Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο ρόλος της Περιφέρειας στην ανάπτυξη των πυλώνων της οικονομίας της χώρας

tsirogianni fani

 

Ο ρόλος της Περιφέρειας στην ανάπτυξη των πυλώνων της οικονομίας της χώρας

Μέρος Α’

Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, αποτελεί ως απασχόληση έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες εισοδήματος της χώρας μας και ειδικότερα της περιοχής μας.

Η Περιφέρειά μας, πλούσια σε νερό, ήλιο και βλάστηση, με τη μη ύπαρξη βαριάς βιομηχανίας ώστε να ρυπαίνεται ο αέρας, το νερό και το υπέδαφος, αποτελεί τον ιδανικό τόπο, με τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή πολύ ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Εν τούτοις όμως, αντί να είμαστε οι πρωταγωνιστές στην προμήθεια αγροκτηνοτροφικών αγαθών της Ευρώπης και όχι μόνο, παρατηρείται ότι η χώρα μας κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις εξαγωγών και ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό οφείλεται σε διάφορες αγκυλώσεις και επιλογές του κεντρικού κράτους που κρατούν το κόστος παραγωγής υψηλό, εξαιτίας μεν του ασφυκτικού οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αλλά και λόγω της μη ύπαρξης μιας ολοκληρωμένης και ορθολογικής πολιτικής στη διαχείριση των υδάτων.

Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαίος φορέας υδάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά ένα πολυπληθές γραφειοκρατικό σύστημα κατακερματισμένων φορέων και υπηρεσιών, που αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Παρά τις συνεχείς πιέσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και των συναρμόδιων φορέων για αποκέντρωση των υπηρεσιών και για την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα υδάτων, η κεντρική εξουσία, με τις γνωστές φοβικές της τάσεις και τον διαχρονικό υδροκεφαλισμό, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των περιφερειών και τις υπαίθρου.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση της γεωργικής οικονομίας, ώστε τα προϊόντα μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και ευέλικτα στις αγορές. Κατ΄αρχάς  κρίνεται αναγκαία η έναρξη της διαδικασίας για την Έγγειο αναδιάρθρωση, καθώς το κόστος της άρδευσης είναι αρκετά υψηλό και παίζει καθοριστικό ρόλο στη τελική τιμή του προϊόντος. Μαζί με το Τέλος Άρδευσης που η κυβέρνηση πρόκειται να εφαρμόσει την ερχόμενη περίοδο, καθιστούν την άρδευση την πιο κοστοβόρο παράμετρο της παραγωγής.

Επίσης μέσα σε όλα τα υπόλοιπα χάθηκε και μια τετραετία πάνω στο ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλία ζήτημα της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο. Ένα έργο τελειωμένο σε ποσοστό άνω του 60%, για το οποίοι έχουν δαπανηθεί χρήματα από το υστέρημα του ελληνικού λαού και που λόγω των ιδεοληπτικών αγκυλώσεων κάποιων δήθεν υπερευαίσθητων, έχει αφεθεί στο έλεός του. Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης ζητά επιτακτικά να δοθεί η αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να ολοκληρώσει τα εγκαταλειμμένα από την κυβέρνηση ημιτελή έργα, δηλαδή το φράγμα – ταμιευτήρα Συκιάς και την σήραγγα μεταφοράς νερού προς Μουζάκι.

Στην Περιφ. Ενότητα Καρδίτσας τα τελευταία 8 χρόνια έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά προκειμένου να αντικατασταθούν τα απαρχαιωμένα δίκτυα άρδευσης έτσι ώστε να μειωθούν οι απώλειες νερού από εξάτμιση ή από διαρροή.

Έτσι λοιπόν:

1) Πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες αποκαταστάσεις βλαβών των δικτύων άρδευσης και παρά το γεγονός ότι αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στους ΤΟΕΒ και του υπόλοιπους συναρμόδιους φορείς .

2) Αντικαταστάθηκαν ανοικτά δίκτυα άρδευσης και θα πρέπει να αντικατασταθούν όλα με σύγχρονα υπόγεια δίκτυα  ώστε οι απώλειες νερού να είναι ελάχιστες. Προετοιμάστηκαν μελέτες έτσι ώστε να αξιοποιηθούν κατάλληλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να ενταχθούν και νέα έργα.

3) Πραγματοποιείται συχνός καθαρισμός των στραγγιστικών τάφρων, των ρεμάτων και των ποταμών, ώστε τους χειμερινούς μήνες να μην παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα και να καταστρέφονται οι σοδιές.

4) Υλοποιήθηκαν και ολοκληρώνονται μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα όπως στον Μέγα ποταμό, τον Ενιπέα κ.α.

5) Πραγματοποιείται εκτεταμένο πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού που βοηθά στο φθηνό κόστος άρδευσης.

6) Παρά τον αποδεκατισμό των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας λόγω συνταξιοδοτήσεων και πάρα την αύξηση του όγκου εργασίας λόγω των επιπλέον αρμοδιοτήτων,  οι υπηρεσίες προς τον πολίτη παραμένουν υψηλού επιπέδου. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι οποίες λειτουργούν με ρυθμούς «χελώνας» κάτι που φάνηκε στην διαδικασία των αδειών χρήσης νερού.

7) Πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα αναδασμού στα αγροκτήματα Χάρμα-Καππά, Αγιοπηγή-Μαύρικα, ένα πάγιο αίτημα των παραγωγών των περιοχών αυτών.

8) Βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα βελτίωσης αγροτικής οδοποιίας στις Τ.Κ.: Καρδιτσομάγουλας, Αρτεσιανού, Παλαιοκκλησίου, Μητρόπολης, Γεωργικού, Αγ. Γεωργίου, Οικισμού Μαυρονερίου της Τ.Κ. Καλλιφωνίου, Προδρόμου και Μυρίνης, Παλαμά, Σελλάνων, Φύλλου, κ.α

9) Μέσα στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει εκχώρηση σημαντικού ποσού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για έργα ταμίευσης νερού τα οποία αναμένεται να ενταχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα

Αειφόρος γεωργία, παραγωγική, ανταγωνιστική και βιώσιμη, δεν είναι δυνατή χωρίς υπογομική και αποτελεσματική άρδευση.

Γι΄αυτό λοιπόν θέτουμε ως στόχο , η Περιφέρεια Καρδίτσας να καλυφθεί όσο γίνεται περισσότερο από σύγχρονα κλειστά δίκτυα άρδευσης και σημαστικά στραγγιστικά και αντιπλημμυρικά έργα την επόμενη τετραετία, για να ομαλοποιηθεί η εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας και να προσαρμοστεί σταδιακά (έστω και με σημαντική καθυστέρηση) στους θεσμούς και στη δεοντολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ ΦΑΝΗ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ τ.ε. – ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

Υποψήφια Περιφεριακή Σύμβουλος στο συνδυασμό «Συμμαχεία υπέρ των Πολιτών» του Κώστα Αγοραστού




Total
0
Shares
Previous Article
Αντιπλημμυρικά έργα στη Μαγουλίτσα εντός της ευρείας κοίτης του Πάμισου

Αντιπλημμυρικά έργα στη Μαγουλίτσα εντός της ευρείας κοίτης του Πάμισου

Next Article
Οι Νομάρχες των Τρικάλων από το 1881

Οι Νομάρχες των Τρικάλων από το 1881

Related Posts