Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή το 34ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας

Σήμερα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στο Μουζάκι στις 11.45 πμ.

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΧΤΥΠΑ ΣΤΟ 34ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 

Αποθέωση της Χορωδιακής Μουσικής με εξαιρετικές Χορωδίες επιφυλάσσει η σημερινή τελευταία μέρα του 34ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Μέσα στην καρδιά του χειμώνα πάρα πολλές χορωδίες τίμησαν το θεσμό, τους διοργανωτές και το υψηλό όνομα που έχει η Καρδίτσα στο χώρο της Χορωδιακής Τέχνης για πολλές δεκαετίες. Το περίφημο μουσικό περιοδικό «Μουσική Καρτελίνα», το πρώτο του είδους στον ελληνικό χώρο, τα Χορωδιακά εργαστήρια, σεμινάρια, συναντήσεις, φεστιβάλ, συνέδρια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας που έχει έδρα την Καρδίτσα, έχουν καθιερώσει την Καρδίτσα υψηλά στη συνείδηση της ελληνικής και διεθνούς χορωδιακής κοινότητας.

 Καταπληκτικές βραδιές απολαμβάνουν οι ακροατές φιλόμουσοι της Δυτικής Θεσσαλίας αλλά και οι επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα που παρακολουθούν τις εκδηλώσεις του Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας.

 Η παρουσία του κορυφαίου Ακαδημαϊκού Θ. Αντωνίου αλλά και του Γ. Κουρουπού δίνουν ιδιαίτερη αίγλη και διάσταση στο κορυφαίο αυτό πολιτιστικό αυτό γεγονός. Οι παρεμβάσεις τους στη διάρκεια του Φεστιβάλ, όπως και της ποιήτριας Ιουλίττας Ηλιοπούλου, είναι χρήσιμες, επιμορφωτικές, παιδαγωγικές και υψηλού πνευματικού επιπέδου. Ασφαλώς, όμως, η μεγάλη σταθερά του Φεστιβάλ είναι η παρουσία της κορυφαίας πνευματικής φυσιογνωμίας της Ελλάδας, ο Αλέξης Κωστάλας.

Η κοινωνία της ευρύτερης περιοχής Μουζακίου αγκάλιασε και στηρίζει το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας.

   Συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016 με οκτώ (8) εξαιρετικές χορωδίες στην πανέμορφη και ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκδηλώσεων του «Mouzaki Palace Hotel» το 34ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας το οποίο είναι ο κορυφαίος Χορωδιακός θεσμός της Ελλάδος και ένας απ’ τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους παγκοσμίως.

Ένα πλούσιο τετραήμερο συναυλιών με διακεκριμένα χορωδιακά σύνολα, a capella και με οργανική συνοδεία, επιφύλαξε το 34ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας στους φίλους του στο Μουζάκι, που ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 11.45 π.μ..

Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας έχοντας ως στόχο την αποκέντρωση των εκδηλώσεων του και την επαφή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων  με την ποιοτική μουσική, το χορωδιακό τραγούδι κ.τ.λ. υλοποιεί εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του Νομού, και τώρα στο Μουζάκι. Πάνω από 1500 χορωδοί – εκτελεστές – μουσικοί ήρθαν αυτές τις μέρες στο Νομό μας, εκτός από τους συνοδούς και φίλους, δίνοντας μια μεγάλη οικονομική ανάσα σε πολλές επιχειρήσεις της περιοχής.

Παράλληλα με τις 80 περίπου Σχολικές Χορωδίες που εμφανίζονται κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών, το Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας συγκεντρώνει συνολικά περίπου 6 – 7.000 χορωδούς κάθε χρόνο, στοιχείο που το αναδεικνύει σαν έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως.

Για τέσσερις μέρες η καρδιά της χορωδιακής Ελλάδας χτυπά στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι. Μια χορωδιακή πανδαισία προσφέρουν οι τριάντα(30) χορωδίες, δηλαδή περίπου 1500 χορωδοί, που λαμβάνουν μέρος στον κορυφαίο χορωδιακό θεσμό της Ελλάδας. Για 34 χρόνια το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς.

Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας διαθέτει ένα μοναδικό κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο οι  Χορωδίες  που  λαμβάνουν  μέρος  οφείλουν  να  παρουσιάσουν   έργα συγκεκριμένων εποχών όπως έργα αρχαίας ελληνικής, βυζαντινής, γρηγοριανής, μεσαιωνικής, αναγεννησιακής καθώς και σύγχρονης ελληνικής και ξένης μουσικής.

Το συγκεκριμένο Χορωδιακό Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.

