Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ολοκληρώθηκε στο Μουζάκι η 9η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία την Κυριακή 19 Μαρτίου στο Mouzaki Palace Hotel η 9η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, του 35ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας. Η αυλαία έκλεισε με ένα πολύ δυνατό και εντυπωσιακό φινάλε, με τη συμμετοχή πολλών και εκλεκτών Σχολικών χορωδιών από διάφορα μέρη της Ελλάδας και συγκεκριμένα με την Μικτή χορωδία του Μουσικού Γυμνασίου Πειραιά υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κανδρεβιώτη, τη Χορωδία των Γυμνασίων Νέας Αγχιάλου και Αλμυρού, υπό τη διεύθυνση της Ζηνοβίας Ρούσση, τη Χορωδία του 7ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης, υπό τη διεύθυνση της Ευστρατίας Κεραμάρα, τη Χορωδία Άμφισσας υπό τη διεύθυνση της Ελένης Ιντέρνου, τη χορωδία των Εκπαιδευτηριών Μπακογιάννη υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Πασχαλίδη, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση του Ωδείου “Μουσική Πνοή” από το Μουζάκι με την καλλιτεχνική διεύθυνση της κ. Σοφίας Λαμπρογιώργου, ενώ τη διεύθυνση της χορωδίας είχε η κ. Λίτσα Αγάθη.

17 ΜΕΡΕΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας ένας μεγάλος θεσμός, με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας, έχει καθιερωθεί πια στην Καρδίτσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο μοναδικός καθιερωμένος και διαρθρωμένος με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο  στην Ελλάδα αλλά και τον κόσμο στο είδος του.

Μετά από εννιά (9) χρόνια έγκυρης και συνεπούς παρουσίας δυναμώνει και καθιερώνεται λόγω της μεγάλης συμμετοχής Σχολικών Χορωδιών, της ανταπόκρισης του Κοινού αλλά και της παρουσίας σημαντικών Διεθνών προσωπικοτήτων στην Διεθνή Καλλιτεχνική Επιτροπή.

Εντυπωσίασε το υψηλό επίπεδο των χορωδιών που συμμετείχαν και το πλήθος του κόσμου που παρακολουθούσε τα χορωδιακά σύνολα, που συνέθεταν ένα μοναδικό πάζλ ηχοχρωμάτων.

Κοσμοσυρροή στις συναυλίες τόσο στην Καρδίτσα όσο και στους Σοφάδες, στον Παλαμά και στο Μουζάκι. Μετά από αρκετά χρόνια η όλη διοργάνωση έχει μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης (Παυσίλυπο- Κιέριον), δίνοντας τη δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης στο φιλόμουσο κοινό σε μια διαδραστική Σχολική δραστηριότητα, που αναδεικνύει τον εξωστρεφή ρόλο του σύγχρονου ελληνικού σχολείου και το άνοιγμά του στην κοινωνία.

Καρδίτσα-Μουζάκι-Σοφάδες-Παλαμάς-Μουζάκι, αποτέλεσαν σημεία αναφοράς της εξωστρεφούς, διαδραστικής Σχολικής δραστηριότητας διαμέσου της χορωδιακής Μουσικής, για δεκαεπτά (17) ημέρες.

Αξιοσημείωτο το γεγονός της διάχυσης του πολιτισμικού και επιμορφωτικού χορωδιακού φεστιβάλ, που υλοποιείται για 35η χρονιά στους τέσσερις σημαντικότερους Δήμους του Νομού Καρδίτσας. Ευρύτερα λαϊκά στρώματα του Νομού, στην πρωτεύουσα και την περιφέρεια, είχαν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης, χωρίς εισιτήριο, σε ένα τεράστιο πολιτιστικό γεγονός που αγγίζει την εκπαίδευση αλλά και τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής μας σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Αξιοσημείωτο, είναι ότι στην 9η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας συμμετείχαν τρία εξαιρετικά Μουσικά σύνολα, ΑΠΟ ΤΟ Εξωτερικό. Δύο καταπληκτικές Χορωδίες από το Νις της Σερβίας,  το Αργυρόκαστρο της Αλβανίας και η Ορχήστρα Πνευστών του Γυμνασίου “LYUBEN KARAVELOV” της KOPRIVSHTITSA Βουλγαρίας. Μάλιστα τα παραπάνω σχολεία αδερφοποιήθηκαν  με σχολικές μονάδες του Νομού Καρδίτσας, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στα Σχολεία και τους μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό άλλων χωρών και να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους διαμέσου της  Χορωδιακής Μουσικής.

