Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παναγιώτα Βράντζα: Αγροτική Πολιτική 2017: Προκλήσεις, Επιτεύγματα και Προοπτικές

Η παντελής έλλειψη αγροτικής πολιτικής στη χώρα για πολλές δεκαετίες, σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, τα πρόστιμα και τους καταλογισμούς, αλλά και την χωρίς σχέδιο εκτέλεση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), δημιούργησε μια δυσοίωνη για τον αγροτικό κόσμο κατάσταση.

Αυτήν ακριβώς την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015. Δηλαδή:
• Απλήρωτες επιδοτήσεις από το 2008.
• Απλήρωτα προγράμματα από το 2012.
• Φορολογία εισοδήματος από το πρώτο ευρώ.
• Φορολογία των αγροτικών επιδοτήσεων.
• Βοσκότοποι σημαντικά μειωμένοι, με συνέπεια την απώλεια επιδοτήσεων.
• Τον ΟΓΑ σε κατάρρευση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η καταβολή της αγροτικής σύνταξης.
Δυο χρόνια μετά :
• Εξοφλήθηκαν οι επιδοτήσεις/οφειλές παλαιότερων ετών, αφού διορθώθηκαν λάθη (τηλεπισκόπηση, έλλειψη βοσκοτόπων).
• Ξεκίνησαν οι πληρωμές στα προγράμματα του προηγούμενου ΠΑΑ (2007-2013), αφού διορθώθηκαν τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης που αφορούσαν σε βιολογικά, νιτρορύπανση, αυτόχθονες φυλές κλπ.
• Μετά την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, οι πληρωμές εξομαλύνθηκαν και πλέον γίνονται ακόμη και πριν την ώρα τους.
• Θεσπίστηκε το εργόσημο για τους παράνομα διαμένοντες εργάτες γης, που θα μειώσει ακόμη περισσότερο το φορολογητέο εισόδημα για τους αγρότες, αλλά και θα ενισχύσει τα έσοδα του κράτους .
• Καθιερώθηκε η εθνική σύνταξη για όλους, και τους αγρότες, όπου σε συνδυασμό με την αναλογική, τελικά θα εχουμε υψηλότερες αγροτικές συντάξεις.
• Ψηφίστηκε ο νόμος για τη διαχείριση των βοσκοτόπων και ήδη εξετάζεται από την ευρωπαϊκή επιτροπή, τεκμηριωμένη Ελληνική πρόταση που θα οδηγήσει σε αύξηση των επιλέξιμων εκτάσεων έως και 80%.
• Εξασφαλίστηκε η μεταβατικότητα στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών έως το 2021.
• Παραμένει αφορολόγητο το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων και φορολογειται μόνο ένα μέρος της «βασικής ενίσχυσης» και αυτό για τα ποσά πάνω από 12000 ευρώ.
Και το πιο σημαντικό, εξασφαλίστηκε αφορολόγητο κατά μέσο όρο 9.000 ευρώ για όλους τους αγρότες, το οποίο εκτός από σημαντική ελάφρυνση, είναι και ένα κίνητρο για κάποιον νέο που θα ήθελε να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα.

Μένουν ακόμη πολλά να κάνουμε.
Η πρόσβαση σε φτηνή χρηματοδότηση με περαιτέρω διεύρυνση της κάρτας του αγρότη και τελικά τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας.
Ο εξορθολογισμός και η εφαρμογή δίκαιων κανόνων για την κατανομή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων.
Η ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά και η θεσμική θωράκιση για τον περιορισμό της νοθείας, των ελληνοποιήσεων και της παραπλάνησης του καταναλωτή σε βάρος της ελληνικής παραγωγής.
Η αναβάθμιση και ουσιαστική καθιέρωση της αγροτικής εκπαίδευσης με ενίσχυση των δομών του ΕΛΓΟ.
Και φυσικά μια σειρά μέτρων που θα οδηγήσουν στην μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Προφανώς οι αγρότες οφείλουν να τα διεκδικούν όλα αυτά για το δικό τους όφελος αλλά και της χώρας. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέπουμε αυτά που έγιναν και γίνονται εδώ και δύο χρόνια, ούτε να μηδενίζουμε ουσιαστικά επιτεύγματα.

Παρά τις δυσκολίες προχωράμε. Οι αγρότες δεν είναι, και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τους αντιμετωπίζει σαν «πελάτες», όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά ως επαγγελματίες με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Η αγροτική παραγωγή μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ και στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Με σταθερά βήματα και σοβαρότητα θα τα καταφέρουμε.

Βράντζα Παναγιώτα – Κτηνίατρος
Βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ




Total
0
Shares
Previous Article

Μια... χριστουγεννιάτικη φορά κι έναν καιρό! Παραμύθι και ζωγραφική με το ελατάκι!

Next Article

Εθιμοτυπικές επισκέψεις της Αερολέσχης Ν.Καρδίτσας