Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών – της οποίας είναι μέλος στη διάρκεια της παρουσίασης του Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδίου της Θεσσαλίας από τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό.

Η κ. Κατσαβριά στην αρχή της τοποθέτησής της, ζήτησε να πληροφορηθεί από τον κ. Αγοραστό για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ως προς το προσφυγικό  καθώς και για το συντονισμό των δράσεων των Δήμων για την εξεύρεση χώρων  που θα φιλοξενήσουν προσωρινά τους πρόσφυγες.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέθεσε εκτενώς τις θέσεις της για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας, για τον συνολικό Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας, για το ΠΕΠ Θεσσαλίας και για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον κ. Αγοραστό για την αποδοχή του αιτήματός της – αίτημα και του Δήμο Καρδίτσας –  να ενταχθεί  στο ΠΕΠ, η μετατροπή του κτιρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας Καρδίτσας σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Χώρο, με την αξιοποίηση της μελέτης που έχει προσφέρει δωρεάν ο πρώην βουλευτής Βασίλης Μπρακατσούλας. Ζήτησε επίσης και την ανάπλαση του στρατοπέδου «Λουμάκη» μετά την πρόσφατη διαβεβαίωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι σύντομα θα παραχωρηθεί στο λαό της Καρδίτσας.

Η τοποθέτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε τίτλους:

  • Ο άνθρωπος, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, τα δίκτυα, η ενέργεια και το νερό είναι τα ακλόνητα θεμέλια  για οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο της Θεσσαλίας.
  • Να γεφυρωθεί το αναπτυξιακό χάσμα ανάμεσα στην Ανατολική Θεσσαλία και τη Δυτική που υστερεί.
  • Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας για τη Θεσσαλία οφείλει να περιλαμβάνει εκτός του ΕΣΠΑ και όλα τα διαθέσιμα Κοινοτικά και Εθνικά Προγράμματα.
  • Ναι στην ανάσχεση της αρνητικής εξέλιξης των κοινωνικοοικονομικών μεγεθών της Θεσσαλίας και τον αναπροσανατολισμό του αναπτυξιακού μοντέλου για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και πέραν της περιόδου 2014-2020.
  • Όλοι μαζί μπορούμε να γυρίσουμε τη ρόδα της ανάπτυξης. Πολίτες – Κυβέρνηση – Περιφέρεια – Δήμοι, οφείλουμε να δράσουμε αποφασιστικά με σεβασμό στους θεσμούς, ανιδιοτελή συμμετοχή, αρμονική συνεργασία, προσήλωση στους δημοκρατικούς κανόνες και τήρηση της νομιμότητας.

Η κ. Κατσαβριά αναφερόμενη ειδικά για το Στρατηγικό Σχεδιασμό που αφορά στην Καρδίτσα, τόνισε ότι :

  • Η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής υδατικών πόρων, η ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων στο Σμόκοβο και τη λίμνη Πλαστήρα, η Ενιαία Διαχείριση των υδάτων, η θέσπιση Ενιαίων Κανόνων Τιμολόγησης του αρδευτικού νερού, η βελτίωση και η  διάνοιξη νέων αγροτικών δρόμων, η ενίσχυση της συλλογικής  – συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, η ενθάρρυνση καινοτόμων πρωτοβουλιών σύνδεσης της αγροτικής και της κτηνοτροφικής  παραγωγής με τη μεταποίηση και το εμπόριο, η προώθηση επιχειρηματικών δράσεων με τη δημιουργία marketfarms σε κάθε πόλη,  η ανάπτυξη- η αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των βοσκοτόπων, η σύνδεση με τα Ερευνητικά Κέντρα, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ,  αποτελούν τις πιο καθοριστικές, τις πιο κρίσιμες παρεμβάσεις για να έχει νόημα ο Στρατηγικός Σχεδιασμός.
  • Η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του Ε-65, της νέας εθνικής οδού, μαζί με την πρόβλεψη για καλλίτερη συγκοινωνία με την Ηγουμενίτσα, την Άρτα και το Αγρίνιο, η ολοκλήρωση και ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου, η σύνδεση Τρικάλων – Καρδίτσας, θα μετατρέψει τη Θεσσαλία σε διαμετακομιστικό κέντρο και θα αναζωογονήσει τη Δυτική Θεσσαλία.
  • Η βελτίωση του οδικού δικτύου και ειδικότερα του οδικών αξόνων Καρδίτσας – Άρτας (με την κατασκευή της σήραγγας Τυμπάνου) που θα στηρίξει την ανάπτυξη της Αργιθέας, Καρδίτσας – Καρπενησίου καθώς και η οδική σύνδεση της Λίμνης Πλαστήρα με την ανατολική Αργιθέα.
  • Η διαμόρφωση μιας συνεκτικής Τουριστικής Πολιτικής, η σύνδεση με την παράδοση, τον πολιτισμό και τη φύση ως εναλλακτικές δυνατότητες, αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
  • Η λειτουργία των διυλιστηρίων νερού ύδρευσης Σοφάδων και Παλαμά που καθυστερεί καθώς και η κατασκευή μικρών μονάδων βιολογικού καθαρισμού αποβλήτων, θα συμβάλει στην ποιότητα ζωής.
  • Η αξιοποίηση της μοναδικής και εξαιρετικά δραστήριας δομής ισότητας, δηλαδή του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας, καθώς είναι το μόνο που δεν έχει συμπεριληφθεί στο ΠΕΠ.

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Επιστημονική ημερίδα από την "Πανθεσσαλική Στέγη" με θέμα τα θετικά και αρνητικά της χρήσης των νέων τεχνολογιών

Next Article

Ασημίνα Σκόνδρα: Πρέπει να φύγουν τώρα

Related Posts