Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κ. Αγοραστός: Προωθείται ρύθμιση για την νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων

Ανοίγει ο δρόμος για να κατασκευαστούν έργα με χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ

Κ. Αγοραστός: Προωθείται ρύθμιση για νομιμοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων με βάση την πρόταση της Ένωσης Περιφερειών

Ανοίγει ο δρόμος για να κατασκευαστούν έργα με χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ

Κ. Αγοραστός: «Πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα λιμάνια και οι μαρίνες»

DSC 0705Τη δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει το Υπουργείο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για τη νομιμοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων όπως έχει προτείνει εδώ και καιρό η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), απέσπασε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

«Χρειάζεται να ληφθεί μια γενναία απόφαση: Να νομιμοποιηθούν άμεσα οι λιμενικές εγκαταστάσεις, που κατασκευάστηκαν από δημόσιο φορέα χωρίς άδεια, εφ’ όσον εξακολουθούν να παραμένουν σε δημόσιο φορέα και να χρησιμοποιούνται», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός σε σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας υπό τον Υπουργό κ. Π. Κουρουμπλή και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, των Γενικών Γραμματέων κ. κ. Δ. Καλαματιανού και Χρ. Λαμπρίδη, του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων.

«Για μια σειρά από λόγους, πολλές λιμενικές εγκαταστάσεις στερούνται αδείας, σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν τα απαραίτητα έγγραφα, με αποτέλεσμα να θέλουμε να κάνουμε έργα, να έχουμε τους πόρους και από το ΕΣΠΑ αλλά να μην μπορούμε. Είναι επιβεβλημένο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα νομοθετικά και από εδώ κι στο εξής να τεθεί μια νέα αφετηρία», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ για να εξασφαλίσει τη σχετική δέσμευση του κ. Π. Κουρουμπλή.

Όσον αφορά το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο για εκσυγχρονισμό του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης, ο κ. Κ. Αγοραστός εξέφρασε την άποψη πως «η όποια ρύθμιση δεν μπορεί να αφορά οριζόντια το σύνολο της χώρας καθώς η κατάσταση, οι ανάγκες, τα προβλήματα είναι διαφορετικά σε κάθε περιφέρεια». Για τον λόγο αυτό πρότεινε σε κάθε γεωγραφική περιφέρεια η οικεία Περιφέρεια μαζί με τους Δήμους να συνεργαστούν για να διαμορφώσουν κοινή πρόταση.

Ξεκαθάρισε, πάντως, πως τα λιμενικά ταμεία «πρέπει να είναι βιώσιμα και να υλοποιούν συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια στην κατεύθυνση περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού και των θαλάσσιων μεταφορών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών έκανε λόγο για «κόστος ανισότητας που δημιουργείται από το γεγονός ότι κάποια λιμάνια αναπτύσσονται και άλλα όχι», χαρακτήρισε τα λιμάνια και τις μαρίνες «πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» και ανέδειξε την αναγκαιότητα προστασίας κρίσιμων δημόσιων υποδομών.

«Ακόμη και εγκληματικό μπορεί να χαρακτηριστεί ότι λόγω του δαιδαλώδους νομικού πλαισίου δεν αξιοποιούμε τον πλούτο που έχουμε, τις μαρίνες, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός.




Total
0
Shares
Previous Article

Ανανεώνει με Κώστα Παππά ο ΑΣΚ Καρδίτσας

Next Article

Συνελήφθη 48χρονος που διέρρηξε επτά φορές το παγκάρι της ίδιας εκκλησίας