Κάθε χρονιά η συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας από πλευράς  σολίστ υπερβαίνει τους τριάντα (30) συμμετέχοντες από το εξωτερικό (Ιταλία, Σερβία, Η.Π.Α., Βουλγαρία, Ν. Κορέα, Ρωσία κ.τ.λ.) και την Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες μουσικοί-χορωδοί υπερβαίνουν κατ’ έτος τους εφτά χιλιάδες μουσικούς – χορωδούς – εκτελεστές (7000).

Το 34ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας και παρευρίσκονται επίσης ο Ακαδημαϊκός, Συνθέτης και Μαέστρος Θεόδωρος Αντωνίου, Ομότιμος Καθηγητής Σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (ΗΠΑ) και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, καθώς και ο Συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, μέχρι πρότινος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μεγάρου Μουσικής και Ομότιμος Καθηγητής  του Ιονίου Πανεπιστημίου, των οποίων μουσικά έργα ερμηνεύονται από ορισμένες Χορωδίες του Φεστιβάλ.

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των χορωδιών στο 34ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας. Στον κορυφαίο θεσμό του Νομού Καρδίτσας, πρότυπο επαρχιακού Διεθνούς Φεστιβάλ λαμβάνουν μέρος χορωδίες από Χανιά, Πάτρα, Δράμα, Καβάλα, Νέα Προποντίδα, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Αθήνα, Λάρισα, Αταλάντη, Αλμυρό, Νεμέα, Ιτέα Φωκίδος, Κερατσίνι, Μαλεσίνα, Ψαχνά Ευβοίας, Λεπτοκαρυά, Πέλλα, Καρδίτσα, Αγρίνιο, Λαμία, Νέα Τρίγλια, Σκύδρα κ.α.

Το 34ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στους κορυφαίους συνθέτες Angelo Catelani (1811-1866) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Carlo Gesualdo da Venosa (1566-1613) για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Giovanni Paisiello (1740-1816) για τα 200 χρόνια από το θάνατό του, Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του και Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο κορυφαίος φεστιβαλικός θεσμός του Νομού για τριάντα τέσσερα (34) χρόνια κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ και το ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο Νομό Καρδίτσας. Ένας θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός -πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ.

Στην πολύχρονη διαδρομή του δημιουργήθηκαν υποδομές για συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Για  την επιτυχία  της  όλης  εκδήλωσης  συμβάλλουν  η  Ιερά  Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδιών, ο Εμπορικός Σύλλογος Μουζακίου και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η συναυλία θα αρχίσει σήμερα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 11.45 π.μ..

Το πρόγραμμα της σημερινής τελευταίας ημέρας του Φεστιβάλ, Κυριακής 4 Δεκεμβρίου 2016, περιλαμβάνει τις παρακάτω Χορωδίες:

  1. Δημοτική Χορωδία Νέας Τρίγλιας και Δημοτική Χορωδία Σημάντρων, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τσαμαΐδη.
  2. Χορωδία Γυναικών Μαλεσίνας, υπό τη διεύθυνση της Μάνιας Ευαγγέλου.
  3. Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «ΟΙ ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ», Ν. Μυλοτόπου- Δήμου Πέλλας και Πολιτιστικού Συλλόγου Αραβησσού Δ. Πέλλας, υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Παπαδόπουλου.
  4. Χορωδία «ΣΙΜΥΛΙΣ» Λάρισας, υπό τη διεύθυνση της Βιβής Τάτση.
  5. Χορωδία Ομίλου Φίλων Ποιοτικού Τραγουδιού Κορίνθου «Ο ΦΟΙΒΟΣ», υπό τη διεύθυνση του Νίκου Μαρκούτση.
  6. Χορωδιακό Εργαστήρι Λαμίας, υπό τη διεύθυνση του Θύμιου Τζοβανάκη.
  7. Χορωδία «ΗΡΙΝΝΑ» Αγρινίου, υπό τη διεύθυνση της Άννας Πανοπούλου.
  8. Μικτή Χορωδία «ΟΡΦΕΥΣ» Ιτέας Φωκίδος, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Ευθυμιάδη.

nikos

%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b1

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9

Χορηγοί του 34ου Διεθνούς Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι το φυσικό μεταλλικό νερό ΘΕΟΝΗ, το ξενοδοχείο MOYZAKI PALACE HOTEL, ο Μουσικός Οίκος PANAS MUSIC (Παπαγρηγορίου – Νάκας), το «Κτήμα Χαλίλη», το ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟΝ και το ξενοδοχείο ΑΥΡΑ.




Total
0
Shares
Previous Article

10 συλλήψεις της αστυνομίας στη Θεσσαλία μετά από στοχευμένους ελέγχους της

Next Article

Δημήτρης Παπαστεργίου:«Εξωστρέφεια, η μαγική λέξη» για να «χτίσουμε ξανά την Ελλάδα».