Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Ιανουάριος είναι αφιερωμένος στο Γλαύκωμα, μια ύπουλη πάθηση!

shutterstock 1260025549

 Ο πρώτος μήνας του έτους, ο Ιανουάριος, είναι αφιερωμένος στο γλαύκωμα, μια πάθηση που προσβάλλει το οπτικό νεύρο προκαλώντας μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης. Οπότε ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να μάθουμε μερικά πράγματα για αυτό και να κάνουμε την υγεία των οφθαλμών μας πρώτη προτεραιότητα για τη νέα χρονιά.

  1. Το γλαύκωμα μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης και να οδηγήσει σε τύφλωση. Το γλαύκωμα οδηγεί σε συσσώρευση υγρού,προκαλώντας αύξηση της πίεσης στο μάτι σας, η οποία μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο. Το οπτικό νεύρο μεταφέρει τις εικόνες στον εγκεφαλό σας και έτσι γίνονται αντιληπτές. Όμως,η όραση σας μπορεί να σωθεί με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
  2. Δεν υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα. Το γλάυκωμα, συχνά δεν έχει προειδοποητικά συμπτώματα. Όχι πόνος. Όχι δυσφορία. Όχι θολή όραση. Μόνο οι προχωρημένες μορφές της νόσου θα επηρεάσουν την όραση σας. Οπότε μην περιμένετε μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων για να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
  3. Στις ΗΠΑ, οι μισοί από τους ασθενείς με γλαύκωμα δεν γνωρίζουν οτι πάσχουν από αυτό. Σχεδόν 3 εκατομύρια Αμερικανοί έχουν γλαύκωμα και οι μισοι δεν το γνωρίζουν καν! Η ελλιπής ενημέρωση και η απουσία συμπτωμάτων καθιστά δύσκολη την διάγνωση της νόσου από τα αρχικά της στάδια. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει! Μπορεί ένας έγκαιρος και πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος να διασώσει την όραση σας!
  4. Μερικοί ασθενείς βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με άλλους. Άτομα άνω των 60, με καρδιαγγειακό ιστορικό και με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν γλαύκωμα. Είστε σε υψηλό κίνδυνο; Μιλήστε στην οικογένεια σας για το γλαύκωμα.
  5. Υπάρχει μόνο ένας και μοναδικός τρόπος να μάθετε αν πάσχετε από γλαύκωμα. Μια ενδελεχής οφθαλμολογική εξέταση υπό μυδρίαση είναι ο μόνος τρόπος διάγνωσης της συγκεκριμένης πάθησης. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός σας ελέγχει το οπτικό νεύρο αφού έχει γίνει ενστάλλαξη μυδριατικών σταγόνων.

Βασιλική Α. Βασιλείου

Χειρουργός Οφθαλμίατρος, ΜD, MSc 

vasiliki vasileiou iatros

Πηγή: www.nei.nih.gov/glaucoma




Total
0
Shares
Previous Article
Παρουσίαση δράσεων τουριστικής προβολής της Περ. Θεσσαλίας - Κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο

Παρουσίαση δράσεων τουριστικής προβολής της Περ. Θεσσαλίας - Κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο

Next Article
koinotismos Plastira

Γιορτή Κοινοτισμού και Εθελοντών η κοπή πίττας στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα