Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πανηγυρική η έναρξη της 49ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού “ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ 2016”

Πανηγυρικά ξεκίνησε, το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουνίου 2016, στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, η 49η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ» που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και οργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 – ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Η έναρξη ήταν αφιερωμένη στους τρεις αρχαιότερους πολιτισμούς και συγκεκριμένα της Κίνας, της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Αντιπροσωπείες από τη μακρινή Κίνα, τη μαγευτική Αίγυπτο, τη γείτονα Βουλγαρία και την αδελφή Κύπρο συναντήθηκαν όλοι μαζί επί σκηνής στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των λαών.

karaiskakia-2016-8

Ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και κρατώντας τις σημαίες των χωρών τους, έφθασαν στην κεντρική πλατεία κάνοντας μία μικρή παρέλαση και στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή. Εκεί, άναψαν με τις δάδες τους το βωμό που υπήρχε και έδωσαν το σύνθημα για να ξεκινήσει η μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού που πραγματοποιείται προς τιμήν του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Την έναρξη κήρυξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η συνεργάτης του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μάττα Κωνσταντάκη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας – δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος. Παρούσα ήταν και η επιστημονική συνεργάτης του Υπουργού Πολιτισμού κ. Κυβέλη Κούβελα.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της έναρξης είχε ο Παύλος Βησσαρίου. Το δικό της “χρώμα” έδωσε και η Δημοτική Φιλαρμονική Καρδίτσας, ενώ τη βραδιά παρουσίασαν η Βανέσσα Στυλοπούλου και η Νανά Μαυραντζά.

karaiskakia-2016-7

Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς των διοργανωτών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσ/δος και Φαν/φερσάλων κ.κ. Τιμόθεος
Απόψε όλοι μαζί είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την προσπάθεια των Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού μας που συνεχίζουν αυτή την παράδοση. Μια προσπάθεια που εμπνέεται από έναν μεγάλο ήρωα, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Ευχαριστούμε και τον Πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Στεργιόπουλο για την προσπάθειά του. Τα Καραϊσκάκεια είναι ένα πανηγύρι του πολιτισμού.

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ε.Π.Σ.Κ. κ. Μανώλη Στεργιόπουλου
Καμωμένες από φως και μεγαλείο ! Οι τρεις μεγάλες κουλτούρες που συναντώνται φέτος : ο κινέζικος δράκος – η φαραωνική Αίγυπτος – η αρχαία Ελλάδα. Η Ασιατική αυτοκρατορία – το αφρικανικό βασίλειο – η ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η φιλοσοφία – ο μυστικισμός – ο πολιτισμός. Το Σινικό Τείχος – Οι Πυραμίδες – Ο Παρθενώνας μας.
Κύκλο, κύκλοι, κύκλοι … μεγάλων πολιτισμών. Οι συνεχιστές τους, οι αντιπροσωπείες από την Κίνα και την Αίγυπτο περνούν στην Ευρώπη. Σμίγουν στη σκηνή των 49ων Καραϊσκακείων με την ελληνική παράδοση, τους Βαλκάνιους γείτονες από τη Βουλγαρία και τους ακρίτες της Ευρώπης, τους νησιώτες από την Κύπρο, την γλυκιά μας Ελλάδα.
Θέλετε να δείτε τα πολύχρωμα άνθη της Κίνας, τη μυσταγωγία των αισθήσεων στους περιστρεφόμενους δερβίσηδες, τα παραστατικά βουλγαρικά μπαλέτα, τους αδελφούς μας από το νησί της Αφροδίτης ; Είναι έμπειροι επαγγελματίες στην τέχνη τους και εμείς είμαστε οι έμπειροι ερασιτέχνες της παράδοσης, το εκπαιδευμένο κοινό και οι ντόπιοι θιασώτες των Καραϊσκακείων.
Το ερώτημα είναι μόνο ένα : «πώς θα χωρέσουν όλοι εδώ, οι πανηγυριστές των μεγάλων εθνών»; Και η απάντηση βγαίνει αυθόρμητα : «Θα πιαστούν στον κύκλο μας!». Αυτόν τον κυκλωτικό χορό, τον τόσο ελληνικό, αυτή την αγκαλιά που απελευθερώνει, και ξεκουφαίνει.
Με τα φώτα αναμμένα και τα χέρια μας πλεγμένα είμαστε οι αγαπημένοι της ιστορίας. Δεν θα πούμε ΟΧΙ στη λιτότητα των κοινωνιών, αυτή τη φορά. Θα πούμε ΟΧΙ στη μιζέρια του ανθρώπου. Γιατί χορεύουμε με ελευθερία, τραγουδάμε με συγκίνηση και παρατηρούμε με στοχασμό. Γιατί μας καλύπτει τώρα το βλέμμα ενός ήρωα. Γιατί είμαστε εδώ, τώρα, μαζί. Γιατί πιστεύουμε σε έναν θεό.
Κι όταν η ποίηση ανέβει στο βάθρο, τότε “με ένα κλαδί ελιάς, ένα τσαμπί από τ’ αμπέλι κι ένα καράβι, ξαναφτιάχνεις τον κόσμο”.

