Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 21 Μαΐου στο Παυσίλυπο η ημερίδα της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

syriza 1

Για την ανάπτυξη της περιοχής του Δ. Καρδίτσας και ο διάλογος σε πρώτη φάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού μας.

Η εκδήλωση της Κυριακής έρχεται σαν συνέχεια των αναπτυξιακών ημερίδων που  διοργανώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας και στους άλλους δήμους του νομού μας και συγκεκριμένα στο Δ. Σοφάδων, στο Δ. Παλαμά και από κοινού στο Δ. Μουζακίου-Αργιθέας. Επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να ακουστούν σε πρώτη  φάση οι προτάσεις, οι απόψεις και οι παρατηρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων καθώς και μεμονωμένων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των αντίστοιχων δήμων. Σε δεύτερη φάση και, αφού εκπονηθεί η εθνική αναπτυξιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, θα εξειδικευτεί στην περιφέρεια Θεσσαλίας και στο νομό μας, ειδικότερα, η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας πάντα σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς.

Στη χθεσινή ημερίδα συμμετείχε ο Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Ξανθάκος, δείχνοντας έμπρακτα με την παρουσία του το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας, Χρ. Κατσαβριά-Σιωροπούλου και Παν. Βράντζα, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδας και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος, ο δήμαρχος Καρδίτσας Φ. Αλεξάκος, ο αντιδήμαρχος Γ. Γούλας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γ. Καπράνας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Β. Παππάς, ο διοικητής του Γ.Ν. Καρδίτσας Β. Βαρελάς, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ξύλου και Επίπλου Α. Καραγεώργος, ο αντιδήμαρχος του Δ. Λ. Πλαστήρα Δ. Τσιαμαντάς, από τον ΤΟΕΒ Σελλάνων ο κ. Η. Μασούρας, από το σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου ο κ. Η. Διαμαντής, από τη ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Δ. Κολοβός, από τους Φίλους του Σιδηροδρόμου ο κ. Δ. Βερίλης, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μ. Παπανούσκας, μεμονωμένοι επιχειρηματίες, ενώ κατατέθηκαν από φορείς υπομνήματα με τις θέσεις και τις προτάσεις τους.

Από τους συμμετέχοντες φορείς τονίστηκε η ανάγκη για έργα υποδομών και οδοποιίας, επειδή ο νομός μας υστερεί λόγω της κατεύθυνσης τα προηγούμενα χρόνια των χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ στον άξονα Λάρισας- Βόλου, για χρηματοδότηση από το Π.Δ.Ε. βασικών υποδομών σε νεοεντασσόμενες περιοχές του Δ. Καρδίτσας, λόγω αδυναμίας του δήμου Καρδίτσας εξαιτίας της υπερχρέωσής του  να χρηματοδοτήσει έργα υποδομών, καθώς και για ανασυγκρότηση κτιριακών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων στη ΒΙ.ΠΕ. χωρίς γραφειοκρατία, που κοστίζει σε χρόνο και χρήμα. Τονίστηκε η ανάγκη, επειδή η περιοχή μας είναι κατ’ εξοχήν αγροτική, να προσεχθεί ιδιαίτερα ο πρωτογενής τομέας με την παραγωγή και προώθηση ποιοτικών πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, τη μείωση του κόστους των εφοδίων και το σπάσιμο των καρτέλ, να δοθεί βάρος στην επιχειρηματική συνεργατικότητα με στήριξη του κράτους σε ομάδες παραγωγών και συνεργατικών σχημάτων (  ΚΥΝΣΕΠ). Αναγκαία θεωρήθηκε, επίσης, η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Παλαιοφάρσαλα- Καλαμπάκα που αρχίζει να υλοποιείται, όπως και η δημιουργία αποθηκευτικών χώρων ( logistics).

Πολλοί ομιλητές στάθηκαν και στο ζήτημα του τουρισμού, λέγοντας ότι πρέπει να αναδείξουμε, εκτός από την περιοχή της Λ. Πλαστήρα και τον θρησκευτικό τουρισμό με τα θαυμάσια μοναστήρια και εκκλησίες της περιοχής, όπως και τον αρχαιολογικό τουρισμό, καθώς στην περιοχή μας βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα στη Μητρόπολη και έχουμε ένα θαυμάσιο αρχαιολογικό μουσείο.

Αναφέρθηκε η μεγάλη σπουδαιότητα της συνεργασίας των επιστημονικών ιδρυμάτων της περιοχής μας με τις επιχειρήσεις του νομού μας και η ανάγκη ενίσχυσης των συμπράξεων ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων ( Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων). Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη για τη συντήρηση του κτιρίου του Γ.Ν. Καρδίτσας, με ενεργειακή αναβάθμιση και σύνδεσή του με φυσικό αέριο, για καλύτερη πρόσβαση των ΑΜΕΑ και για εκσυγχρονισμό των χειρουργείων, καθώς και την ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας στα ΕΠΑΛ με ένταξη των σπουδαστών σε επιχειρήσεις για εργασιακή εμπειρία.

Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε η σιγουριά ότι με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης μπαίνουμε σε μια εποχή πολιτικής σταθερότητας που θα εκφραστεί με ξένες και εγχώριες άμεσες επενδύσεις, με ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη σε νέο παραγωγικό μοντέλο, με σεβασμό στο περιβάλλον. Με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, με εργαζόμενους σε σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με δυνατότητα επαναπατρισμού μεγάλου τμήματος νέων μορφωμένων και εξειδικευμένων επιστημόνων.

Για τη  Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Αντωνίου Ηλίας -συντονιστής

 




Total
0
Shares
Previous Article

Ο υφ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος στη «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ»

Next Article

Η ΟικόΣφαιρα Καρδίτσας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων (24 Μαϊου)