Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ολοκληρώθηκαν οι καλοκαιρινές δραστηριότητες του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς

.

     Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος στο χωριό της Οξυάς οι καλοκαιρινές δραστηριότητες του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας».

Θεατρική παράσταση

     Μετά το τηλεοπτικό αφιέρωμα στην πολιτισμική κληρονομιά του χωριού, που σε συνεργασία με γνωστό τοπικό τηλεοπτικό κανάλι μαγνητοσκοπήθηκε την Κυριακή, 8/7/2018 στο χώρο της Αγίας Κυριακής Οξυάς και θα προβληθεί προσεχώς (θα προηγηθεί σχετική ενημέρωση), ακολούθησε το βράδυ της Κυριακής, 29 Ιουλίου, θεατρική παράσταση στο χώρο του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας, σε συνεργασία του Συλλόγου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας/Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας/Δήμος Μουζακίου/Τοπική Κοινότητα Οξυάς και μετά από αίτημα του Συλλόγου προς την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Τη θεατρική παράσταση, που θέμα είχε το έργο του Αντώνη Νικολάου “Ένας γαμπρός και για τη… μαμά!!!” και που παρουσιάστηκε από τη Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας, τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί Οξυώτες απ’  όλο το χωριό, οι οποίοι και είχαν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν άφθονες στιγμές γέλιου, που αφειδώς σκόρπιζαν με την ερμηνεία τους οι εξαιρετικοί καλλιτέχνες ηθοποιοί της Θεατρικής Σκηνής Καρδίτσας.

Η καθιερωμένη πεζοπορία στο βουνό

oksia ekdilwseis 2018 3

     Το πρωί της Κυριακής, 12 Αυγούστου 2018, σειρά είχε η καθιερωμένη, πλέον, για κάθε χρόνο πεζοπορία στο βουνό, που αυτή τη φορά ακολούθησε τη διαδρομή «Μεγάλη Βρύση» (θέση «εικόνισμα»), απ’ όπου έγινε και η εκκίνηση, «Παλαιά στράτα – καλντερίμι Οξυάς», «Χάνι Γιαννούλας», «Βρύση Κατή», θέση «Χάβος», «Ρόγγι Καλόγερου», επιστροφή στην τοποθεσία «Μεγάλη Βρύση» και κατάληξη το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Οξυάς.  Μια διαδρομή εξ ολοκλήρου εντός τους δάσους της Οξυάς, προσιτή σ’ όλους και την ακολούθησαν, με οδηγό τον Οξυώτη Ηλία Θ. Κούτσικο, άτομα από 8 μέχρι και 73 ετών, συμπεριλαμβανομένων και επισκεπτών από άλλα μέρη (όπως Κέρκυρα!!!), οι οποίοι πληροφορήθηκαν για τη δραστηριότητα από τον τοπικό Τύπο και δήλωσαν μαγεμένοι από το τοπίο και τη διαδρομή.

Παράσταση Καραγκιόζη

oksia ekdilwseis 2018 1

     Το βράδυ της Δευτέρας, 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε (για πρώτη φορά στην Οξυά!!!) παράσταση Καραγκιόζη από τον καλλιτέχνη του είδους Κων/νο Κατσόγιαννο, την οποία παρακολούθησαν πολλά Οξυωτάκια αλλά και Οξυώτες κάθε ηλικίας. Η παράσταση, που ήταν προσφορά του Συλλόγου, αρχικά είχε προγραμματιστεί στο χώρο της «Παναγίας», όπου πραγματοποιείται και το σχετικό πανηγύρι του 15Αύγουστου, και αφού είχε προηγηθεί σχετική συνεννόηση με το εκκλησιαστικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου, που είχε την ευθύνη του χώρου. Τελικά, ωστόσο, το εκκλησιαστικό  συμβούλιο αρνήθηκε να παραχωρήσει στο Σύλλογο το συγκεκριμένο χώρο (αλλά και κάθε άλλο εκκλησιαστικό χώρο στο μέλλον και για οποιαδήποτε εκδήλωση, όπως μας γνωστοποιήθηκε), προβάλλοντας ως αιτία τις από καιρό (αλλά και πρόσφατα, ως απάντηση σε σχετικό δημοσίευμα «ενδιαφερόμενων για το μύλο») δημοσιοποιημένες θέσεις του Συλλόγου για τον παλαιό νερόμυλο  στα Παλαιάμπελα Οξυάς, σύμφωνα με τις οποίες η  διάσωση του συγκεκριμένου μνημείου αποτελεί για το Σύλλογο τη μόνη δραστηριότητα που δύναται και επιθυμεί να στηρίξει στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς και ότι παλαιότερα υπονομεύτηκε προσπάθειά του να εντάξει το νερόμυλο, ως ένα από τα μνημεία του χωριού, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η παράσταση Καραγκιόζη πραγματοποιήθηκε, τελικά, στον αύλειο χώρο του πρώην καφενείου της Βασιλικής Ζαχαρού, μετά από ευγενική παραχώρηση των ιδιοκτητών του, τους οποίους ο Σύλλογος και ευχαριστεί.

