Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Δήμος Τρικκαίων τίμησε τη μνήμη των 5 απαγχονισθέντων ΕΠΟΝιτών

  «Πεθαίνω τον Απρίλη», ο τίτλος του θεατρικού δρώμενου, με το οποίο ο Δήμος Τρικκαίων πρωτοτύπησε, τιμώντας τη μνήμη των 5 απαγχονισθέντων ΕΠΟΝιτών. Την Τρίτη 18 Απριλίου 2017, 73 χρόνια μετά, οι τρικαλινοί διά του Δήμου τίμησαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου τη θυσία των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Μετά την κατάθεση στεφανιών για

τον 29χρονο (τότε) Γιάννη Μπριάζη

τον 27χρονο Κωνσταντίνο Στεργιόπουλο

τον 24χρονο Στέργιο Γάτσα

τον 22χρονο Απόστολο Τσανάκα

τον 22χρονο Κώστα Σύρμπα

ξεκίνησε το δρώμενο.

  Με ποίηση των Ευριπίδη (Ικέτιδες), Γ. Ρίτσου («Κι εσύ να λείπεις», από το «Στις γειτονιές του κόσμου»), Τίτου Πατρίκιου («Μόνο σε σένα»), αποσπάσματα από τον όρκο των ΕΠΟΝιτών, μουσική – στίχους Μ. Χατζιδάκη («Τα παιδιά κάτω στον κάμπο», για τους θανάτους στα Δεκεμβριανά), μελοποιημένο Μπρεχτ από τον Θάνο Μικρούτσικο («Αννα μην κλαις») συντέθηκε μια φορτισμένη συναισθηματικά δράση. Μια δράση που παρουσίαζε τον αγώνα μέσω της τέχνης στον δημόσιο χώρο, εκεί όπου η τέχνη πλέον παίζει ενεργό ρόλο. Με σπονδή σιταριού και ροδιού, οι 5 μαυροφορεμένες γυναίκες, συμβολίζοντας τον Χορό της τραγωδίας, αλλά και τη γυναίκα – μάνα – αδελφή, σε αντιδιαστολή με τα 5 νεκρά παλικάρια, τους τρικαλινούς αγωνιστές.

  Η θεατρική αυτή απόδοση τιμών, πρωτότυπη και ουσιαστική, ακολούθησε την κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, Σάκη Παπαδόπουλο, Χρήστο Σιμορέλη, τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη, ο κ. Δημήτρης Παπαθανασίου ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της δημοτικής παράταξης «Φυσάει Κόντρα για την ανατροπή», η Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων κ. Βασιλική Κάκλα, ο Δ/ντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων κ. Χρήστος  Μπουλούμπασης, οι εκπρόσωποι της οικογένειας του απαγχονισθέντος Κώστα Σύρμπα, τα αδέλφια του Κώστα Στεργιόπουλου, Βάϊος Φασούλας και  Ηλίας Στεργιόπουλος, ο κ. Φαλτάκας εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων και εκπρόσωπος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

  Το θεατρικό δρώμενο ήταν αρμοδιότητα της καλλιτεχνικής υπευθύνου της Πειραματικής Σκηνής του Δημοτικού θεάτρου Τρικάλων, Πατρίτσιας Λάζου, ενώ πήραν μέρος επίσης, οι Λήδα Φράγκου, Μαρία Κατσιάβα, Βασιλένα Μητσιαδη, Βίκυ Ιακωβάκη και στο πιάνο η Κωνσταντία Λάσκου, με φωτογραφίες του Γιάννη Φλούλη.

EPON

EPON1

EPON2

EPON3

EPON4

EPON5

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων




Total
0
Shares
Previous Article

Αγροτική πολιτική της ΕΕ: Υφιστάμενες δυνατότητες και Προοπτικές για την Ελλάδα και τη Θεσσαλία

Next Article

Εμπειρίες και διδάγματα από το σεισμό του 1954