karaiskakia-2016-15

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος
Τα Καραϊσκάκεια είναι μια γιορτή του πολιτισμού του τόπου μας Είναι μια φλόγα που όχι μόνο παραμένει άσβεστη, αλλά υπάρχει συνεχής αναβάθμιση. Και αυτό οφείλεται στην άοκνη προσπάθεια των διοργανωτών. Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε. Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε και όλα τα συγκροτήματα που αποτελούν την ψυχή της διοργάνωσης. Ευχαριστούμε και το κοινό που κατακλύζει την πλατεία και στηρίζει το θεσμό.

karaiskakia-2016-1

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος
Για 49η χρονιά η Καρδίτσα, γενέθλιος τόπος του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιου Καραϊσκάκη, τιμά την μνήμη του με τη διοργάνωση των κορυφαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων «Καραϊσκάκεια». Πρόκειται για έναν θεσμό που καταξιώθηκε μέσα από την πάροδο των δεκαετιών, αλλά και τον μόχθο των ανθρώπων που επί τόσα χρόνια τον υπηρέτησαν και συνεχίζουν να τον υπηρετούν ανιδιοτελώς.
Η επιτυχία του θεσμού είναι δεδομένη καθώς η συνεχή παρουσία του επί δεκαετίες και οι αξιόλογες συμμετοχές των πολιτιστικών σχημάτων, δείχνουν ότι κάθε χρόνοι καταφέρνει και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και των συμμετεχόντων. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, μας οδηγεί και εμάς ως αιρετή Περιφέρεια να στηρίζουμε διαχρονικά αυτή την κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση. Εξάλλου ο Περιφερειάρχης μας κ. Αγοραστός έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις στον τομέα του πολιτισμού να στηρίζονται όλες οι μεγάλες και αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις έστω και από το υστέρημά μας. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι παρά το γεγονός ότι ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές, ο πολιτισμός είναι ο κοινός τόπος όπου όλες οι κοινωνίες και οι λαοί συναντώνται. Ο πολιτισμός μπορεί αν κλείσει πληγές και να ανοίξει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον.
Κλείνοντας, θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές, που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία των εκδηλώσεων. Χωρίς αυτή την αδιάκοπη προσπάθεια, δεν θα ήταν δυνατή η μεγάλη επιτυχία των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Καραϊσκάκεια».

karaiskakia-2016-2

Ο χαιρετισμός του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αρ. Μπαλτά
Η συνεργάτης του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά κ. Μάττα Κωνσταντάκη διάβασε τον χαιρετισμό του ο οποίος έχει ως εξής :
«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την 49η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια».Πρόκειται για έναν θεσμό, που σχεδόν για μισό αιώνα, αναδεικνύει τη λαογραφική μας παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας καθώς και τις παραδόσεις του δικού μας αλλά και άλλων λαών.
Τις φετινές εκδηλώσεις θα χρωματίσουν την παρουσία τους αντιπροσωπείες από τη μακρινή Κίνα, τη μεσογειακή Αίγυπτο, τη γείτονα Βουλγαρία και την αδελφή Κύπρο, τις οποίες υποδεχόμαστε με σεβασμό και αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς που μεταφέρουν, και θα συνδυάσουν τον πλούτο τους με τις δικές μας δράσεις σε ένα πλέξιμο πρωτότυπο και διαδραστικό.
Ωστόσο, συγχρόνως, είναι ένας θεσμός που αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στον ένδοξο αρχιστράτηγο της Ρούμελης Γεώργιο Καραϊσκάκη, ο οποίος με αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια αγωνίστηκε για την απελευθέρωση του τόπου μας. Η ταύτιση, λοιπόν, του ονόματός του με τη σημερινή γιορτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ιστορικό παρελθόν μας και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα υπεράσπισης των ιδανικών και των αξιών του.
Συγχαίρω την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας για την προσπάθεια που καταβάλει, ώστε να συνεχίσει και να αναβαθμιστεί ο θεσμός. Εκφράζω τη βεβαιότητά μου ότι η φετινή διοργάνωση θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία».

