Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παναγιώτα Βράντζα: Ελληνοποιήσεις προϊόντων ζωικής προέλευσης

Επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ελληνοποιήσεις προϊόντων ζωικής προέλευσης»

Είναι δυστυχώς γεγονός, ότι η παραγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης παρουσιάζει μια σταθερά μειούμενη πορεία τις τελευταίες δεκαετίες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η εγχώρια παραγωγή του χοιρινού κρέατος, καλύπτει περίπου το 35% της κατανάλωσης, του βόειου λιγότερο από 20%, ενώ αυτή του αγελαδινού γάλακτος μόλις το 23%. Είναι επίσης ενδεικτικό, ότι η αξία των εισαγωγών προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών κοστίζουν στη χώρα περισσότερο από 2 δις ευρώ ετησίως.

Παρά την εφαρμογή του συστήματος «Άρτεμις» και την επέκτασή του και στο γάλα, δεν προέκυψαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η νοθεία και η παραπλάνηση ως προς την προέλευση των προϊόντων, παραμένει εκτεταμένη με καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για την ελληνική παραγωγή όσο και για τον καταναλωτή.

Η πώληση εισαγόμενων προϊόντων, ως ελληνικών, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και συμπιέζει περαιτέρω την ήδη πενιχρή ή, σε αρκετές περιπτώσεις, ανύπαρκτη κερδοφορία του Έλληνα παραγωγού, οδηγώντας τον, νομοτελειακά, στον οικονομικό αφανισμό.

Είναι προφανές ότι επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων και να παταχθούν τα φαινόμενα εξαπάτησης και κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών. Στα μέτρα αυτά πρέπει επειγόντως να συμπεριληφθούν: Η διασφάλιση αξιόπιστου ισοζυγίου κρέατος, με αναγραφή της χώρας προέλευσης στην ταμειακή μηχανή των κρεοπωλείων. Η εξασφάλιση αντίστοιχα, αξιόπιστου ισοζυγίου γάλακτος με ουσιαστικούς ελέγχους στις μεταποιητικές μονάδες και διασταύρωση των στοιχείων με αυτά της δήλωσης καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) και τα παραστατικά των παραγωγών. Εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων με μεικτά κλιμάκια ελέγχου, καθώς και εφαρμογή των επιβαλλόμενων ποινών. Αναβάθμιση του συστήματος «Άρτεμις».

Επειδή, οι συνέπειες των ελληνοποιήσεων είναι κρίσιμες τόσο για την παραγωγή όσο και για την εθνική οικονομία συνολικά.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί στην λήψη μέτρων και ποίων, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Βράντζα Παναγιώτα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΡΑΝΤΖΑ

(Επίκαιρη Ερώτηση):

Κύριε Υπουργέ,

Η ερώτηση αφορά τις ελληνοποιήσεις προϊόντων ζωικής προέλευσης. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, αφορά και τα φυτικής. Ωστόσο, θα επικεντρωθώ στην ερώτησή μου στα πρώτα.

Είναι, δυστυχώς, γνωστό σε όλους μας ότι η παραγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης παρουσιάζει μια σταθερά μειούμενη πορεία τις τελευταίες δεκαετίες. Αναφέρω ενδεικτικά ότι η εγχώρια παραγωγή του χοιρινού κρέατος καλύπτει το 35% της κατανάλωσης, του βόειου λιγότερο από 20% και του αγελαδινού γάλακτος μόλις το 23%.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η αξία των εισαγωγών προϊόντων κρέατος  και γαλακτοκομικών κοστίζουν στη χώρα περισσότερο από 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό αγροτικό ΑΕΠ ή στο σύνολο των ετήσιων ενισχύσεων που λαμβάνουν οι Έλληνες παραγωγοί μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Δυστυχώς, και μετά την εφαρμογή του συστήματος διασύνδεσης επιχειρήσεων «Άρτεμις» δεν προέκυψαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η νοθεία και η παραπλάνηση ως προς την προέλευση των προϊόντων παραμένει εκτεταμένη, με καταστροφικά αποτελέσματα, τόσο για την ελληνική παραγωγή όσο και για τον Έλληνα καταναλωτή.

Κύριε Υπουργέ, η πώληση εισαγόμενων προϊόντων ως ελληνικών δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και συμπιέζει περαιτέρω την ήδη πενιχρή ή σε αρκετές περιπτώσεις ανύπαρκτη κερδοφορία του Έλληνα παραγωγού, οδηγώντας τον νομοτελειακά στον οικονομικό αφανισμό.

Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων και να παταχθούν τα φαινόμενα εξαπάτησης και κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών.

Στα μέτρα αυτά πρέπει επειγόντως να συμπεριληφθούν, όσον αφορά το κρέας, η διασφάλιση αξιόπιστου ισοζυγίου με ηλεκτρονικό τρόπο τήρησης εισροών-εκροών σε καθένα από τα στάδια διακίνησης κρέατος και προιόντων κρέατος και φυσικά –εδώ θέλω να επιμείνω- η άμεση θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στην ταμειακή μηχανή των κρεοπωλών. Αυτήν την ώρα υπάρχει μόνο στη ζυγιστική μηχανή η υποχρεωτική αναγραφή.

Όσον αφορά το γάλα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί αντίστοιχα η αξιοπιστία του ισοζυγίου γάλακτος με ουσιαστικούς ελέγχους στις μεταποιητικές μονάδες, αλλά και η διασταύρωση των στοιχείων με τα στοιχεία από τις δηλώσεις καλλιέργειας των παραγωγών –εννοώ τις δηλώσεις ΟΣΔΕ- η εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων με μεικτά κλιμάκια ελέγχου καθώς και η εφαρμογή των επιβαλλόμενων ποινών.

Επίσης, η αναβάθμιση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ το οποίο έχει επεκταθεί και στο γάλα πρόσφατα και η υποχρεωτική αναγραφή –και εδώ θέλω να επιμείνω- της χώρας προέλευσης του γάλακτος και των προιόντων γάλακτος στη συσκευασία.

Κύριε Υπουργέ,

Οι συνέπειες των ελληνοποιήσεων είναι κρίσιμες τόσο για την παραγωγή όσο και για την εθνική οικονομία εν γένει. Ερωτάσθε, λοιπόν, εάν προτίθεστε να λάβετε μέτρα και ποια συγκεκριμένα, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων.

Ευχαριστώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

(Απάντηση):

Συμμερίζομαι απόλυτα την ανησυχία της συναδέλφου για την κρισιμότητα των ελληνοποιήσεων. Έχω ήδη πει σε ομιλία μου στη Βουλή ότι τα περισσότερα κομβικά ζητήματα, τα οποία απασχολούν την κτηνοτροφία και συνολικότερα την πρωτογενή παραγωγή, είναι αυτά τα οποία δυστυχώς δεν είναι στα μέσα ενημέρωσης. Ένα απ’ αυτά τα πολύ κομβικά ζητήματα είναι και οι ελληνοποιήσεις. Και θα αναφέρω πολύ συνοπτικά –όσο μου επιτρέπει η πρωτομιλία μου- τα πράγματα που προσπαθώ να κάνω αυτόν τον καιρό.

Κατ’ αρχάς οι ελληνοποιήσεις, τουλάχιστον όσο αφορά το κρέας, δεν γίνονται μόνο σε επίπεδο κρεοπωλείου. Ξεκινάνε από τη στάνη, όπου μπορεί να έχουμε παράνομη εισαγωγή ζώων, τα οποία κάνουν λίγες μέρες στη στάνη και βαφτίζονται ελληνικά. Έχουμε τη συνέχεια στο σφαγείο και τέλος έχουμε φυσικά το λιανεμπόριο, το κρεοπωλείο.

Άρα, λοιπόν, εάν πάρουμε όλη αυτή τη γραμμή, όλη αυτήν την αλυσίδα και δούμε πού μπορούμε να παρέμβουμε, θα πω πάρα πολύ συνοπτικά ότι η παρέμβασή μας θα εστιάσει σε τρία σημεία. Πρώτ’ απ’ όλα είναι σημαντική η σήμανση όλων των ζώων τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Θα πρέπει όλα τα ζώα να έχουν ηλεκτρονική σήμανση, η οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει απλωθεί παντού. Έχουμε και νέες τεχνολογίες –συζητάμε νέες τεχνολογίες- όπως να σημαδευτούν τα ζώα ακόμα και στο οστούν, ώστε να είναι αδύνατη η μετακίνηση της ηλεκτρονικής σήμανσης. Άρα τα ζώα που θα οδηγούνται στο σφαγείο θα πρέπει να είναι όλα σημασμένα.

Το δεύτερο σημείο που δίνουμε μάχη είναι ότι όλα τα δελτία για τα ζώα που πηγαίνουν για σφαγή, για θανάτωση να είναι ηλεκτρονικά, να είναι μέσα στο ΑΡΤΕΜΙΣ. Αυτή τη στιγμή είναι χάρτινα αυτά τα δελτία. Άρα, μπορεί κάποιος εκεί που λέει για 100 ζώα να προσθέσει μπροστά τον αριθμό 1 και να γίνουν 1.100 ζώα. Και αυτό το χαρτί κάπου χάνεται, δεν μπαίνει στο σύστημα, δεν μπαίνει στο μητρώο, δεν ελέγχεται πουθενά.

