίμα αφερεγγυότητας και αρνητικές επιδράσεις στο τρίπτυχο Τοπική Κοινωνία – Φορείς Εργασίας- Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΕΠΑΛ).

* Οι καθηγητές που θα υλοποιήσουν τη μαθητεία και στα τρία αναφερόμενα τμήματα υπάρχουν και έχουν οργανική θέση στα σχολεία αυτά. Όσον αφορά τα κενά που υπήρχαν στις δύο ειδικότητες (Κομμωτικής τέχνης και Ιατρικών Εργαστηρίων) και αφορούσαν το ωρολόγιο αναλυτικό πρόγραμμα των δύο σχολείων, έχουν πλέον καλυφθεί στο πλαίσιο της Γ’ φάσης προσλήψεων  αναπληρωτών εκπαιδευτικών που πραγματοποίησε στις 6/11/2019 το Υπουργείο Παιδείας. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή πληρείται το βασικό κριτήριο του νόμου για διορισμό καθηγητών που θα κάνουν τη μαθητεία.

Κυρία Υπουργέ

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο θεσμός της μαθητείας προσφέρει πρόσθετα επαγγελματικά εφόδια στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ για να ενταχθούν γρήγορα στην αγορά εργασίας, ενώ συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ισχυροποίηση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης την οποία αποδεδειγμένα χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες για να εξελιχθούν σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής τους.

Απευθύνω επομένως έκκληση για την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να εγκριθούν τα παρακάτω τρία εναπομείναντα ολιγομελή τμήματα μαθητείας στο Νομό Καρδίτσας:

1) Τμήμα κομμωτικής τέχνης (7 μαθητές) στο 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας.

2) Τμήμα βοηθών ιατρικών εργαστηρίων (7 μαθητές) στο 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας.

3 Τμήμα Τεχνικών Εφαρμογών Πληροφορικής (5 μαθητές) στο ΕΠΑΛ    Μουζακίου.

Με τιμή

Κωτσός Γεώργιος

Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας»

 

 

f6a739195fa4cc5abbc2c40a50d340df

 




Total
0
Shares
Previous Article

Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Θεσσαλίας για την Εκλογή Δ.Σ.Εκπροσώπων στην ΚΕΔΕ, Εποπτικού Συμβουλίου

Next Article
astynomia klopi slide

Eνημερωτικό Δελτίο Αδικημάτων και Συμβάντων

Related Posts

Papakostas Dimitris metalio
Διαβάστε περισσότερα

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης Ο Δημήτρης Παπακώστας από…