Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καρδίτσας στα εγκαίνια της 14ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Καρδίτσας

Ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Ηλία Παυσ. Αντωνίου, στα εγκαίνια της 14ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Καρδίτσας

Κυρίες και κύριοι,
Το γεγονός ότι στέκομαι εδώ μπροστά σας σήμερα, αποτελεί μια κατ’ αρχήν ΝΙΚΗ του επιχειρηματικού κόσμου, των ΜικροΜεσαίων επιχειρήσεων. Στις απίστευτα αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην επιχειρηματικότητα, 110 Εκθέτες ξεπερνούν τον εαυτό τους και εκθέτουν μπροστά σας τα προϊόντα τους. Είναι το υγιές κομμάτι της ΜικροΜεσαίας επιχείρησης αυτό που θα δείτε απόψε. Το κομμάτι που συνεισφέρει ακόμη και πάνω από τις δυνάμεις του για να ορθοποδήσει αυτός ο τόπος. Η μικροΜεσαία επιχείρηση έχει συνδράμει τα τελευταία χρόνια υπέρ το δέον και είναι ώρα να της αποδοθούν οι κόποι των στερήσεων της.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑ!

Δεν ανεχόμαστε άλλη «πολτοποίηση» στο όνομα της διάσωσης της Οικονομίας! Απαιτούμε όλοι να συνεισφέρουν ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, κυρίως αυτοί που διαθέτουν μεγάλη οικονομική βάση. Προσδοκάμε πολλά από την Κυβέρνηση, η οποία προέρχεται από τα «σπλάχνα» της κοινωνίας. Και θα σταθούμε στο πλάϊ της σε κάθε δίκαιο αίτημά της.

Η Έκθεση αυτή έχει κάνει πολύ δρόμο. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2001, αξιοποιώντας την περιοχή των Καπναποθηκών, που ως τότε ήταν εντελώς ανεκμετάλλευτες. Ο τότε Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Κώστας Ψημμένος, «είδε» στην περιοχή δυνατότητες που κανείς ως τότε δεν είχε φανταστεί. Από την πρώτη στιγμή η Έκθεση αγκαλιάστηκε από τους επιχειρηματίες όχι μόνον της Καρδίτσας αλλά όλης της Κεντρικής Ελλάδας. Την στήριξαν την Έκθεση και τους ευχαριστώ και από αυτό το βήμα. Το Επιμελητήριό μας με την Έκθεση αυτή δίνει βήμα στον Βιοτέχνη, στον Έμπορο, του επιτρέπει να «επικοινωνήσει» τα προϊόντα του με τον καταναλωτή, του ανοίγει νέους δρόμους, νέες αγορές.

Στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του επιχειρηματία. Στον καθημερινό του αγώνα να επιζήσει, να παράξει, να πληρώσει τις οφειλές του. Η Ελληνική Μικρομεσαία επιχείρηση είναι η μόνη που μπορεί να δώσει λύση στην ανεργία, που δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους νέους, που ανοίγει ένα παράθυρο στο αδιέξοδο που ταλανίζει τους νέους ανθρώπους. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να στηριχτεί από την Πολιτεία. Χαιρετίζουμε με αισιοδοξία και ελπίδα την είδηση της ίδρυσης Αναπτυξιακής Τράπεζας και περιμένουμε από αυτήν να παράξει αποτελέσματα. Να σταθεί δίπλα στον επιχειρηματία και να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυσή του.

