Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

Dimarxeio karditsas

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας (συνεδρίαση 2/10/2020) για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

Ο νομός Καρδίτσας για άλλη μια φορά χτυπήθηκε από πλημμύρες με αποτέλεσμα σε όλο το νομό να έχουν κατακλυστεί από τα νερά χιλιάδες σπίτια, καταστήματα, οχήματα, δρόμοι, χωράφια και να έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές οι υποδομές και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, άρδευσης, ενώ έχει αποκοπεί η συγκοινωνία μεταξύ πολλών περιοχών με συνέπεια αρκετά χωριά να έχουν αποκλειστεί. Θρηνούμε ανθρώπινες ζωές.

Η κατάσταση αυτή που βιώνει η πόλη και πολλά χωριά της Καρδίτσας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τις τεράστιες ελλείψεις του κεντρικού κρατικού μηχανισμού και της Τοπικής Διοίκησης και τις διαχρονικές ευθύνες για την ανυπαρξία μέτρων πολιτικής προστασίας και έργων υποδομής.

Στην πόλη της Καρδίτσας οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες αφού στη μισή πόλη, και ιδιαίτερα στο κέντρο, πλημμύρισαν χιλιάδες σπίτια και καταστήματα και έχουν καταστραφεί οικοσκευές, εμπορεύματα και μηχανήματα. Κατέρρευσαν δεκάδες σπίτια.

Σοβαρή ζημιά υπέστη και η Δημοτική Πινακοθήκη και χιλιάδες έργα Καρδιτσιωτών ζωγράφων (Γιολδάσης, Γούλας, κ.α.) βρίσκονται μέσα στη λάσπη. Μεγάλες είναι και οι ζημιές στο Αρχαιολογικό Μουσείο, σε αρχαία αντικείμενα και εξοπλισμό.

Οι υπηρεσίες του δήμου, της περιφέρειας, της πυροσβεστικής, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις έκτακτες ανάγκες καθαρισμού της πόλης και των υποδομών καθώς και στην καταγραφή των ζημιών και την αποκατάστασή τους.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές και έξω από την πόλη, στα χωριά και στα χωράφια.

Πιστεύουμε ότι, τουλάχιστον, τα παρακάτω αιτήματα πρέπει να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους οι πληγέντες και να ορθοποδήσει η περιοχή μας:

  1. Να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών, με την εξασφάλιση τροφής, υγειονομικής περίθαλψης, μέσων προστασίας από την πανδημία και ό,τι άλλο χρειάζονται, μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως οι κατοικίες τους.
  1. Να εξασφαλιστεί η ύδρευση όλων των κατοίκων του νομού με νερό που θα ελέγχεται καθημερινά η ποιότητά του για να προληφθεί οποιαδήποτε μόλυνση.
  1. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα. Να απομακρυνθούν από την ύπαιθρο τα νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας.
  1. Να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με προσωπικό για να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής όλων των ζημιών και η αποζημίωση στο 100% του κεφαλαίου και του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
  1. Οι εκτιμητές να κάνουν αποδεκτές τις δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν και να καταμετρηθούν.
  2. Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόνστην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
  1. Να αποζημιωθούν στο 100% και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας, άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταυλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, εργαλείων, αυτοκινήτων, οικοσυσκευών, αγροεφοδίων, ζωοτροφών, κυψελών και εμπορευμάτων στους πληγέντες, καθώς και αποζημείωση 100% επαγγελματικού εξοπλισμού ΤΑΧΙ (αυτοκίνητο και τα μέσα διαχείρισης του έργου)
  2. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δε λειτουργούν, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους.
  3. Κανείς εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλειά του. Κανείς που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μην θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών, να μη χάσει μεροκάματα και ένσημα, καθώς και ημέρες από την κανονική του άδεια.
  4. Να γίνει διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ –ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις, καθώς και μείωση ΦΠΑ όπως στις δυσπρόσιτες περιοχές.
  5. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες, το ίδιο και για τα δάνεια του Δήμου.
  6. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για την αποκατάσταση εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.
  7. Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, έντεχνα και όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
  8. Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με γενναία χρηματοδότηση.
  9. Να δοθεί μέριμνα για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και πολλοί έχουν μείνει λόγω της πλημμύρας χωρίς τα υπάρχοντα τους, χωρίς μεροκάματο και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει άμεσα να τους χορηγηθούν και οι ίδιοι να μην εξαιρεθούν από κανένα μέτρο.
  10. Να αποκατασταθούν άμεσα όλα τα λειτουργικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία. Να παρθούν έκτακτα μέτρα για τους κατοίκους του Μουζακίου, για την πρόσβασή τους σε δομές Υγείας, αφού κατέρρευσε το ΚΥ της περιοχής και να ενισχυθούν τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας του νομού.
  1. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους του νομού για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων και γενναία χρηματοδότηση για μηχανικό εξοπλισμό.
  1. Έλεγχος, συντήρηση και επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων στις καμινάδες (αυλακάδες, αποχετευτικό ομβρίων) και σύνδεση τους με άλλα έργα της περιοχής.
  1. Άμεση αποκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού.
  1. Να ενισχυθεί η ομάδα σωστικής επέμβασης των έργων της Πινακοθήκης και να προχωρήσουν γρήγορα οι εργασίες αποκατάστασης για να σωθούν όσο περισσότεροι πίνακες είναι δυνατόν.

 

Για το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας

Ο Πρόεδρος

Θωμάς Κόντος




Total
0
Shares
Previous Article
erythros stavros karditsa

Ανθρωπιστική βοήθεια από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στους πληγέντες του Προδρόμου

Next Article
ΕΔΑ ΘΕΣΣ - Το σύνολο των ενεργειών για τη διασφάλιση της λειτουργικής της ανεξαρτησίας

ΕΔΑ ΘΕΣΣ - Το σύνολο των ενεργειών για τη διασφάλιση της λειτουργικής της ανεξαρτησίας