Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου και κλειστά δίκτυα ζητά η Ασημίνα Σκόνδρα

ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ

Ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου και κλειστά δίκτυα ζήτησε η Ασημίνα Σκόνδρα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής

Η μείωση του κόστους παραγωγής, να τεθεί ως προτεραιότητα από την κυβέρνηση, εστιάζοντας στο αρδευτικό κόστος, ζήτησε από τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη, η Βουλευτής του Νομού μας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, από το Βήμα της Βουλής.

«Το αρδευτικό κόστος, στους αγρότες της Καρδίτσας, φτάνει μέχρι και τα 70 ευρώ/στρ», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε αποπεράτωση των έργων του Αχελώου και κλειστά δίκτυα.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία της επί του νομοσχεδίου «απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», η κ. Σκόνδρα, τόνισε:

«Σε μόλις ένα  χρόνο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έφερε, σ΄αυτή την αίθουσα, συζητήθηκαν, ψηφίστηκαν και έγιναν νόμοι του κράτους, περίπου 100 νομοσχέδια. Ένα πολύ πλούσιο νομοθετικό έργο.

Όλα αυτά τα νομοσχέδια, ανεξαρτήτου θέματος, τομέα και υπουργείου, έχουν ένα κοινό, στρατηγικό σημείο.

Μεταξύ των όποιων άλλων διατάξεων, υπακούουν και στον σχεδιασμό διαμόρφωσης, του κατάλληλου περιβάλλοντος, ώστε η όποια μικρή ή μεγάλη, επιχειρηματική, παραγωγική ή εμπορική δραστηριότητα, να μπορεί να αναπτυχθεί, και να βρει εύφορο έδαφος για να καρποφορήσει και να αποδώσει.

Θεραπεύουν λοιπόν παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, ρυθμίζουν και απλοποιούν νομικά και διοικητικά πλαίσια, αίρουν γραφειοκρατικά εμπόδια, αποσαφηνίζουν, τακτοποιούν και καλύπτουν κενά, σε θέματα χρόνια πάσχοντα.

Την πολιτική αυτή, ακολουθεί και εφαρμόζει και ο Υπουργός  Αγροτικής. Ανάπτυξης ο κ. Βορίδης, τόσο στα προηγούμενα όσο και στο σημερινό νομοσχέδιο.

Δίνει χώρο, να αναπνεύσουν οι άνθρωποι της παραγωγής, που θέλουν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν.

Απλουστεύει διαδικασίες, μειώνει διοικητικά βάρη και καθορίζει επακριβώς, τα απαιτούμενα για ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, μονάδων υδατοκαλλιέργειας, εκτροφείων ζώων συντροφιάς και κτηνιατρικών κλινικών.

Σωστή και δίκαιη η ρύθμιση του καθορισμού των 50 ημερών, από την υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου, για να απαντήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, διαφορετικά να θεωρείται σιωπηρή έγκριση του αιτήματος.

Δεν νοείται, το ίδιο το δημόσιο, αντί να είναι αρωγός και να εκτελεί το σκοπό, στον οποίο οφείλει την ύπαρξή του, δηλαδή να υπηρετεί τον πολίτη, να στέκεται εμπόδιο και να καθυστερεί χρόνια μια δραστηριότητα, στερώντας οφέλη από τον ενδιαφερόμενο, αλλά και την τοπική κοινωνία.

Θα σταθώ και στην απλούστευση διαδικασιών των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Τόσο από το πλήθος των κτηνοτρόφων, που υπάρχουν στην Καρδίτσα, όσο και από την υπηρεσιακή μου σχέση μαζί τους, γνωρίζω πολύ καλά το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν και το πόσο μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας, είναι στην επαγγελματική τους δραστηριότητα και στην επέκτασή της.

Η ρύθμιση αυτή, θα τους διευκολύνει και θα τους ενισχύσει, έτσι ώστε να διατηρηθούν στο επάγγελμα και να βελτιωθεί η ανάπτυξή τους.

Σημαντική είναι επίσης, η ρύθμιση επαναφοράς του ανώτατου ορίου αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Θα συμβάλει, στην οικονομική εξυγίανση του Οργανισμού και στον σωστό χρόνο πληρωμών, των πληγέντων παραγωγών. Και φυσικά στην καταβολή όλου του ποσού, όπως γινόταν μέχρι το 2015, διότι μετά η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πλήρωνε και με δόσεις και με χρονοκαθυστέρηση.

Ουσιαστική η ευχέρεια, που δίνεται στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, να συνάπτει συμβάσεις με τους ΟΤΑ. Αξιοποιώντας η Τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιστημονικά κεκτημένα του Οργανισμού, θα στηρίζει και θα προάγει  τον πρωτογενή τομέα, προς όφελος των ιδίων των παραγωγών και των τοπικών αγροτικών οικονομιών.

