Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης κοντά στους αγρότες

Και τις πλημμυροπαθείς περιοχές γύρω από το Λεοντάρι


Σημαντικές  προτάσεις της Χρυσούλας  Κατσαβριά 

Στις περιοχές του πρώην Δήμου Ταμασίου βρέθηκε τη Δευτέρα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, συνοδευόμενος από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, προκειμένου να δουν από κοντά τις πληγείσες περιοχές και τους αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που ακολούθησαν.  

Στη συνάντηση του Υφυπουργού και της Βουλευτή με τους αγρότες ήταν επίσης παρόντες ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Αθανάσιος Σκάρλος, κλιμάκιο του ΓΟΕΒ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ υπό τον Πρόεδρό του κ .Δημήτρη Παπαμιχαήλ, οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Σοφάδων κ. Σπύρος Γιαννακός, Ενιπέα κ. Τάσος Ραχμάνης, της 5ης Ζώνης Θεσσαλιώτιδας κ. Γιώργος Τσιμπερούδης καθώς και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Γραμματικού κ. Χρήστος Καραμουλάς και Σοφιάδας κ. Χρήστος Λιακόπουλος.

Ξεκινώντας τις επισκέψεις από τον κεντρικό συλλεκτήρα του ποταμού Κακάρα, ο κ. Κόκκαλης, η κ. Κατσαβριά και οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κατοίκων της περιοχής, πραγματοποίησαν αυτοψία στις αγροτικές περιοχές Ν. Μοναστηρίου, Σοφιάδας, Γραμματικού και Λεονταρίου του Δήμου Σοφάδων Καρδίτσας.  

Μετά από την επιτόπια διαπίστωση των προβλημάτων και της έκτασής τους, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση στο Λεοντάρι, στην οποία συμμετείχαν – εκτός των παραπάνω – και εκπρόσωποι του Συλλόγου Καλλιεργητών Αγροτών Επωφελούμενων του Κλειστού Κυκλώματος Άρδευσης της Λίμνης Σμοκόβου. Επισημάνθηκε ότι είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε ένα χρόνο, που οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές στους αγρότες και διαπιστώθηκε ότι η έλλειψη αρδευτικού νερού, έχει οδηγήσει σε αυθαίρετες παρεμβάσεις στα αποστραγγιστικά κανάλια, οι οποίες ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τα πλημμυρικά φαινόμενα της περιοχής.

Η κ. Κατσαβριά υπογράμμισε με έμφαση ότι είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικά στελέχη ανταποκρίνονται άμεσα στο αίτημα των πληγέντων παραγωγών για επιτόπια επιθεώρηση και προσδιορισμό της έκτασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να προχωρήσει το αρδευτικό έργο της Λίμνης Σμοκόβου προκειμένου να επιλυθεί, όχι μόνο το πρόβλημα της αρδευόμενης έκτασης στη περιοχή αλλά, και να απαλειφθούν συγχρόνως τα πλημμυρικά φαινόμενα που προέρχονται από το υπάρχον σύστημα επιφανειακής παροχέτευσης των νερών της Λίμνης Σμοκόβου για άρδευση και αφορούν στη πληγείσα περιοχή. Ανέφερε ότι στις αρχές του Φθινοπώρου θα προκηρυχθεί το έργο της επικαιροποίησης της περιβαλλοντικής μελέτης για την επέκταση του κλειστού δικτύου άρδευσης της Λίμνης Σμοκόβου με 3,5 εκατ. € όπως εξαγγέλθηκε από τον Γ.Γ. Υποδομών κ. Γ. Δέδε. Επισήμανε επίσης, την ανάγκη της υπογειοποίησης των αρδευτικών δικτύων των Λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου και της αντικατάστασης των υπαρχόντων συστημάτων άρδευσης (καταιονισμός) με σύστημα εξοικονόμησης νερού και την εισαγωγή του στο σύστημα επιδότησης του ΠΑΑ με απλουστευμένες διαδικασίες. Τόνισε την σπουδαιότητα ίδρυσης Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Τέλος ζήτησε, την εντατική συνεργασία των υπηρεσιών των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης όλων των αναγκαίων έργων.

Ο κ. Κόκκαλης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους αγρότες και δήλωσε ότι το ΥΠΑΑΤ, και ο ίδιος προσωπικά, βρίσκονται ανά πάσα στιγμή τη διάθεση των φορέων, αλλά και όλων των αγροτών μεμονωμένα. Δεσμεύτηκε ότι θα ενεργήσει ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αποζημίωσης των αγροτών από τον ΕΛΓΑ και ότι θα μεριμνήσει για τον συντονισμό των διαδικασιών επίλυσης του συνόλου των προβλημάτων της περιοχής, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου, του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και των κατά τόπους ΤΟΕΒ.

katsiavria kokalis Leontari 1

katsiavria kokalis Leontari 2

katsiavria kokalis Leontari 3




Total
0
Shares
Previous Article

Αγιασμός Αγίου Παντελεήμωνος

Next Article

Ένωση Περιφερειών: Κινδυνεύουν με λουκέτο Τμήματα περιφερειακών Πανεπιστημίων

Related Posts