Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας: Έρχονται τα θετικά μέτρα της ΔΕΘ

Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας πορείας για τη χώρα

Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας πορείας για τη χώρα, με τους εργαζόμενους και τη νεολαία στο επίκεντρο. Σε μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών αναμένεται να προβεί μέσα στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, ώστε να φέρει μία σειρά από μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν αρκετές κοινωνικές ομάδες. Τα θετικά μέτρα του 2019, όπως κατατέθηκαν στον προϋπολογισμό, που απεστάλη στην Κομισιόν και έλαβε την πρώτη έγκρισή της, αναμένεται να κατευθυνθούν στη Βουλή μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Αυτή τη στιγμή συζητείται η χρονική σειρά με την οποία θα πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, καθώς στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται η τελική έκθεση της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, οπότε θα υπάρχει η πλέον ξεκάθαρη εικόνα για τον δημοσιονομικό «χώρο» του 2019, ο οποίος περιλαμβάνει τα θετικά μέτρα για την επόμενη χρονιά, αλλά και σχετικά με το ζήτημα των συντάξεων. Πάντως, το κλίμα μετά και το «πράσινο φως» της περασμένης Παρασκευής προμηνύεται ιδιαιτέρως θετικό.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων Αξιωματούχων. Τελευταία με δήλωσή του ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλιγκ, θεωρεί ως θετικό δεδομένο για τη μη περικοπή των συντάξεων το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5%. Είπε και κάτι άλλο ο κ. Ρέγκλιγκ, ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βγει η Ελλάδα στις αγορές, λόγω του ότι υπάρχει ένα επαρκές μαξιλάρι τουλάχιστον 24 δις ευρώ για τη χώρα μας, ακυρώνοντας την καταστροφολογία της Ν.Δ. για 4ο μνημόνιο επειδή η Ελλάδα δε δανείζεται από τις αγορές αυτό το διάστημα.

Την προσεχή περίοδο:

  • Δρομολογούμε την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών.
  • Μέχρι το τέλους του έτους, νομοθετούμε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, από 1/1/19 και από 1/1/20. Ο φόρος επανασχεδιάζεται, ώστε να γίνει πιο αναλογικός, πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα, όπως σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε.
  • Από 1/1/19 μειώνουμε έως και 35% τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισοδήματα πάνω από 7.000 ευρώ. Αντίστοιχη μείωση θα ισχύσει και για τους αγρότες. Για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, στα 64,5 ευρώ το μήνα.
  • Μέχρι το τέλος του έτους καταβάλλονται αναδρομικά ποσά σε γιατρούς, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.
  • Προχωρούμε στην επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών και σε βάθος διετίας.
  • Από 1/1/19 καταργείται ο φόρος επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝΣΕΠ, ανενεργές επιχειρήσεις, και προχωρούμε σε εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια, για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες. Επίσης και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από το 29% στο 25%.
  • Προχωρούμε σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, μέσα στον επόμενο χρόνο, ενισχύουμε και μονιμοποιούμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ. Επιπλέον 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού ενισχύοντας την Ειδική Αγωγή στα σχολεία.
  • Από 1/1/21 αλλάζουν οι συντελεστές του ΦΠΑ: μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% στο 22% και κατά μία μονάδα του μικρού από 13% σε 12%.
  • Τέλος, κοινωνικό μέρισμα τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ σκοπεύει να διανείμει η ελληνική κυβέρνηση με πρώτα στη λίστα των πιθανών δικαιούχων, νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες μέσα στον Δεκέμβριο. Για το πετρέλαιο θέρμανσης δε, μετά την εκτίναξη των λιανικών τιμών λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, εξετάζεται από την κυβέρνηση μέχρι και ο υπερδιπλασιασμός του κονδυλίου για το επίδομα πετρελαίου.

Το επόμενο διάστημα θα αναμετρηθεί το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς, που βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών, με αυτό της ΝΔ που, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ισχυρών, δεν διστάζει να προτείνει το ασφαλιστικό του Πινοσέτ, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, τη συντριβή της δημόσιας υγείας και παιδείας.

ΓΙΑ ΤΗ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ηλίας Αντωνίου-Συντονιστής




Total
0
Shares
Previous Article

Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Next Article

Δρομολόγια Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας & Τρικάλων