Η παράταση δυνατότητα θήρας και ο πληθυσμιακός έλεγχος των αγριόχοιρων, είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για κάποιες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Καρδίτσα. Το πλήθος είναι τέτοιο, που καταστρέφουν ολόκληρες φυτείες και κυκλοφορούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Σωστή και ρεαλιστική, εκπέμποντας  φιλοεπενδυτικό πνεύμα, η διάταξη, της  παραχώρησης  προς χρήση, ανεκμετάλλευτων ακινήτων του δημοσίου, για στρατηγικές επενδύσεις.

Ο αριθμός και η ταχύτητα των νομοσχεδίων που εισάγονται, δείχνει την κάθετη απόφαση, να βγάλουμε από το τέλμα τον πρωτογενή τομέα και να τον καταστήσουμε και πάλι, προσοδοφόρο στους υπάρχοντες αγρότες, και ελκυστικό στους νέους.

Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι η μείωση του κόστους παραγωγής,

Κυρίαρχη παράμετρος στο κόστος, είναι η άρδευση. Πιστεύω ότι εκεί πρέπει να ρίξουμε βάρος και υπάρχουν τρόποι, να εξασφαλιστεί νερό, και αρκετό σε ποσότητα, και φτηνό σε τιμή, ρίχνοντας κατακόρυφα και το συνολικό κόστος.

Στην Καρδίτσα η άρδευση κοστίζει σε αγρότες μέχρι και 70 ευρώ/στρ. Ενώ αλλού αγρότες ποτίζουν με 7 ευρώ/στρ.

Την ίδια στιγμή, που υπάρχει νερό να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες, όμως άλλο χύνεται στη θάλασσα, όπως του Αχελώου και άλλο χάνεται στο δρόμο μέχρι τα χωράφια, διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα αρδευτικά έργα.

Ξέρω ότι τα έργα δεν είναι στην δική σας αρμοδιότητα κ. Yπουργέ, όμως είναι η παραγωγή και το κόστος καλλιέργειας, και θα ‘θελα απ’ αυτό το βήμα, να σας ζητήσω να συμβάλετε δυναμικά, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου, και να σωθούν και οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και το περιβάλλον. Κάτι που είναι και πάγια θέση της ΝΔ και ειλημμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιβάλλεται δε, να προχωρήσουμε σε κλειστά αρδευτικά δίκτυα, για την οικονομία του νερού και την καλύτερη διαχείριση και χρήση του. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι, που μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ΝΔ ως λαϊκό κόμμα, στην μακρά της πορεία, έχει καταγράψει την ιδιαίτερη σχέση, που έχει με τον αγροτικό κόσμο.

Τον κόσμο της παραγωγής και του μόχθου, τους θεματοφύλακες της παράδοσης και της υπαίθρου. Τους ακρίτες, που σε πολλά σημεία της χώρας, φυλάνε Θερμοπύλες.

Ως φιλελεύθερη δε παράταξη, αναγνωρίζει σαν σταθερό πυλώνα της οικονομίας, τον πρωτογενή τομέα.

Γιατί μπορεί να παράξει πλούτο, να εξασφαλίσει αυτάρκεια στη χώρα και ισορροπία στο εμπορικό μας ισοζύγιο.

Γιατί μπορεί να γίνει η βάση, μιας νέας εκβιομηχάνισης της χώρας. Να στηριχθεί σ΄αυτόν η δευτερογενής και τριτογενής μεταποίηση.

Γιατί μπορεί να απορροφήσει δις ευρώ, από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Γιατί μπορεί να δημιουργήσει, χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, και η κυβέρνησή μας δρομολογεί μεθοδικά τις αλλαγές που να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται, ώστε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Όσο για σας συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα σας έλεγα να ψηφίσετε το σημερινό και όσα ακόμα νομοσχέδια, αφορούν τον αγροτικό κόσμο.

Θα ήταν μια έμπρακτη συγνώμη, για όσα τους κάνατε την περίοδο που κυβερνήσατε.

Τότε, που επιχειρήσατε κατά το σταλινικό σας πρότυπο, να φτιάξετε τις κολεκτίβες, και τους αγρότες κολίγους στα χωράφια τους.

Τότε με την υπερφορολόγηση, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση του ΦΠΑ στα εφόδια, την προκαταβολή φόρου, την κατάργηση της επιστροφής ΦΠΑ στο πετρέλαιο, και άλλα που είχατε στα σκαριά και ευτυχώς δεν προλάβατε.

Νομίζεται ότι οι αγρότες τα ξέχασαν;

Όχι…. τα θυμούνται.

Και ξέρετε τι λένε;

Μια φορά αριστερά …..ποτέ πια αριστερά».




Total
0
Shares
Previous Article
gavogiannis Kostas

Είναι του κόμματος

Next Article
lappas spyros vouli

Δήλωση του Τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα

Related Posts