Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη-από το συμβολισμό στο αποτέλεσμα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ: «Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη-από το συμβολισμό στο αποτέλεσμα»

Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας σήμερα με πολλαπλά μηνύματα που όλα έχουν αναφορά την ισότητα των δύο φύλων.

Παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε η ισότητα αυτή να είναι δεδομένη, φτάσαμε στο 2016 και ακόμα οι γυναίκες αγωνίζονται να κατακτήσουν τα αυτονόητα.

Η ισότητα των δύο φύλων, αποτελεί άλλωστε βασική αρχή της δημοκρατίας και θεμελιώδη ανθρώπινη αξία.

Οι γυναίκες, έχουν βεβαίως βγει από την περιθωριοποίηση και την αφάνεια, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά για να φτάσουμε στο σημείο που πρέπει.

 Ο αιώνας αυτός ξεκίνησε με τη διεκδίκηση του δικαιώματος ψήφου και τελείωσε με το δυναμικό αίτημα για δίκαιη κατανομή ανάμεσα στα δύο φύλα όλων των υποχρεώσεων και των ευθυνών του δημοσίου και ιδιωτικού βίου.

Στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία, ζητήματα, όπως τα υψηλά ποσοστά της γυναικείας ανεργίας,  η άνιση μισθολογική μεταχείριση, το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης της εργαζόμενης μητέρας, η περιορισμένη αναλογία συμμετοχής των γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων, επανέρχονται με μεγαλύτερη ένταση και απαιτούν λύσεις.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι επειδή οι γυναίκες σήμερα, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολλαπλούς ρόλους- εργαζόμενες, σύζυγοι, μητέρες- βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία, προκειμένου  να πετύχουν την επιθυμητή ισορροπία σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Συνεχίζουν να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο μέσα στην οικογένεια. Συνεχίζουν να έχουν την ευθύνη όλων των μελών της οικογένειας, την φροντίδα για την σωματική ανάπτυξη, την ψυχολογική και πνευματική υποστήριξη των παιδιών, με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις και ιδιαίτερα των εργαζόμενων μητέρων να αυξάνονται συνέχεια.

Όσο η πολιτεία θα αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της, όσο το κοινωνικό κράτος, η δημόσια παιδεία και υγεία θα υποβαθμίζονται συνεχώς, τόσο οι γυναίκες θα επωμίζονται και άλλα υπέρογκα για τις πλάτες τους βάρη.

Επιπλέον, στην εποχή της γρήγορης πληροφορίας, της τεχνολογίας και της προόδου , δεν μπορεί να συζητάμε ακόμη για την αντιμετώπιση διάφορων μορφών βίας κατά των γυναικών, αναιρώντας κάθε ιδέα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καλούμαστε όλοι και όλες να περιφρουρήσουμε τις όποιες κατακτήσεις έχουν επιτευχθεί στα ζητήματα της ισότητας των δυο φύλων και να συνεχίσουμε, με ένταση τις προσπάθειες για ίσες ευκαιρίες και ισότιμη αντιμετώπιση, με στόχο την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανάπτυξη. Γιατί, η μη αξιοποίηση  των γυναικών, σημαίνει σπατάλη των δυνάμεων του μισού ανθρώπινου δυναμικού.

Αντίθετα, η αξιοποίηση και η πρόοδος των γυναικών, σημαίνει ευημερία και πρόοδο όλης της κοινωνίας.

Η γυναίκα με την παρουσία της και τη δράση της, έχει δυναμικό, και πολλαπλό ρόλο στην κοινωνία. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της, αφού είναι  το σημείο αναφοράς της οικογένειας.

Στην κατάκτηση της πλήρους ισότητας, οφείλουμε όλοι μας να συμβάλουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά, περνώντας από τη θεωρία και τους  συμβολισμό στην πράξη και τα αποτελέσματα.

Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να είναι  το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας».


Ασημίνα Σκόνδρα

πρ. Βουλευτής Ν.Δ. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Δελτίο τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Next Article

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών των οφειλόμενων σε αγρότες και κτηνοτρόφους