Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Οικονομία και κοινωνία: Το ντόμινο της ευημερίας

nousios kostas

Του Κωστή Γ. Νούσιου, Δικηγόρου

Εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας

Πρ. Αντιπεριφερειάρχη

Δεν είναι λίγες οι φορές που αποσυνδέουμε την οικονομία από την πραγματικότητα. Την θεωρούμε κάτι έξω από εμάς, που επαφίεται αποκλειστικά στους ειδικούς και στους τηλε-αναλυτές. Πέρα όμως από τα νούμερα και τους συχνά δυσνόητους για τον μέσο πολίτη όρους που την αποτελούν και έχουν κατακλύσει τη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, η οικονομία δεν είναι ποτέ ανεξάρτητη από την κοινωνία. Αντίθετα, είναι έννοιες αλληλένδετες και συνθέτουν αμφότερες τη βάση της εθνικής ευημερίας.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία βρίσκονται σε απόλυτη ανισορροπία με τάσεις διάλυσης, κατάσταση που επιδεινώθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η οικονομία έχει δεχτεί αλλεπάλληλα πλήγματα από τα σκληρά μέτρα και την υπερ-φορολόγηση, με αποτέλεσμα να έχει αλλοιωθεί σε ανησυχητικό βαθμό και ο κοινωνικός ιστός. Η οικονομική κρίση έγινε σταδιακά βαθιά κοινωνική, χωρίς η κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται ή να ενδιαφέρεται για τις οδυνηρές συνέπειες της ρήξης που υπέστη η ανωτέρω σχέση.

Για να αντιστραφεί το κλίμα και η δυσχερής θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, είναι απαραίτητη μια φρέσκια πρόταση. Μια νέα πολιτική που θα διέπεται από άλλη νοοτροπία και θα τοποθετεί στον πυρήνα της δράσης της το δημοσιονομικό και το κοινωνικό κομμάτι ως αδιάσπαστη ενότητα και όχι απλά ως μέρη ενός κατακερματισμένου όλου. Με τις βουλευτικές εκλογές στον ορίζοντα, η Νέα Δημοκρατία καταθέτει την πλέον ενδεδειγμένη στρατηγική, στοχεύοντας στην απελευθέρωση της οικονομίας και στην παράλληλη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει τη δυναμική και την τεχνογνωσία να εφαρμόσει τις κατάλληλες πολιτικές που θα προκαλέσουν ντόμινο θετικών εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα: Από την αφετηρία της διακυβέρνησής της, μέσω μιας σειράς επιμέρους πολιτικών (σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κ.ά.), η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει στη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Κάτι που θα συνεχιστεί μέσα από την αξιοποίηση των δημοσιονομικών περιθωρίων και την επαναδιαπραγμάτευση για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η ελληνική αγορά θα καταστεί έτσι πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα στην εγχώρια ιδιωτική πρωτοβουλία. Σε συνδυασμό με τη συνακόλουθη δημιουργία νέων, καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αυτό θα συμβάλει στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και θα σημάνει την αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές. Μόνο έτσι θα μπορέσει η Ελλάδα να προσφέρει στους νέους ξενιτεμένους επιστήμονές της τις προοπτικές που χρειάζονται για να επιστρέψουν στην πατρίδα, κάτι που η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει ως προτεραιότητα του πολιτικού της σχεδιασμού. Όπως και το να χτίσει ξανά την ελληνική μεσαία τάξη, που εν μέσω κρίσης και της καταστροφικής «αριστερής» φορολογικής αφαίμαξης υπέστη εισοδηματική καθίζηση.

Όσο κι αν η παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει τη χώρα σε αδιέξοδο, η… επανεκκίνηση δεν είναι αδύνατη αν εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές. Και προς αυτή την κατεύθυνση, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να τονώσει αμφότερες την οικονομία και την κοινωνία συμφιλιώνοντάς τες, είναι κάτι παραπάνω από ειλικρινής και ενθαρρυντική για το μέλλον.




Total
0
Shares
Previous Article
mitsotakis tsiaras

Κ Τσιάρας: Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τον τρόπο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και Ευρωεκλογών

Next Article
ROMEXPO 2

Τουριστικό «παρών» της Περ. Θεσσαλίας στην έκθεση της Ρουμανίας «ΤΤR ROMEXPO 2019»

Related Posts