karaiskakia-2016-3

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός
Η Καρδίτσα αυτές τις ημέρες είναι το επίκεντρο του κόσμου. Εδώ συναντώνται οι τρεις αρχαιότεροι πολιτισμοί που υποκλίνονται στην Καρδίτσα, το Μαυρομμάτι, στον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Νιώθω απεριόριστη υπερηφάνεια που τόσα χρόνια ο μεγάλος αυτός ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης αποτελεί μια τόσο εμβληματική μορφή και ένα φωτεινό παράδειγμα.

karaiskakia-2016-4

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός
Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα όπου ο πολιτισμός είναι ο πρωταγωνιστής. Το μήνυμα που στέλνουμε όλοι μείς εδώ είναι ένα μήνυμα ενότητας πολιτισμικής. Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε μέσα από τον πολιτισμό τον κοινωνικό αυτοματισμό. Και ως Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είμαστε πάντα παρόντες σε τέτοιες σημαντικές προσπάθειες.

karaiskakia-2016-5

Ένα μοναδικό θέαμα από την Κίνα
Τη σκυτάλη έλαβε το Θέατρο τραγουδιού και χορού από την επαρχία Anhui της Κίνας που παρουσίασε ένα εντυπωσιακό θέαμα. Είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά που συμμετέχει στα Καραϊσκάκεια κάποιο συγκρότημα από την Κίνα και το πρόγραμμά τους υπήρξε μοναδικό.
Στη φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 του μήνα, λαμβάνουν μέρος 40 περίπου χορευτικά συγκροτήματα, ελληνικά και ξένα. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε όλους σχεδόν τους Δήμους του Νομού.

karaiskakia-2016-6

Απευθείας αναμετάδοση σε όλο τον κόσμο
Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε πως μέσω του ΣΥΖΕΥΞΙΣ και σε συνεργασία τόσο με τον ΟΤΕ όσο και με το Δήμο Καρδίτσας θα μπορεί να παρακολουθεί ζωντανά τις εκδηλώσεις από την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας όλη η ομογένεια, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος από άκρη σε άκρη της γης. Αυτό γίνεται μέσω των sites του Δήμου : www.dimoskarditsas.gov.gr και της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων : www.enpolis.gr (Youtube : Ustream).

Χορηγοί : Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας, Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, COSMOTE, Επιχείρηση Ηλεκτρικών «ΖΟΡΜΠΑΣ», TERNA S.A., Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Ψυχιατρική Κλινική Καρδίτσας «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», Εργοστάσιο Εμφιάλωσης Νερού «ΘΕΟΝΗ», U-Shop Computer Center Παπαβασιλείου Ε&Α Ο.Ε. Συστήματα Μηχανοργάνωσης και Τηλεπικοινωνιών, Οινοποιείο Γ. Καραμήτρου & ΣΙΑ ΟΕ, Όσπρια Κιερίου AGROLAND Α.Ε. ΑΦΟΙ Χρ. Κατσή, Βαϊοπούλου Βησσαρία – παραγωγός λεβάντας.

karaiskakia-2016-16

karaiskakia-2016-10

karaiskakia-2016-9

karaiskakia-2016-14

karaiskakia-2016-12

karaiskakia-2016-11




Total
0
Shares
Previous Article

Τέλος σεζόν για τις ακαδημίες του Γ.Σ. Μουζακίου κ' Περιχώρων "Γ. Πασιαλής"

Next Article

Εντυπωσιασμένα τα μέλη του ΚΑΠΗ Μουζακίου από την εκδρομή τους στη Χαλκιδική

Related Posts