Ο  ετήσιος καλοκαιρινός χορός του Συλλόγου

oksia ekdilwseis 2018 2

     Ακολούθησε ο ετήσιος καλοκαιρινός χορός του Συλλόγου, το βράδυ της Παρασκευής, 17 Αυγούστου στο χώρο της Αγίας Τριάδας Οξυάς, που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Το χαμηλό αντίτιμο εισόδου (πέντε ευρώ με το φαγητό), το καλομαγειρεμένο – όπως κάθε χρόνο – μενού (προβατίνα στο φούρνο, προσφορά Οξυωτών κτηνοτρόφων), η  εγγυημένη διασκέδαση (με έμφαση στην παράδοση και τα ήθη – έθιμα του χωριού) αλλά και η δεδομένη άψογη εξυπηρέτηση από τα μέλη του ΔΣ και τους λοιπούς Οξυώτες εθελοντές, ήταν αρκετά ως κίνητρα για τους πολλούς Οξυώτες αλλά και φίλους του Συλλόγου και του χωριού, που προτίμησαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση από το πλήθος των λοιπών εκδηλώσεων στην περιοχή, προσδίδοντας της την ανάλογη επιτυχία και αποχωρώντας άπαντες ικανοποιημένοι.

      Τους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Γιώργος Καραβίδας, που στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, που αποτελεί, όπως είπε, καθοριστικό στήριγμα στις προσπάθειες και το έργο του Συλλόγου. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου για την ανάδειξη των προβλημάτων και ζητημάτων του χωριού, τονίζοντας ιδιαίτερα τις δεδομένες θέσεις του Συλλόγου για σοβαρά ζητήματα του χωριού (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά), οι οποίες έχουν ληφθεί μέσα από θεσμοθετημένα όργανα και διαδικασίες.

      Τονίστηκε, ακόμα, από τον πρόεδρο του Συλλόγου η έλλειψη βασικών υποδομών στο χωριό, όπως πλατεία, δρόμοι, κ.λ.π., για τις οποίες, ωστόσο, επισημάνθηκε πως αποτελούσαν και αποτελούν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των εκάστοτε διοικούντων το χωριό μας καθώς και των αντίστοιχων δημοτικών αρχών να τα εξασφαλίσουν, χωρίς κανένα απολύτως «παζάρι» και ειδικά αυτό που αφορά στο ξεπούλημα του απαραίτητου για την ύπαρξη και επιβίωση του χωριού φυσικό και υδάτινο πλούτο του.

    Την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής αποτελούσαν οι καλλιτέχνες Στέλιος Ευαγγελάκης και Δημήτρης Γακιόπουλος (τραγούδι), Θωμάς Βούζας (κλαρίνο), Μανώλης Καραβίδας (βιολί), που μαζί και με τους λοιπούς ερασιτέχνες και εθελοντές μουσικούς, που τους πλαισίωναν, παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με αμείωτο κέφι μέχρι και λίγο μετά το πρώτο φως της επόμενης μέρας.

    Αρκετοί ήταν και όσοι επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Οξυάς, που βρίσκεται στο χώρο της εκδήλωσης και το οποίο λειτουργεί από το έτος 2012. Όλοι τους επαίνεσαν τη Συλλογή των λαογραφικών και ιστορικών αντικειμένων, για πολλά από τα οποία, μάλιστα, ζητούσαν και σχετικές πληροφορίες.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μουζακίου κος Γ. Κωτσός με τους αντιδημάρχους κ.κ. Φούντα, Παναγόπουλο και Πάντο και τη δημοτική σύμβουλο κα Τσούφη, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Β. Γκαραβέλας, ο πρόεδρος της ΤΚ Οξυάς κος Λάμπρος Ευθυμίου, οι τοπικοί σύμβουλοι Σπύρος Σωτηρίου και Χρήστος Γκέκας, ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Οξυάς π. Κων/νος Τόλιας,  ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Οξυωτών ν. Καρδίτσας με έδρα την Αθήνα κος Αθανάσιος Τσιγαρίδας με το μέλος του ΔΣ του ίδιου Συλλόγου κο Θεοφάνη Γκαραβέλα, πρόεδροι και μέλη ΔΣ άλλων Συλλόγων του νομού, κ.λ.π..

   Το ΔΣ του Συλλόγου ευχαριστεί τους Οξυώτες κτηνοτρόφους Θεοφάνη Πάτα, Γκαραβέλα Χρήστο, Κων/νο Χρ.Γκέκα,  Κων/νο Βαϊ. Χαλίλη, Ηλία Ν. Λίτρα και Ηλία Κ. Πάτα, το τυροκομείο «ΚΙΣΣΑΣ» στο Μουζάκι, όλους τους δωροθέτες καθώς και  όλους τους Οξυώτες και φίλους της Οξυάς, που εργάστηκαν εθελοντικά για την εξυπηρέτηση και επιτυχία της εκδήλωσης.

Η  δραστηριότητα της ομάδας αντιφωνικού δημοτικού τραγουδιού

      Σημαντική  ήταν μέσα στο καλοκαίρι και η δράση της ομάδας αντιφωνικού δημοτικού τραγουδιού “Πολύκαρπος Μπλέτσας” του Συλλόγου της Οξυάς, που συμμετείχε σε αρκετές και σημαντικές εκδηλώσεις, όπως το 2ο αντάμωμα Αγραφιώτικων χωριών, το 36ο χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, η 11η Γιορτή αντιφωνικού δημοτικού τραγουδιού (γιορτή θεσμός για την ανάδειξη και διάδοση της αυθεντικής παράδοσης του τόπου μας, με την αδιάκοπη και από τα πρώτα της βήματα παρουσία και συμβολή του Συλλόγου μας) και οι εκδηλώσεις Συλλόγου Μορφοβουνιωτών.

Το ΔΣ του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς

«το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας».




Total
0
Shares
Previous Article

Περισσεύουν οι μεμονωμένες «πρωτοβουλίες» στο χωριό της Οξυάς

Next Article

ΜΟΥΖΑΚΙΑ 2018: 2η ημέρα - Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018