Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Οικονομικά ευάλωτοι, αγρότες και μη στο στόχαστρο

Κάθε φορά που η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει για το οτιδήποτε, κρύος ιδρώτας «διαπερνά» όλες τις ελληνικές οικογένειες, γιατί ξέρουν ότι εν τέλει θα επωμισθούν μια ακόμα επιβάρυνση.

Όλες οι κοινωνικές ομάδες έχουν πληγεί βάναυσα, από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα νέα μέτρα λιτότητας που δρομολογούν, είναι βέβαιο, ότι θα είναι η χαριστική βολή.

Δεν εξαιρούνται, βεβαίως οι αγρότες, οι οποίοι δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο και που τα προβλήματα είναι ανυπέρβλητα, ιδίως για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, που το ποσοστό τους όμως αγγίζει το 80%.

Σαν να μην φτάνει η κατακόρυφη αύξηση του καλλιεργητικού κόστους, η υπερφορολόγηση, η αύξηση των ασφαλίστρων, οι καθυστερημένες και κουρεμένες πληρωμές, άρχισε η νέα καλλιεργητική περίοδος, φτάνει το Πάσχα και δεν έχει πιστωθεί ακόμη η συνδεδεμένη ενίσχυση.

Όσο για την επιστροφή φόρου πετρελαίου, μόνο φιάσκο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αποφάσισε η κυβέρνηση να διαχειριστεί η ίδια, τα χρήματα της επιστροφής πετρελαίου των αγροτών. Αυτό βεβαίως έγινε σκοπίμως, ώστε να παρακρατήσει οποιαδήποτε οφειλή, σα να βγάζει από τη μια τσέπη και να βάζει στην άλλη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει, καμία αντιστοιχία με τα ποσά  που περίμεναν οι αγρότες.

Άλλοι εισέπραξαν λιγότερα, άλλοι καθόλου, μερικοί παρέμειναν και χρεωμένοι και χωρίς να γνωρίζουν, το παρακρατηθέν ποσό από πού και γιατί παρακρατήθηκε.

Φρόντισαν δε, η διαδικασία να γίνει μέσω των Δ.Ο.Υ.,  χωρίς να παρέχουν στην υπηρεσία την ανάλογη  εικόνα, του ποσού και του σκοπού των χρημάτων του κάθε αγρότη,  που παρακρατήθηκε. Φυσικά η ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν παραγωγοί και υπάλληλοι, ήταν ανείπωτη αφού π.χ. στην Καρδίτσα,  23.000 δικαιούχοι,  έπρεπε  να εξυπηρετηθούν σε μία μέρα.

Η αριστερή μας κυβέρνηση όμως, που καμάρωνε για την  ευαισθησία της, έβγαλε το προσωπείο και δείχνει την αναλγησία της, σε κάθε ευκαιρία, κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους.

Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που χρωστούν στο ταμείο τους , βάσει του Νομικού πλαισίου, είχαν δικαίωμα ανανέωσης των  βιβλιαρίων υγείας, από επιτροπή  που συγκροτούνταν από τη Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας. Είχαν μάλιστα δικαίωμα, να προβούν σε ανανέωση δύο φορές μέσα στην 5ετία, διευκολύνοντας τους,  αφού λόγω οικονομικής δυσχέρειας, αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στην ασφαλιστική τους υποχρέωση.

Από την 1/1/2017, με την εφαρμογή του ΕΦΚΑ  όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Όσοι χρωστούν δεν μπορούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει και κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς σκέφτονται στην κυβέρνηση για το μέλλον των ασφαλισμένων αυτών.

Επίσης βαρύ πλήγμα δέχθηκε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, μεταξύ αυτών και οι αγρότες,  που δικαιούνταν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Πρόσφατα πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των δικαιούχων αυτών. Δυστυχώς όμως το ποσό ενίσχυσης, είναι πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο, ενώ  ένα μεγάλο ποσοστό αιτούντων αποκλείστηκε τελείως.

Η πονόψυχη αριστερή κυβέρνηση, βλέπετε, πρόσθεσε στο εισόδημα τα έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, όπως το επίδομα θέρμανσης, το ΕΚΑΣ, το επίδομα τέκνων. Εξυπακούεται βέβαια, ότι κάποιος που έχει πάρει τα έκτακτα αυτά βοηθήματα, εκ προοιμίου είναι άνεργος ή οικονομικά ευάλωτος.

Χιλιάδες λοιπόν αγρότες και πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα, είτε  αποκλείστηκαν από το Κ.Ε.Α., είτε έλαβαν ένα μικρό φιλοδώρημα. Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση, ότι είναι εφευρετική και κατάφερε το ακατόρθωτο:  μείωσε και τα ποσά και τους δικαιούχους του Κ.Ε.Α.

Δεν ξέρω ο πρωθυπουργός και οι Υπουργοί τι επαφή έχουν με την καθημερινότητα, οι Βουλευτές όμως που αντιπροσωπεύουν τους πολίτες , θα έπρεπε να παρακολουθούν, να γνωρίζουν και να αποτρέπουν οτιδήποτε θίγει τις οικονομικά ευάλωτες τάξεις.

Η ριζική λύση βεβαίως στα προβλήματα όλων που καθημερινά πολλαπλασιάζονται, είναι η αλλαγή της πολιτικής.

Και αυτό μπορεί να επιτευχτεί μόνο με έναν τρόπο. Τις εκλογές.

Ασημίνα Σκόνδρα

Πρ. Βουλευτής Ν.Δ. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

«Η συμμαχία των προθύμων»

Next Article

107η επέτειος μνήμης της Αγροτικής Εξέγερσης του Κιλελέρ

Related Posts

nero 4
Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)»

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)» Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί,…
new E65
Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Παρουσία του Πρωθυπουργού, πραγματοποιούνται…