Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο ρόλος του αθλητισμού στο παιδί και τον έφηβο

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών σ ολόκληρο τον κόσμο έχει μια φυσική έλξη στον αθλητισμό και το παιγνίδι.

Σπάνια θα συναντήσει κανείς παιδί που να μην έχει συμμετοχή σε κάποιο ή κάποια σπορ και φυσικά ακόμα πιο σπάνιο να μην ενδιαφέρεται για κάποια απ αυτά , αφού αθλητισμός και παιγνίδι είναι άρρηκτα συνδενδεμένα με την παιδική ηλικία.

Ο αθλητισμός βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μέσω της άσκησης φυσικές , τεχνικές καθώς και κοινωνικές δεξιότητες. Έτσι μέσω του αθλητισμού κάνουν φίλους , διασκεδάζουν , μαθαίνουν να παίζουν δίκαια ,ενισχύουν την αυτοπειθαρχία τους , το θεμιτό ανταγωνισμό και αλτρουισμό, το αίσθημα της άμμιλας και της συνεργασίας, εκφράζουν τα συναισθήματά τους , έχουν σωματική και πνευματική υγεία , ενώ αυξάνουν και σημαντικά το δείκτη αυτοεκτίμησή τους. Ο αθλητισμός δίνει στο παιδί την δυνατότητα να εκτονώσει την ενεργητικότητά του από το επιβαρημένο σχολικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, εμπνέει στα παιδιά και στους εφήβους υγιή πρότυπα συμπεριφοράς. Πρότυπα για να αγαπούν και να σέβονται την προσωπικότητά τους και το σώμα τους χωρίς υπερβολές. Αυτού του είδους τα πρότυπα απομακρύνουν τα παιδιά από τις διάφορες καταχρήσεις που μαστίζουν την κοινωνία μας, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού καθώς και άλλων ουσιών καθώς επίσης και από άλλες επιζήμιες για την ηλικία τους δραστηριότητες όπως η χρήση του διαδικτύου , το ηλεκτρονικό gaming κτλ.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι η στάσεις και η συμπεριφορές που διδάσκονται τα παιδιά μέσω του αθλητισμού μεταφέρονται στην ενήλικη ζωή τους, τα θωρακίζουν τα κάνουν πιο ενεργά και τα κατατάσσουν στις υγιείς δυνάμεις μιας κοινωνίας.

Απ την άλλη παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή τους απαιτεί χρόνο και επιβαρύνει το δύσκολο πρόγραμμα εργασίας τους , οι γονείς , θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο και να βοηθήσουν το παιδί στην επιλογή ενός η περισσοτέρων αθλητικών δραστηριοτήτων και να συμμετέχουν δυναμικά σ αυτό μέσω μιας σειράς ενεργειών όπως:

• Να του παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και θετικά σχόλια.
• Να το παρακολουθούν από κοντά στις δράσεις του και να μην κάνουν σχόλια αρνητικά μετά από μια ήττα.
• Να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για αυτό και να μην πιέζουν το παιδί να αποδόσει περισσότερο απ ότι το ίδιο μπορεί.
• Να μαθαίνουν για το άθλημα που επέλεξε το παιδί και να το υποστηρίζουν.
• Να βοηθούν το παιδί να διαχειρίζεται τυχόν ήττες και απαγοητεύσεις.
• Να γίνονται φίλοι και βοηθοί με τον προπονητή και τα άλλα μέλη του αθλητικού σωματείου.
• Να σέβονται και να υποστηρίζουν και τα άλλα παιδιά που εξασκούν το ίδιο άθλημα.
• Να του τονίζουν σε κάθε περίπτωση ότι ενώ είναι δύσκολο πολλές φορές να διατηρείται ο έλεγχος και ο σεβασμός για τον αντίπαλο δεν είναι σε καμμιά περίπτωση αποδεκτή η ασεβής συμπεριφορά.
• Να μιλούν συχνά με τον προπονητή και να ενημερώνονται για την πορεία του παιδιού.
• Να θυμούνται σε κάθε περίπτωση ότι η επιτυχία δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη νίκη και η αποτυχία το ίδιο πράγμα με την ήττα.

Πιστεύω ειλικρινά ότι για κάθε παιδί, υπάρχει κάποιο άθλημα που μπορεί να ταιριάξει με το ενδιαφέρον του. Τα πολλαπλά οφέλη του αθλητισμού για όλα τα παιδιά είναι ανεκτίμητα. Ο αθλητισμός λειτουργεί ως γέφυρα για να ενώσει τους ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο, χρώματα και φυλές.
Όσο για μένα, ξέρω ότι ο αθλητισμός έχει κάνει τη ζωή μου ποιοτικότερη και καλύτερη …

Panagiotis-Rangos

Παναγιώτης Θ Ράγκος

Πρόεδρος Α.Σ. Απόλλων Καλύμνου




Total
0
Shares
Previous Article

MouzakiNews.gr : Είστε Όλοι Εσείς !!! Μαζί Συνεχίζουμε Και Το 2016...

Next Article

«Τεχνόδρομος Χριστουγέννων»: «Η Πρωτοχρονιά του Καραγκιόζη» στο «cafe Αγορά»

Related Posts