Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ολιστική παρέμβαση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά.

.

Πρωτοβουλίες για τη συνολική αναβάθμιση της πόλης των Σοφάδων.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, είχε συνάντηση εργασίας τη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την Ειδική Γραμματέα για θέματα Ρομά κ. Γιάντσιου Κατερίνα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο κ. Παναγιώτης Χαρίτος, Αντιδήμαρχος Σοφάδων Κοινωνικής Πολιτικής – Ευπαθών Ομάδων και Ισότητας των Φύλων.

Η κ. Κατσαβριά έθεσε επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν στους Ρομά, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στον παλιό οικισμό και στον οικισμό Νέα Ζωή των Σοφάδων. Η ποιότητα ζωής, η εκπαίδευση, η απασχόληση, η υγεία, το οικιστικό, η αντιμετώπιση της παραβατικότητας καθώς και οι στοχευμένες δράσεις κοινωνικής ένταξης, επισημάνθηκαν ως τα κύρια προβλήματα των Ρομά.

Η βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος που αφορά τη μετεγκατάσταση οικογενειών στο καινούριο οικισμό, αφού είχαν εξασφαλιστεί τα σχετικά κονδύλια από το 2017 και είχε ξεκινήσει ο σχετικός διάλογος με το Δήμο Σοφάδων και τη περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο κ. Χαρίτος αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που έχουν οι Ρομά κυρίως στον παλιό οικισμό του Δήμου Σοφάδων, την αναγκαιότητα μετεγκατάστασης ενός σημαντικού αριθμού οικογενειών και τη συνολικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η κ. Γιάντσιου υπογράμμισε το ειλικρινές ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους συμπολίτες μας Ρομά καθώς και την πολιτική βούληση της Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώς Φωτίου, να δώσει αποτελεσματική λύση στα προβλήματα που τους αφορούν.​

`           Για τα προβλήματα αυτά, τα οποία είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Ρομά ανά την Ελλάδα, η Ειδική Γραμματέας, ανέπτυξε το πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης για τους Ρομά, το οποίο περιλαμβάνει:​

  • Εξάλειψη των ακραία υποβαθμισμένων καταυλισμών και θυλάκων.
  • Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους οικισμούς και τις γειτονιές Ρομά.
  • Τη θεμελίωση των βάσεων για την επίτευξη της σταδιακής αλλά πλήρους κοινωνικής ένταξης, μέσω της διασποράς του πληθυσμού στον ευρύτερο αστικό και κοινωνικό ιστό.
  • Ανάδειξη καινοτόμων παρεμβάσεων που να λειτουργούν ως πρότυπα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η περίπτωση μιας ολιστικής παρέμβασης για το Δήμο Σοφάδων, η οποία αφορά τη μετεγκατάσταση από 100 – 130 οικογενειών από τον παλιό οικισμό του Δήμου στον καινούριο οικισμό, τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης του παλιού οικισμού με υποδομές και δίκτυα, καθώς και την αντικατάσταση με οικίσκους των παραπηγμάτων που υφίστανται στο παλιό οικισμό.

Αυτές οι παρεμβάσεις πέρα από τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά θα αναμορφώσουν πλήρως την πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σοφάδων αφού μετά την αποχώρηση τους από τον παλαιό οικισμό θα γκρεμίζονται οι παράγκες και θα παραχωρείται ο χώρος στο δήμο με σκοπό την ανάπλασή του με πράσινο και κοινόχρηστους χώρους. Θα μπουν επίσης, οι βάσεις για την κοινωνική ένταξη του πληθυσμού, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί μία σειρά μέτρων με παροχή υπηρεσιών στην εκπαίδευση, την απασχόληση και άλλους τομείς. Επισημάνθηκε ακόμη, ότι νέες οικογένειες από τον οικισμό θα έχουν τη δυνατότητα να είναι ωφελούμενοι από την παρέμβαση της επιδότησης ενοικίου. Τέλος, συζητήθηκε η διερεύνηση μιας συνολικής παρέμβασης, με σκοπό να ευεργετηθεί ο ευρύτερος πληθυσμός και να υπάρξει συνολική αναβάθμιση του Δήμου και βελτίωση της αισθητικής της περιοχής.

Η κα Κατσαβριά και ο κ. Χαρίτος τόνισαν την αναγκαιότητα αναβάθμισης και επέκτασης του σχολείου που βρίσκεται μέσα στον παλιό οικισμό και λειτουργεί με αμιγώς μαθητές Ρομά. Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί άμεσα με τη τοποθέτηση τριών επιπλέον σχολικών αιθουσών (προκατ), ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των παιδιών, η υλοποίηση του προγράμματος «σχολικά γεύματα» και η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Η κ. Γιάντσιου δεσμεύτηκε για τη λύση του παραπάνω προβλήματος ενώ τόνισε την αναγκαιότητα ένταξης όλων των παιδιών Ρομά στα σχολεία. Επισήμανε ότι από το Νοέμβριο θα εφαρμοστεί αυστηρά το ΚΕΑ και οι οικογένειες που το λαμβάνουν και έχουν παιδιά εάν δεν συμμορφώνονται με το συγκεκριμένο μέτρο θα χάνουν το συγκεκριμένο επίδομα.

Επίσης υπογράμμισε ότι υπάρχει εκκρεμότητα από το Δήμο Σοφάδων ο οποίος πρέπει να υποβάλει έγκαιρα το σχετικό αίτημα για υλοποίηση του παραπάνω έργου από την Ειδική Γραμματεία.

Με το πέρας της συνάντησης, η βουλευτής κα. Κατσαβριά του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αντιδήμαρχος κ. Χαρίτος δεσμεύτηκαν να συμβάλουν από κοινού με το Δήμο Σοφάδων ώστε να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του έργου, προς όφελος τόσο των Ρομά όσο και της κοινωνικής συνοχής στην πόλη και ευρύτερα στο Δήμο Σοφάδων.




Total
0
Shares
Previous Article

Υπεγράφη το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Σ.Β.Θ.Κ.Ε. και του Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Next Article

Πολύ καλή εμφάνιση και ένα μετάλλιο από τους δύο αθλητές του ΣΕΒΑΣ Καρδίτσας

Related Posts