Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Ο.Π.Ο.Π. στα Πέτρινα Διαμάντια των Τζουμέρκων

Μια εκδρομή “ΟΝΕΙΡΟ” πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του Ορειβατικού Περιηγητικού Ομίλου Πύλης, την Κυριακή 10/4/2016. Μια 15 μελής ομάδα δώσαμε ραντεβού στο δημαρχείο Πύλης με προορισμό τις νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους “Περιστέρι” και τα μαγευτικά παραδοσιακά χωριά Καλαρρύτες & Συρράκο. Μεγάλα εμπορικά κέντρα της εποχής τους, που γνώρισαν μεγάλη ακμή τον περασμένο αιώνα.

Η διαδρομή, προς τον πρώτο μας σταθμό, έγινε υπό συνεχή βροχόπτωση η οποία όμως δεν χάλασε το κέφι της ομάδας. Ανηφορίζοντας λοιπόν προς τα χωριά του Ασπροποτάμου φτάνουμε στην περιοχή “Τρία Ποτάμια” και με πορεία προς τα βορειοδυτικά κατευθυνόμαστε προς τα γεωγραφικά σύνορα των νομών Τρικάλων – Ιωαννίνων. Μετά την διασταύρωση της Ανθούσας  με πορεία ανατολική ανηφορίζουμε προς τον αυχένα του “Μπάρου” του υψηλότερου ασφαλτοστρωμένου σημείου της Ελλάδας, σε υψόμετρο 1940μ. Από εκεί κατηφορίζουμε και φτάνουμε στο πρώτο μας σταθμό τους μαγευτικούς Καλαρρύτες.

Με σύμμαχο πλέον τον καιρό ακολουθούμε τα λιθόστρωτα καλντερίμια και περιπλανιόμαστε μέσα στο χωριό απολαμβάνοντας την τοπική ξακουστή ηπειρώτική αρχιτεκτονική παρόμοια με αυτή των Ζαγοροχώριων. Στη συνέχεια ακολουθούμε το μονοπάτι το οποίο συνδέει τους δυο προορισμούς μας Καλαρρύτες και Συρράκο. Ένα μονοπάτι 3χλμ, μέτριας δυσκολίας με πολλές εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς. Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας μας προς το Συρράκο ο καιρός θυμήθηκε να μας δείξει τον κακό του χαρακτήρα, με μόνο αποτέλεσμα όμως, να κάνει το βήμα μας πιο εντατικό.

Μετά από πεζοπορία σχεδόν μιάμισης ώρας, φτάσαμε στο όμορφο χωριό Συρράκο όπου αποζημιωθήκαμε απολαμβάνοντας ζεστό τσάι, καφέ αλλά και παραδοσιακές πίτες. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση από τον ιδιοκτήτη του ξενώνα – ταβέρνα «Σταυραετός» κύριο Γιώργο, από τον οποίο ενημερωθήκαμε με κάθε λεπτομέρεια  για την ιστορία του χωριού το ρόλο που διετέλεσε κατά την Οθωμανική αυτοκρατορία, καθώς και την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια. Επισκεφτήκαμε την εκκλησιά του Αγίου Νικολάου αλλά και το αρχοντικό του περίφημου Κώστα Κρυστάλλη στο οποίο σήμερα στεγάζεται ένα μικρό λαογραφικό μουσείο.

Η εκπληκτική ξενάγηση έλαβε τέλος και έτσι αφού πρώτα ευχαριστήσαμε τον ξεναγό μας πήραμε τον δρόμο της επιστροφής προς του  Καλαρρύτες. Ο καιρός πλέον ήταν σύμμαχος και έτσι εκμεταλλευτήκαμε όλες τις εικόνες, που απλόχερα μας χάρισε η καταπράσινη μαγευτική χαράδρα του Καλλαρύτικου ποταμού, με τους καταρράκτες και τις απόκρημνες πλαγιές, αποτυπώνοντας ‘τες σε πολλές πολλές φωτογραφίες. Η επιστροφή μας στους γραφικούς Καλαρρύτες συνοδεύτηκε αρχικά από τοπικό παραδοσιακό τσίπουρο και τοπικούς μεζέδες τα οποία ετοίμασε για εμάς ο κύριος Ναπολέων αλλά και μια ξενάγηση έκπληξη στο σπίτι – μουσείο της κυρίας Κατερίνας στην πλατεία του χωριού.

Τελευταίος σταθμός της μονοήμερης εκδρομής μας, αποτέλεσε η επίσκεψη στην εντυπωσιακή Ιερά Μονή Κηπίνας η οποία είναι κυριολεκτικά κτισμένη ψηλά στην “καρδιά” ενός κάθετου βράχου!!!!

Μετά την γεμάτη εικόνες, ιστορία, γεύση, περιπέτεια περιηγητικής εκδρομή μας πήραμε το δρόμο της επιστροφής ο οποίος σημαδεύτηκε από την ελαφρά χιονόπτωση που συναντήσαμε στον αυχένα του “Μπάρου”.

Opop-tzoumerka-1

Τα μέλη του Ο.Π.Ο.Π.

Ιουλία Φωτίου

Παπαστεργίου Αλέξανδρος

 




Total
0
Shares
Previous Article

Η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας στο Μουζάκι

Next Article

Πρωτότυπη και συμβολική η διαμαρτυρία σπουδαστών της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων για το κάπνισμα

Related Posts