Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πανηγυρική η έναρξη του 33ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Εντυπωσίασε η παράσταση με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη

Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα ξεκίνησε, το βράδυ της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου, το 33ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ3 και την ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε με την ηθοποιό Ζωζώ Σαπουντζάκη η οποία παρουσίασε μια μοναδική παράσταση εισπράττοντας το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού. Μέσα από τα τραγούδια που ερμήνευσε και τις παράλληλες αφηγήσεις της ξετύλιξε ολόκληρη τη ζωή της, από τα πρώτα της βήματα μέχρι τις συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς και την καριέρα της στο εξωτερικό. Με πολύ κέφι και χορό κατάφερε και παρέσυρε το κοινό στους δικούς της ρυθμούς αποδεικνύοντας ότι ο τίτλος «βασίλισσα της νύχτας» της ανήκει δικαιωματικά και επάξια. Όπως άλλωστε η ίδια δήλωσε από τη σκηνή του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Καρδίτσας: «Ένα πάθος, ένα όνειρο ήταν η ζωή μου. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο θέατρο. Το θέατρο ήταν το βασίλειό μου». Στο πιάνο τη συνόδευσε ο Σπύρος Παγιάτης και στο μπουζούκι ο Στέλιος Τζανετής. Στο ρόλο του κομπέρ ο ηθοποιός Παύλος Βησσαρίου.

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, γι ΄ αυτό και ακολούθησε ένα τιμητικό αφιέρωμα προς τιμήν της, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς και του έργου της. Την τιμητική πλακέτα απένειμε  ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιωργός Κωτσός ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Το Φεστιβάλ Θεάτρου αποτελεί το μεγάλο σταυροδρόμι όπου οι ερασιτέχνες ηθοποιοί συναντώνται με τις μεγάλες μορφές του ελληνικού θεάτρου. Είναι τιμή για μένα να γνωρίζω την κ. Σαπουντζάκη, αυτό το θαύμα της φύσης».

Από την πλευρά της, η κ. Σαπουντζάκη ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές για το τιμητικό αφιέρωμα και ευχήθηκε το Φεστιβάλ να έχει ακόμα πιο ανοδική πορεία.

Λίγο πριν το αφιέρωμα είχαν προηγηθεί οι χαιρετισμοί του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου, του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μανώλη Στεργιόπουλου, του δημάρχου Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου, του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κ. Γιώργου Κωτσού, των βουλευτών της Καρδίτσας κ. Σπύρου Λάππα, Χρυσούλας Κατσαβριά, Παναγιώτας Βράντζα και Κώστα Τσιάρα καθώς και του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου που κήρυξε την έναρξη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Τιμόθεος έκανε λόγο για έναν πολύ σημαντικό θεσμό προσθέτοντας πως ο πολιτισμός αποτελούσε πάντα μια αντίσταση σε καθετί που βασάνιζε το λαό.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Στεργιόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ερασιτεχνική δημιουργία πάλλεται για 33η φορά εν μέσω παρατεταμένης κρίσης, επίμονης λιτότητας. Πάλλεται στους ρυθμούς μιας πολιτικής φρενίτιδας και μιας τυρρανικής καθημερινότητας που δεν παίρνει ανάσες. Κάθε αρχή της άνοιξης αντικρίζω το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου σαν την αναγκαία αποτοξίνωση του οργανισμού μας, του τόσο χειμασμένου από την άχρηστη ένταση, τον κλυδωνισμό και την απομόνωση. Απέναντι σε ένα λόγο αρτηριοσκληρωτικό, οικονομικό, μαζικό, τα θεατρικά έργα έχουν τεράστια δύναμη φιλοσοφώντας και δίνοντας πίσω τις χαμένες αξίες μας, σαν αλλοτινές πατρίδες δασποράς. Να ΄μαστε λοιπόν και φέτος να απαντούμε με θεατρικές πράξεις σε όποιον ισχυρίζεται ότι δεν παράγουμε σαν κοινωνία: το πολιτιστικό προϊόν είναι θρέμμα της κρίσης και ο θεός Έρωτας της τέχνης, ας μην ξεχνάμε πως ήταν το μυθικό τέκνο του Πόρου και της Πενίας. Μέσα στον λάκκο που μας θάβουν τα άγρια χτυπήματα της λιτότητας,  η καλλιτεχνική δημιουργία σκάβει λαγούμι για να βγει ξανά στο φως».

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Αλεξάκος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές, τα θεατρικά σχήματα, τους εθελοντές, τους χορηγούς, αλλά και το κοινό που με τη συμμετοχή του αποδεικνύει ότι η Καρδίτσα αγαπάει πραγματικά το θέατρο.

Για έναν πολύ σπουδαίο θεσμό μίλησε και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. κ. Κωτσός ο οποίος εξήρε και την πρωτοβουλία να αφιερωθεί το φετινό Φεστιβάλ στη μνήμη του Αντώνη Νικολάου.

Ο βουλευτής κ. Λάππας υπογράμμισε πως ο θεσμός αυτός δημιουργεί παράδοση και ως τέτοια θα πρέπει να την κρατήσουμε στην ψυχή μας.

Η βουλευτής κ. Κατσαβριά τόνισε πως ο πολιτισμός είναι το αντίδοτο στην οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση που περνάει η χώρα και συμπλήρωσε λέγοντας πως η στήριξη σε αυτό το σπουδαίο θεσμό θα είναι συνεχής.

Η βουλευτής κ. Βράντζα επεσήμανε πως ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι η Καρδίτσα παράγει πολιτισμό.

Ο βουλευτής κ. Τσιάρας ανέφερε πως σε μια δύσκολη εποχή η Καρδίτσα καταφέρνει να είναι το κέντρο του ερασιτεχνικού θεάτρου, ενώ έδωσε τα συγχαρητήριά του στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων που εξακολουθεί, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, να πρωτοπορεί με τις δύο κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος δήλωσε πως το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας είναι ένας θεσμός που καταξιώθηκε από την πάροδο των χρόνων και την ποιότητά του και η Περιφέρεια θα στηρίζει πάντα τέτοιες αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο κ. Τσιάκος έκανε και μία ξεχωριστή αναφορά στο γεγονός ότι η φετινή διοργάνωση αφιερώνεται στον Αντώνη Νικολάου.

Το Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαρτίου, θα ξεκινά καθημερινά στις 8.30μ.μ., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο. Το εισιτήριο είναι συμβολικό και κοστίζει 5 ευρώ. Παρουσιάζει η ηθοποιός Χριστίνα Μαντέση.

Καθ ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης μέσω του site της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Συλλόγων : www.enpolis.gr

Το πρόγραμμα της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου

Η Ερασιτεχνική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης θα διαγωνιστεί με το έργο «Ψέμα στο ψέμα» του Anthony Neilson.

Η Κριτική Επιτροπή

Η Κριτική Επιτροπή του 33ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας στελεχώνεται από τους:

  • Βασίλη Κυρίτση, σκηνοθέτη
  • Βύρωνα Φιδετζή, μαέστρο – σολίστα – μελετητή της ελληνικής μουσικής
  • Αντώνη Χαλκιά, σκηνογράφο
  • Μηνά Βιντιάδη, δημοσιογράφο – συγγραφέα
  • Παύλο Βησσαρίου, ηθοποιό

Και θεατρικό βιβλιοπωλείο

Αξίζει να αναφέρουμε πως για πρώτη φορά, στο φουαγιέ του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Καρδίτσας, λειτουργεί βιβλιοπωλείο με 100 περίπου τίτλους θεατρικών βιβλίων που αξίζει να το επισκεφθεί ο καθένας.

Χορηγοί :

  • Ενεργειακή Κάμπου Δήμου Καρδίτσας Α.Ε. Ο.Τ.Α.
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας
  • Επιμελητήριο Καρδίτσας
  • Ψυχιατρική Κλινική Καρδίτσας «ΚΑΣΤΑΛΙΑ»
  • Κατάστημα Ρούχων PINK WOMAN

enarji 1

enarji 2

enarji 3

enarji 4

enarji 5

enarji 6

enarji 7

enarji 8

enarji 9

enarji 10

 




Total
0
Shares
Previous Article

Τηρήθηκε και φέτος το έθιμο του χαρταετού στην ευρύτερη περιοχή

Next Article

Εκδήλωση Αλληλεγγύης προς τους Ρομά των Σοφάδων