Θα πρέπει του σχεδιασμού των προγραμμάτων που αφορούν στην επιχειρηματικότητα ως την απασχόληση, να προηγείται διαβούλευση με τα Επιμελητήρια που είναι τα μόνα που μπορούν να προτείνουν στοχευόμενα προγράμματα, που πραγματικά θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις και που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο τόπος μας είναι καθαρά αγροτικός νομός. Η δυναμική του πηγάζει από τη γη. Η πολιτεία αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό τους αγρότες ως επιχειρηματίες. Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή, να δημιουργηθούν Προγράμματα ενίσχυσης των νέων αγροτών- επιχειρηματιών. ΘΕΛΟΥΜΕ τους νέους να μένουν στον τόπο τους. ΠΡΕΠΕΙ όμως να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, έτσι ώστε οι νέοι αυτοί άνθρωποι να μπορέσουν να δημιουργήσουν. Καλώ λοιπόν όλους τους νέους αγρότες στη μεγάλη ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ του Επιμελητηρίου. Τους καλώ να εγγραφούν στο Αγροτικό Τμήμα του Επιμελητηρίου που ομόφωνα η Διοίκηση του Επιμελητηρίου μας αποφάσισε να ιδρυθεί. Από εκεί από κοινού θα σχεδιάσουμε τις επόμενες ενέργειες, θα χαράξουμε την «πολιτική» όλων αυτών που πρέπει να γίνουν και που θα διασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών μας.

Θέλω να επιμείνω στο θέμα των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας. Ποιοι είναι οι λόγοι που παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πραγματικά ποιοτικά προϊόντα, δύσκολα βρίσκουν τη θέση τους στο ράφι και ακόμη πιο δύσκολα εξάγονται; Είναι αλήθεια ότι οι παραγόμενες ποσότητες ιδιαίτερα τροφίμων και ποτών, δεν επαρκούν για τον εφοδιασμό μεγάλων αλυσίδων πώλησης τροφίμων. Πραγματικά όμως αυτό που επιζητούμε είναι η ποσότητα ή η ποιότητα; Οι επιχειρηματίες μας τολμούν, καινοτομούν, χρησιμοποιούνε νέες τεχνολογίες. Πρέπει να επενδύσουμε στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων στον τόπο παραγωγής τους. Να διευκολύνουμε τους επιχειρηματίες να βρούνε νέες αγορές, να τους ενθαρρύνουμε να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα. Αυτή είναι η δουλειά του Επιμελητηρίου και αυτή τη δουλειά είμαστε ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να κάνουμε.

Θέλουμε να βρίσκουμε τα τοπικά προϊόντα μας σε όλα τα τοπικά καταστήματα πώλησης τροφίμων και αυτό αποτελεί στόχο της Διοίκησης του Επιμελητηρίου. Είμαστε σίγουροι ότι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα ανταποκριθούν και θα τοποθετήσουν τα τοπικά προϊόντα στα ράφια τους, ωστόσο κι εμείς από την πλευρά μας πρέπει να τα αναζητούμε και να τα προτιμάμε στις αγορές μας.
Εμείς από την πλευρά μας, προχωρούμε συντονισμένα σε ένα πλέγμα ενεργειών που σκοπό έχουν αφ’ ενός την επίτευξη του παραπάνω στόχου και αφ’ ετέρου, τη διαμόρφωση της «καταναλωτικής συνείδησης» των συμπολιτών μας. Θα ξεκινήσουμε (μετά από συνεννόηση με την Α΄βάθμια και τη Β΄βάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης) σε επισκέψεις στα σχολεία του Νομού, όπου με διαδραστικό τρόπο θα διδάξουμε στα παιδιά τις ωφέλειες που προκύπτουν από την κατανάλωση των τοπικά παραγόμενων και πραγματικά ποιοτικών προϊόντων μας.

Είναι μια προσπάθεια η οποία θα κλιμακωθεί και με επόμενες ενέργειες, έτσι ώστε το μήνυμα να φτάσει σε όλους μας.
Είμαστε εδώ, εγώ και οι συνάδελφοί μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου, ως «ευήκοα ώτα» για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στην καθημερινότητά τους.
Μόνο με την καταγραφή των προβλημάτων διαμορφώνονται τα αιτήματα, μόνο έτσι διεκδικούνται τα δίκαια!
Πιστεύουμε στη δύναμη του «συνεταιρίζεσθαι» και το ενισχύουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η Καρδίτσα στον τομέα αυτόν έχει να παρουσιάσει και επιτυχημένα παραδείγματα. Την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας – που επάξια διεκδικεί τη θέση της με αξιώσεις στο Τραπεζικό σύστημα- την ΕΣΕΚ , με περισσότερους από 500 συνεταιριστές, αλλά και νεότερους Συνεταιρισμούς όπως το Εύκαρπον, τον Διόνυσο κ.ά. που δεν στερούνται καινοτομικών ιδεών – προϊόντων και συνεταιριστικής φιλοσοφίας.

