Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ξεχασμένες εκλογικές ιστορίες – (Μέρος Γ’)

Είσθε… όρνια, είσθε… γκαφάλια!!!
Ξεχασμένες εκλογικές ιστορίες

 

Είσθε… όρνια, είσθε… γκαφάλια!!!

Στις εκλογές του 1923 δυο ήτανε οι κυριότεροι συνδυασμοί στην πόλη μας. Ο επαναστατικός (Ν. Πλαστήρα — Στ. Γόνατά) με πυρήνες τον στρατηγό Κώστα Τζαβέλλα και τον δικηγόρο Εύθ. Ζούκα, και ο αντεπαναστατικός που τον αποτελούσαν οι Χατζηγάκης, Χατζηπέτρος, Γαρδικιώτης, Καραλής και Ιακωβάκης. Ο συνδυασμός αυτός έκανε μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση με λόγους των υποψηφίων από το μπαλκόνι του παλιού ξενοδοχείου της πόλη «Κέντρο» του Κρεβούρη (επί της Ιουλ. Αδαμ, δίπλα από την οικοδομή Τριγώνη). Στην εκδήλωση εκείνη, αφού μίλησαν διαδοχικά οι υποψήφιοι του αντεπαναστατικού συνδυασμού και ήρθε η σειρά να μιλήσει ο Βασίλης Ιακωβάκης, αυτός άρχισε τον λόγο του με τις λέξεις:

—  Είσθε όρνια, είσθε γκαφάλια!…

Στο άκουσμα των λέξεων αυτών, έντρομος, ο ευρισκόμενος δίπλα του Αλέκος Κλειδωνάς, του τράβηξε το σακάκι λέγοντας του:

—- Τι κάνεις αυτού; Παλαβός είσαι;

Ατάραχος ο Ιακωβάκης του απαντάει «ξέρω τι κάνω, Αλέκο», και στρεφόμενος προς το πλήθος, που στο μεταξύ είχε μείνει άφωνο, συνέχισε:

—  Είσθε όρνια! Είσθε γκαφάλια! Και μη σας κακοφαίνεται, γιατί έτσι σας αποκαλούν οι άνθρωποι του αντιθέτου συνδυασμού. Και έχουν δίκαιο. Αφού δεν ξέρετε να ψηφίσετε! Και ενώ έχετε δικά σας παιδιά (δείχνοντας τον εαυτό του και τον άλλο υποψήφιο Παναγιώτη Καραλή), παιδιά που είναι σαρξ εκ της σαρκός σας, την τελευταία στιγμή σας ξεγελούν και σας παίρνουν την ψήφο σας οι επιτήδειοι… Έτσι προσπαθούν να κάμουν και τώρα οι αντίπαλοι μας».

Και μ’ αυτό το πνεύμα εξακολούθησε τον λόγο του, το τέλος του οποίου κάλυψαν ουρανομήκεις ζητωκραυγές. Το κόλπο αυτό του Ιακωβάκη συνετέλεσε στο εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί από τον αντεπαναστατικό συνδυασμό επέτυχαν οι Καραλής, Χατζηγάκης, Ιακωβάκης και Χατζηπέτρος. Απέτυχε μόνο ο Γαρδικιώτης.

Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης

πηγή: trikalacity.gr




Total
0
Shares
Previous Article
Επιτυχημένο το 2ο εργασιακό πρωτάθλημα μπάσκετ Δ. Τρικκαίων

Επιτυχημένο το 2ο εργασιακό πρωτάθλημα μπάσκετ Δ. Τρικκαίων

Next Article
Όταν η 2η ευκαιρία γνώσης καρποφορεί στα ενήλικά μας χρόνια

Όταν η 2η ευκαιρία γνώσης καρποφορεί στα ενήλικά μας χρόνια