Τρίτο σημείο φυσικά –και συμφωνώ μαζί σας- είναι το να γραφτεί η προέλευση του κρέατος στην ταμειακή μηχανή.

 Όσον αφορά για το γάλα, ξέρω ότι δόθηκε και κερδήθηκε μια μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι τώρα δεν ήταν υποχρεωτικό. Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να έχουμε βουλγάρικο γάλα, αυτό να πηγαίνει σε ένα τυροκομείο, το τυροκομείο να παράγει τυρί και το τυρί να λέγεται ελληνικό, ακριβώς επειδή η επεξεργασία έγινε στην Ελλάδα. Αυτό έλεγε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό έλεγαν οι Οδηγίες.

Αυτό σήμερα το αλλάζουμε. Και πλέον μπορούμε -έγινε αυτό και προβαίνουμε στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, αφού άλλαξε ο κανονισμός- να είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα η αναγραφή της προέλευσης της πρώτης ύλης, το οποίο δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα και δεν συνιστούσε και παράβαση.

Τέλος, για να μην κουράζω στην πρωτομιλία μου, θα αναφέρω ότι αυτή τη στιγμή βελτιώνουμε σημαντικά το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ και πραγματικά από εκεί ξεκινάει η ρίζα του κακού. Και αυτό σημαίνει και περισσότερα ηλεκτρονικά πεδία, τα οποία πρέπει να αναγράφονται, και μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην πληροφορία και ποιοτική ταξινόμηση κρεάτων.

Για παράδειγμα σήμερα ο καταναλωτής μπορεί να βλέπει τη λέξη «βόειο» -δεν ξέρουμε όλοι την καθαρεύουσα- και να νομίζει ότι αγοράζει μοσχάρι, ενώ δεν είναι μοσχάρι. Είναι μεγάλο ζώο, άρα άλλη ποιότητα κρέατος. Ή δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ταξινόμηση στα μέρη του κρέατος και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη ζημιά στον παραγωγό. Πρέπει φυσικά να έχουμε –το είπα προηγουμένως με τα χάρτινα δελτία- ηλεκτρονική πρόσβαση στις ΔΑΟΚ. Και φυσικά να έχουμε πολύ καλύτερη εποπτεία από τις κεντρικές υπηρεσίες.

Είμαστε σε έναν δρόμο και το τονίζω. Είμαστε μαζί. Χθες το βράδυ για παράδειγμα συμπτωματικά –δεν είχε να κάνει με την ερώτηση- είχα στο γραφείο μου τη Διεπαγγελματική Κρέατος. Γιατί οι Διεπαγγελματικές είναι και ένας πυλώνας συνεργασίας όλης της γραμμής, ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΡΑΝΤΖΑ

(Δευτερολογία):

Καταλαβαίνω από την απάντησή σας, κύριε Υπουργέ, ότι το θέμα το γνωρίζετε και αντιλαμβάνεστε και τη σοβαρότητά του. Θέλω να πω, βεβαίως, ότι αποτελεί αίτημα των παραγωγών. Ίσως δεν ακούγεται τόσο πολύ στα μπλόκα, στις ετήσιες κινητοποιήσεις τους, αλλά είναι, πράγματι, αίτημα των πραγματικών παραγωγών εδώ και χρόνια και γι’ αυτό πρέπει επειγόντως να κάνουμε κάτι.

Ακριβώς γι’ αυτό, θέλοντας να καταστήσω απολύτως σαφές το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τις συνέπειές του, θα θυμίσω μερικά πράγματα που είμαι σίγουρη ότι τα γνωρίζετε, αλλά θεωρώ ότι είναι σημαντικό να ακουστούν εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η πορεία της αυτάρκειας για τη χώρα ως προς τα προϊόντα κρέατος από το 1980 έως το 2010 είναι δραματική. Από το 84% πέφτει στο 53%. Πρόκειται για την περίοδο μετά την ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν. Το 1986 ήταν στο 30,8% και το 2010 άγγιξαν το 47,7%, όταν οι εξαγωγές του κλάδου παρέμειναν και παραμένουν ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ως προς το γάλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ, το 2016 παρήχθησαν πιθανόν –και θα εξηγήσω τι εννοώ με το πιθανόν- πεντακόσιοι πενήντα χιλιάδες τόνοι αγελαδινού γάλατος, όταν η κατανάλωση ήταν ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες τόνοι. Βέβαια, όλα αυτά ενθαρρύνουν κάποιους να παραπλανούν τους καταναλωτές και να κερδοσκοπούν σε βάρος τους.

