Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο τυφώνας «μεταναστευτικό» χτυπά  και την Καρδίτσα 

  • Η κυβέρνηση απούσα – η ευθύνη στους κατοίκους και τους φορείς

Όταν η «πρώτη φορά αριστερά» αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας, την ίδια στιγμή πολλοί από μας κυριεύτηκαν από έντονη ανησυχία και φόβο για την τύχη της πατρίδας μας και όλων των Ελλήνων.

Δυστυχώς, ένας – ένας οι φόβοι μας επαληθεύονται, και σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν από τους χειρότερους, που ξεπερνά ακόμα και αυτή την τραγική κατάσταση της οικονομίας.

Η Ελλάδα σε κατάσταση χάους και αναρχίας, έγινε ένας απέραντος καταυλισμός προσφύγων, μεταξύ των οποίων και λαθρομετανάστες, πέραν της εμπόλεμης Συρίας.

Αρχικά, κάποιοι καθισμένοι στον αναπαυτικό τους καναπέ, παρακολουθούσαν αμέριμνοι τον τραγικό και ανθελληνικό χειρισμό της κυβέρνησης, στο θέμα του μεταναστευτικού και χαμογελούσαν με επιείκεια, στις δηλώσεις της κυρίας Τασίας.  Φυσικά, οι πρωτοβουλίες δεν ανήκαν στην ανεκδιήγητη τότε υπουργό, εφάρμοζε την πολιτική και τις εντολές του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, ο οποίος ακόμη και μέχρι σήμερα, την καλύπτει και τη δικαιολογεί.

Νομίζανε τότε, ότι οι σκηνές που παρακολουθούσαμε στους δέκτες της τηλεόρασης, αφού διαδραματίζονταν στα νησιά του Αιγαίου, ήταν πολύ μακριά από μας.

Από χθες όμως, το πρόβλημα χτύπησε την πόρτα μας. Και είναι μόνο η αρχή! Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια, τι διαστάσεις θα λάβει και πού θα οδηγηθούμε.

Οι μετανάστες συρρέουν συνεχώς σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, με το κοντινότερο σημείο καταυλισμού στην Καρδίτσα, τα όρια του Νομού, το Νέο Μοναστήρι.

Αυτό βέβαια προς το παρόν. Διότι το πού θα σταθμεύσουν τα επόμενα λεωφορεία μεταναστών είναι άγνωστο.

Τα προβλήματα που εγείρονται είναι πολλά και δύσκολα. Το ίδιο και τα συναισθήματα που κυριαρχούν.

Λυπάσαι και στεναχωριέσαι, για την δυστυχία και την ταλαιπωρία των ανθρώπων αυτών και κυρίως των παιδιών, των γυναικών και των ηλικιωμένων, που πολλοί από αυτούς χρειάζονται υγειονομική περίθαλψη.

Χρειάζονται επίσης όλοι τροφή, την οποία η καλή και φιλόξενη διάθεση των κατοίκων και των φορέων, δεν θα μπορέσει να την καλύψει για πολύ.  Αφού  η ροή προβλέπεται συνεχόμενη και η παραμονή τους επίσης θα αυξάνει, διότι είναι γνωστό ότι η διέλευσή τους στην γείτονα χώρα από την Ειδομένη, είναι πολύ περιορισμένη, αλλά και επιλεκτική.

Ακόμη δηλαδή και από αυτούς, που θα φτάνουν στα σύνορα, θα περνούν ελάχιστοι και συγκεκριμένων εθνικοτήτων. Οι υπόλοιποι θα επιστρέφουν.

Παράλληλα, είναι διάχυτη και δικαιολογημένη η ανησυχία, ο φόβος και η αγωνία των κατοίκων, που βρίσκονται μπροστά σε τέτοιες πρωτόγνωρες και επικίνδυνες καταστάσεις.

Το ακόμα χειρότερο δε, είναι ότι η κατάσταση αυτή μεθοδεύτηκε εν αγνοία όλων, χωρίς κυβερνητικό  πλάνο, χωρίς  σχεδιασμό, χωρίς να ενημερωθούν οι τοπικοί φορείς, χωρίς να δοθούν οδηγίες και κατευθύνσεις, με παντελή απουσία του κεντρικού κράτους.

Ούτε καν η Αστυνομία δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση.

Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε ότι τα αντανακλαστικά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας, της Περιφερειακής Ενότητας του Νομού μας και του Δήμου Σοφάδων, λειτούργησαν άμεσα και άψογα. Με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, πολύ φιλότιμο και αγαστή συνεργασία συντονίστηκαν, χωρίς να δημιουργηθεί δυσλειτουργία και  πανικός.

Υπήρξε ανταπόκριση και ετοιμότητα του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού του Γ.Ν.Κ. που χρειάστηκε να παράσχει πρώτες βοήθειες και νοσηλεία.  Συγκινητική επίσης η ευαισθητοποίηση των κατοίκων, αλλά και των τοπικών επιχειρήσεων που παρ’ όλες τις δυσκολίες τους, προσφέρθηκαν να προμηθεύσουν με τρόφιμα –κυρίως- τους μετανάστες.

Το ζήτημα όμως είναι, όσο καλή διάθεση κι αν έχει κανείς, για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να ανταποκριθεί;

Τα ταμεία των φορέων είναι άδεια. Πόσο να σταθούν μόνοι τους; Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις, μέχρι πότε θα μπορούν να προσφέρουν;

Η ανίκανη, άσχετη και επικίνδυνη κυβέρνηση των Τσίπρα – Καμμένου, δημιούργησε αυτή την εθνική τραγωδία. Η χώρα βρίσκεται υπό διάλυση, παντού επικρατεί αναρχία, όλοι αυτοσχεδιάζουν…  Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ξέρουμε ότι η «μαύρη σελίδα» άνοιξε πέρυσι τον Ιανουάριο. Δεν ξέρουμε όμως πότε θα κλείσει, πόσο μεγάλες θα είναι οι απώλειες και τι άλλο μας επιφυλάσσει το μέλλον, όσο ο Τσίπρας θα παριστάνει ότι κυβερνά.

Το σίγουρο είναι, κάθε μέρα παραμονής αυτής της κυβέρνησης, μόνο ζημιά προσθέτει στην πατρίδα μας και σ’ όλους εμάς.

Ασημίνα Σκόνδρα

πρ. Βουλευτής Ν.Δ. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Ερώτηση Κώστα Τσιάρα για τη νοθεία στο γάλα.

Next Article

Ημερίδα για αιρετά και επιτελικά στελέχη των ΟΤΑ στη Λάρισα

Related Posts