Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ξεχασμένα επαγγέλματα

Ένα από τα κύρια επαγγέλματα που ξεχάστηκαν (εξαφανίστηκαν) ήταν και του γανωτή η (Καλαντζή). Οι καλαντζήδες ήταν συνήθως πλανόδιοι. Είχαν όμως και εργαστήριο στον τόπο διαμονής τους. Αυτές της μέρες γυρνούσαν στα χωριά, έχοντας ένα μεγάλο τσουβάλι, που έβαζαν μέσα τα μεγάλα χάλκινα αγγεία και φώναζαν ο (γανωτήηηης). Μάζευαν τα χάλκινα αγγεία όπως ταψιά, τηγάνια, κατσαρόλες και καζάνια, που χρειάζοταν κασσιτέρωση-γάνωμα η επισκευή. Το γάνωμα ήταν μια λεπτή επίστρωση από καλάι και γινότανε στο εργαστήριο.

Στα μικρά σκεύη κουτάλια η πιρούνια το γάνωμα γινότανε επί τόπου, στην αυλή του σπιτιού. Ο γανωτής είχε μαζί του ένα αγγείο σιδερένιο σχήματος κανάτας που μέσα είχε το καλάι, το τοποθετούσε πάνω στη φωτιά και, όταν έλιωνε το καλάι, βύθιζε τα αντικείμενα μέσα κρατώντας τα με μια λαβίδα. Πριν τα βυθίσει στο καλάι, τα έβαζε σε ένα υγρό που το έλεγε σπίρτο για να καθαριστούν και το γάνωμα να γίνει τέλειο. Όταν τα έβγαζε, ήταν κάτασπρα και λαμπερά.

Στη δεκαετία του 50, στο Φανάρι το εργαστήριο του Καλαντζή ήταν στο βακούφικο μαγαζί (της εκκλησίας) και το είχε ο Θόδωρος Τσιληγιάννης με βοηθό τον Αδάμο Λάμπρο του Χρήστου ο οποίος εγκατέλειψε το επάγγελμα. Στα μέσα της δεκαετίας του 60 ήρθε από τα κανάλια ο Κατέρης Ναπολέων και γάνωνε, ο οποίος και έγινε και κάτοικος του χωριού. Στη Μαγούλα τη δεκαετία του 50 και για μικρό χρονικό διάστημα καλαντζήδες ήταν οι αδελφοί Αργυρίου, Αντώνης Και Τηλέμαχος. Αργότερα μέχρι το 2005 ερχότανε από τη Μαγουλίτσα ο Γκουτούμας Παναγιώτης, που γύριζε όλα τα γύρο χωριά και γάνωνε τα χάλκινα αντικείμενα. Κάπου κάπου ακούω στο δρόμο και τώρα να φωνάζουν (ο γανωτήηης). Και αυτοί είναι ξένοι, Βούλγαροι οι Ρουμάνοι.

Καλές γιορτές!!!
Απόστολος Φλωρίδης

Ξεχασμένα επαγγέλματα

Ξεχασμένα επαγγέλματα




Total
0
Shares
Previous Article

Η Λέσχη Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδας στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Καρδίτσας

Next Article

Ευχαριστήριο προς το Δήμο Καρδίτσας και το Δ.Ο.Π.Α.Κ.