Όπως ακριβώς είπατε, το 80% των Ελλήνων καταναλωτών βόειου κρέατος σε μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι θεωρεί ότι καταναλώνει ελληνικό μοσχάρι, όταν έχουμε επάρκεια μόλις στο 20%. Βεβαίως, η εικόνα συνεχίζεται και στα σημεία λιανικής πώλησης, όπου το σύνολο των κρεοπωλών αναγράφουν τη φράση «ντόπια κρέατα», όταν επίσης ξέρουμε ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύει αυτό. Είναι αντιληπτό, λοιπόν, ότι η παραπλάνηση του καταναλωτή είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι με δεκαπέντε χιλιάδες κρεοπωλεία ανά τη χώρα, εκατοντάδες σφαγεία, χιλιάδες κτηνοτρόφους και εμπόρους οι έλεγχοι των μεικτών κλιμακίων το 2014 έφθασαν τους χίλιους τριακόσιους πενήντα τέσσερις και το 2015 τους χίλιους τετρακόσιους τριάντα επτά. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από το σύνολο αυτών των ελέγχων –και θα αναφέρω ακριβώς τα στοιχεία όπως τα έχω- το «όλα καλώς» αναφέρθηκε μόνο για τετρακόσιες τριάντα περιπτώσεις. Πρόστιμα τελικά επιβλήθηκαν σε διακόσιες τριάντα επτά περιπτώσεις, τα οποία συνολικά ήταν στο ύψος των 76.650 ευρώ. Είναι, δηλαδή, προφανές ότι τα επιβαλλόμενα πρόστιμα είναι μηδαμινά σε σύγκριση με το κέρδος που αποκομίζουν αυτοί που παρανομούν.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο η έλλειψη ελέγχων, η διαφθορά και η ατιμωρησία στα στάδια της διακίνησης. Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, όπως ακριβώς είπατε, ξεκινά από το στάδιο της παραγωγής και της ίδιας της λειτουργίας του κράτους. Είναι κοινό μυστικό ότι το ζωικό κεφάλαιο που δηλώνεται σήμερα είναι αρκετά διαφορετικό απ’ αυτό που πραγματικά υπάρχει. Τα ανύπαρκτα ζώα, εκτός των άλλων προβλημάτων που δημιουργούν –επιδοτήσεις, βοσκοτόπια κλπ.-, εξυπηρετούν σε μεγάλο βαθμό και τα κυκλώματα των ελληνοποιήσεων.

Από την άλλη, είναι πραγματικά δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί δύο κρατικοί κατά βάση οργανισμοί, δηλαδή ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και η Ελληνική Στατιστική Αρχή, εμφανίζουν τελείως διαφορετικά στοιχεία για την ποσότητα του γάλακτος που εισάγεται και παράγεται στη χώρα, σε βαθμό που μερικές φορές ο ένας να δίνει διπλάσια στοιχεία απ’ ό,τι ο άλλος οργανισμός.

Κύριε Υπουργέ,

Θεωρώ ότι μια από τις αιτίες που η χώρα βρίσκεται σήμερα στη μέγγενη του διεθνούς καπιταλισμού μέσω των δανειστών, των εταίρων και των τραπεζιτών, είναι επειδή στο παρελθόν υπήρξε ανοχύρωτη, χαλαρή και ανεκτική σε μικρότερης κλίμακας απατεώνες και εκβιαστές. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις τα ενθάρρυναν και συμπορεύτηκαν με εκείνους που τα δημιούργησαν.

Το κεφάλαιο των ελληνοποιήσεων είναι, κατά τη γνώμη μου, μια από αυτές τις περιπτώσεις και θεωρώ ότι είναι ένα σοβαρό θέμα, που μπορεί να λυθεί εύκολα, γρήγορα και δίκαια και να έχουμε άμεσα θετικά αποτελέσματα για τον Έλληνα παραγωγό και την εθνική οικονομία. Είναι μια ευκαιρία να βάλουμε το στίγμα της δική μας Κυβέρνησης και να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αρκεί να τολμήσουμε.

Ευχαριστώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ:

Πραγματικά επισημάνετε το πρόβλημα εκεί που υπήρχε. Θέλω να ξεκινήσω απ’ αυτό που είπατε στο τέλος, ότι δυστυχώς οι πιο αποψιλωμένες και υποστελεχωμένες υπηρεσίες και του ελληνικού Δημοσίου, τουλάχιστον από τη μικρή μου εμπειρία, είναι οι υπηρεσίες ελέγχων. Όπως έλεγα και στο προηγούμενο Υπουργείο, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, και εδώ έχουμε αυτό το φαινόμενο.

Έχουμε πάρα πολύ λίγους ανθρώπους, για να «πονάει» πραγματικά -πολύ σωστά το είπατε, για να «πονάει»- αυτόν που παρανομεί η παρανομία. Όταν και αν τον πιάσεις, είναι τόσο σπάνια η περίπτωση και τόσο μικρά τα πρόστιμα, που πραγματικά προτιμά να έχει αυτόν τον κίνδυνο και να παρανομεί.

Άρα, αυτή τη στιγμή πρέπει να εστιάσουμε σε δυο ζητήματα. Είμαστε και σε μια διαβούλευση στο Υπουργείο για αυστηροποίηση των ποινών, αλλά νομίζω ότι το πιο οικονομικό είναι αυτό που ανέφερα πριν: η πρόληψη. Δηλαδή, το ηλεκτρονικό μητρώο όλης της διακίνησης, ώστε να μη μπορεί ο άλλος να παρανομήσει και όχι να περιμένει μήπως μπει ο έλεγχος για να τον ελέγξει.

Όσον αφορά το ποσοστό της αγοράς, πραγματικά η δική μας αγορά ήταν –όπως το είπατε σωστά- ένα ξέφραγο αμπέλι. Ένα πελατειακό καθεστώς κυριαρχούσε στον πρωτογενή τομέα, δεν ενδιαφερόταν για τη βιωσιμότητα των προϊόντων, δεν ενδιαφερόταν για την τιμή εισροής-τιμή εκροής, ώστε να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις μας.

Να σας πω, λοιπόν, ένα μεγάλο πρόβλημα, μια και το αναφέρατε, για να καταλαβαίνουν και οι τηλεθεάτριες και οι τηλεθεατές που τυχόν παρακολουθούν, δηλαδή οι συμπολίτες μας, ότι σήμερα έχουν μπει στην αγορά –και είναι η περίοδος ειδικά που αναφέρατε και δεν είναι η περίοδος απλώς που υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση- οι χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού. Είναι χώρες οι οποίες είχαν πολύ χαμηλό επίπεδο διαβίωσης, πολύ καλή οργάνωση, πολύ καλό μορφωτικό επίπεδο και άρα, εύκολα και γρήγορα δημιούργησαν μια αγορά με πάρα πολύ φθηνές τιμές. Κι αυτά τα προϊόντα κατακλύζουν, γιατί δεν είναι τυχαίο να μιλάμε συνέχεια για Πολωνία και για Βουλγαρία. Και δεν μπορούμε να εγκαλούμε συνέχεια τους γείτονες ότι δήθεν είναι πάντα παράνομοι. Δεν είναι καθόλου παράνομοι. Πολλές φορές αυτά τα προϊόντα νόμιμα εισάγονται και απλώς μετά ελληνοποιούνται. Άρα, το πρόβλημα είναι διττό.

Έχετε πάντως -και θα κλείσω με αυτό- απόλυτο δίκιο να λέτε ότι ο Έλληνας καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή διαφορά στην τιμή, εμπιστεύεται την ποιότητα και εμπιστεύεται το τελικό προϊόν ακόμα και σε συνθήκες κρίσης. Άρα, αν πατάξουμε τις ελληνοποιήσεις είναι φανερό ότι και θα μειώσουμε το κόστος, γιατί θα αυξήσουμε την κατανάλωση του ελληνικού κρέατος, αλλά ταυτόχρονα, θα μπορέσουμε να δώσουμε μια ώθηση στην ελληνική οικονομία απ’ αυτή την αύξηση ζήτησης από το να μην εξαπατάται ο καταναλωτής. Σ’ αυτόν τον δρόμο είμαστε και νομίζω ότι ήδη έχουμε κάνει τη διαφορά. Τον τελευταίο χρόνο όλα τα στατιστικά στοιχεία αυτό δείχνουν.

Ευχαριστώ.

Βράντζα Παναγιώτα – Επίκαιρη Ερώτηση για τις Ελληνοποιήσεις (26/01/2017)




Total
0
Shares
Previous Article

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Το νέο σήμα που πρέπει να έχουν τα καταστήματα που διαθέτουν POS

Next Article

Κώστας Τσιάρας: Εκρηκτικό το μίγμα για τους αγρότες από φόρους και κακοκαιρία