Επισημαίνεται πως οι Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών αποτελούν μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Ελλάδος. Είναι κάτι πρωτότυπο, μοναδικό, πολύ όμορφο, με Καλλιτεχνική, Ψυχαγωγική και Επιμορφωτική Χροιά, με πρωταγωνιστές μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της Χώρας.

Εκατοντάδες μαθητές δουλεύουν εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες για να προσφέρουν ένα σπουδαίο Μουσικό αποτέλεσμα. Η άριστη συνεργασία Διευθυντή, Συλλόγου Διδασκόντων και εξειδικευμένου και δυναμικού Καθηγητή Μουσικής δείχνει ότι μπορεί να γίνουν θαύματα στο σχολείο.

Στόχος της διοργάνωσης  είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν  να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές Συναυλίες, Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς  του εξωτερικού (Ιταλία – Σερβία) με τα οποία συνεργάζεται.

Ο κορυφαίος Φεστιβαλικός θεσμός του Νομού για τριάντα πέντε (35) χρόνια καταφέρνει να κρατήσει ζωντανή την Ποιοτική Μουσική, την Κλασική και το Χορωδιακό Τραγούδι στο Νομό Καρδίτσας.

Ένας Θεσμός καταξιωμένος με Διεθνές κύρος στους Μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός- πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ, που τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη. Απόδειξη του κύρους που αποκτά ο θεσμός Διεθνώς είναι και η συμμετοχή φέτος τριών μουσικών συνόλων από το Εξωτερικό.

Ο μοναδικός Αλέξης Κωστάλας, ένα τεράστιο πνευματικό κεφάλαιο για τη χώρα μας, καθήλωνε καθημερινά το κοινό με τις επιμορφωτικές και παιδαγωγικές του παρεμβάσεις, ανεβάζοντας σε πολύ υψηλά αισθητικά επίπεδα το φεστιβάλ.

Η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, αποτελεί ένα κορυφαίο μουσικό φεστιβάλ της Ελλάδος και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και στον κόσμο αφού κάθε χρόνο  φιλοξενεί περίπου στις τέσσερις- πέντε χιλιάδες (5.000) εκτελεστές – Χορωδούς – Μουσικούς!!!

Για δεκαεπτά (17) ημέρες ο Νομός Καρδίτσας βρέθηκε στο επίκεντρο της εξωστρεφούς, διαδραστικής σχολικής δραστηριότητας  της σύγχρονης ελληνικής εκπαίδευσης, διαμέσου του χορωδιακού τραγουδιού, στο οποίο η Καρδίτσα έχει μια τεράστια μεταπολεμική παράδοση δεκαετιών. Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού, η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών αποτελεί μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας.

Η 9η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου, τη Διεύθυνση  Περιφερειακής  Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας, τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Τουρισμού.

Η 9η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών ήταν αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες Umberto Giordano (1867-1948) για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, Georg Philipp Telemann (1681-1767) για τα 250 χρόνια από τη γέννησή του, Antonio Lotti (1667-1740) για τα 350 χρόνια από τη γέννησή του, Giovanni Francesco Anerio (1567-1630) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, Claudio Monteverdi (1567-1643) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, Gioseffo Zarlino (1517-1590) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή του και Heinrich Isaac (1450-1517) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του.

Χορηγοί της 9ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας είναι οι ακόλουθοι:

MOUZAKI PALACE, Το νησί της μάγισσας Κίρκης, Goodys, ΚΙΕRΙΟΝ ΗΟΤEL, Φαγοτόπι, ΘΕΟΝΗ, E-SCHOΟL, COMPULAND, ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ “LA FIAMMA”, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ, ΚΤΗΜΑ ΧΑΛΙΛΗ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ-ΝΑΚΑΣ, Εστιατόριο «Το Πορτοκάλι», ΙΚΤΕΟ Kαρδίτσας, RESTAURANT «Το Συμπόσιο», Τεχνικός πιάνου «Αθηνά Καραγιάννη», Εστιατόριο «Πλίθινο Παντοπωλείο», HOTEL ΑΥΡΑ, ΗΟΤΕL ΑΣΤΡΟΝ, Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καρδίτσας, ACS, KEΡΑΜΑΡΙΟ, Ιππικός Όμιλος «Φιλόνικος», Βρεφικός παιδικός σταθμός «Παιδικός κήπος», Βιντεοσκοπήσεις – Φωτογραφίσεις Κολοβός.




Total
0
Shares
Previous Article

Η Παιδική Σκηνή Ροντίδη παρουσιάζει την παιδική παράσταση "Η Χιονάτη & οι 7 Νάνοι", στην Καρδίτσα

Next Article

Πραγματοποιήθηκαν οι ημερίδες για τα μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗΕ) και τα αιολικά πάρκα

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…