Νοιαζόμαστε για τους συνανθρώπους μας που πραγματικά βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η «φιλοξενία» φέτος στο περίπτερο του Επιμελητήριου τόσο του «Κοινωνικού Παντοπωλείου», όσο και του «Χαμόγελου του παιδιού», καταδεικνύει την σπουδαιότητα που έχει για μας κάθε προσπάθεια που στόχο έχει να ανακουφίσει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Πιστεύουμε στην συλλογικότητα, επειδή ΕΚΕΙ κρύβεται η δύναμη της διεκδίκησης και της ευόδωσης των αιτημάτων. Θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπίσουμε ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ τα προβλήματα που υπάρχουν στο νομό καθώς και αυτά που θα ανακύψουν. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας «θύλακας» που θα προσπαθήσει να δώσει λύση στα ζωτικά προβλήματα του τόπου μας. Είμαι σίγουρος ότι κανένας από τους φορείς δε θα αρνηθεί τη βοήθειά του!

Κύριε Γενικέ,
Ο Νομός μας είναι ο μοναδικός νομός με τρείς λίμνες. Διαθέτει τοπία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς τόσο στο ορεινό , όσο και στο πεδινό τμήμα του. Διαθέτει επίσης καταλύματα υψηλών προδιαγραφών, δυνατότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού, γαστρονομική παράδοση. Η ανάγκη της διαμόρφωσης ενός ελκυστικού τουριστικού πακέτου είναι εμφανής. Με τη δική σας βοήθεια, είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε γνωστή την περιοχή μας και τις ομορφιές της σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Βρισκόμαστε στο χώρο των Καπναποθηκών, έναν χώρο ιστορικό με μνήμες για τους περισσότερους από εμάς. Ο χώρος αυτό «παίρνει ζωή» για μια βδομάδα το χρόνο. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Μουσείο , στο οποίο οι νεότεροι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πολλά για την επεξεργασία του καπνού, δουλειά των ξωμάχων των προηγούμενων δεκαετιών, ως ελάχιστο δείγμα τιμής σ’ αυτούς που πότισαν με τον ιδρώτα τους τα χωράφια τους και τον τόπο αυτόν που βρισκόμαστε σήμερα.
Στα σχέδια του Επιμελητηρίου είναι η δημιουργία στον χώρο αυτόν ενός μόνιμου Εκθεσιακού χώρου σύγχρονων προδιαγραφών, που θα φιλοξενεί όχι μόνον τη δική μας Έκθεση, αλλά και άλλες κλαδικές εκθέσεις και θα αποτελεί χώρο συνάντησης των μελών μας.
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι προσπάθησαν και φέτος για τη διοργάνωση της Έκθεσής μας.
– Τους συναδέλφους μου στο Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα τους κ.κ. Κατσίκη και Κηρύκο.
– Τον Δήμαρχο Καρδίτσας
– Την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας
– Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας
– Την κατασκευάστρια εταιρία ΠΡΟΒΟΛΗ EXPO
Ιδιαίτερη μνεία στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Μέγα Χορηγό της φετινής Έκθεσης και στον φίλο Διονύση Τσακνή, Πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ, για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Τέλος ευχαριστώ από καρδιάς τους Εκθέτες που και φέτος μας εμπιστεύτηκαν.
Εύχομαι σε όλους ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Σβήνει το Μουζάκι !!!

Next Article

27 συλλήψεις της αστυνομίας μετά από στοχευμένους ελέγχους