Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«Να λυθεί άμεσα το ζήτημα των οδοιπορικών των γεωπόνων του ΕΛΓΑ»

Επιστολή του Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δημάρχου Μουζακίου Γεωργίου Κωτσού στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός ζητώντας να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα των οδοιπορικών των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνουν οι επιτόπιοι έλεγχοι για την καταγραφή των ζημιών από τη χαλαζόπτωση.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Κωτσού είναι το παρακάτω:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

       Στις 28 Ιουνίου μια ξαφνική χαλαζόπτωση σε μέγεθος καρυδιού  διάρκειας 20 λεπτών περίπου, ήταν αρκετή να καταστρέψει ολοσχερώς όλες τις καλλιέργειες στο πέρασμά του , σε πολλές περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων.

      Οι Δήμοι που επλήγησαν προέβησαν στις ενέργειες που όφειλαν, να γίνει η αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ , να καταγραφούν οι περιοχές αλλά και οι καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές , να δημοσιευτούν στον τύπο με φωτογραφικό υλικό, να προχωρήσουν σε δηλώσεις ζημίας από τους παραγωγούς. Στη συνέχεια θα αναμένονταν κλιμάκια του ΕΛΓΑ      ώστε να γίνει η εκτίμηση των ζημιών και να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων όπως γίνεται συνήθως.

       Δυστυχώς όμως πληροφορηθήκαμε από στελέχη του ΕΛΓΑ, ότι δεν πρόκειται να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι από τους γεωπόνους του οργανισμού, εάν πρώτα δε λυθεί το πρόβλημα των οδοιπορικών τους, αναμένοντας να υπογραφεί μια τροπολογία που τους έχετε υποσχεθεί.  Αυτό, όπως καταλαβαίνετε , θα είναι η χαριστική  βολή για τους παραγωγούς , οι οποίοι σε αυτό που ελπίζουν τη δεδομένη στιγμή είναι η αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ.

      Ιδιαίτερα για τις επιδοτούμενες καλλιέργειες ,τα προβλήματα που προκύπτουν από το μη επιτόπιο έλεγχο είναι πολλαπλά.

     Όπως γνωρίζετε , η διασταύρωση  της ορθής δήλωσης των καλλιεργειών στο ΟΣΔΕ , σε εξαιρετικές περιπτώσεις πραγματοποιείται από επιτόπιους ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ , αλλά στο σύνολο των καλλιεργητών, γίνεται η αποτύπωση  από την ψηφιακή απεικόνιση του κάθε καλλιεργούμενου είδους από το δορυφόρο. Στη δεδομένη χρονική στιγμή, με τα φυτά να μην έχουν καθόλου φυλλική επιφάνεια λόγω της καταστροφής τους από το χαλάζι (μεγάλες εκτάσεις όπου έμειναν μόνο κοτσάνια), ενδέχεται ο δορυφόρος είτε να μπερδέψει τις καλλιέργειες , είτε να χαρακτηρίσει τα χωράφια ως  χέρσα! Αυτό συνεπάγεται ότι οι παραγωγοί δε θα πληρωθούν ούτε την επιδότηση της Ενιαίας Ενίσχυσης .

      Ειδικότερα οι καλλιεργητές Βαμβακιού αντιμετωπίζουν ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα διότι λόγω των σοβαρών ζημιών , να μην πιάσουν το απαιτούμενο όριο των 130 κιλών ανά στρέμμα με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν ούτε τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση!

      Αυτό αποτελεί κυριολεκτικά οικονομική καταστροφή των παραγωγών αλλά και κατάφορη αδικία διότι έκαναν όλα τα έξοδα, σπόροι , φάρμακα, λιπάσματα, ποτίσματα και όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες για να έχουν μια σωστή φυτεία και στο τέλος να μείνουν μόνο με χρέη.

      Να τονίσω εδώ , ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Καρδίτσας, ότι είναι η δεύτερη μεγάλη καταστροφή που υπόκεινται οι βαμβακοκαλλιεργητές, αφού το Μάιο με φοβερές πλημύρες καλύφθηκαν με νερό για αρκετές μέρες οι βαμβακοφυτείες, με αποτέλεσμα το χάλασμά τους και την επανασπορά τους. Και τότε κάναμε αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση, αλλά μάταια περιμέναμε τους εκτιμητές.

     Με όλα τα παραπάνω που σας ανέφερα κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνετε τη δυσμενή θέση που βρίσκονται οι παραγωγοί της περιοχής μας. Είμαι βέβαιος ότι θα καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι και να προχωρήσει η διαδικασία αποτύπωσης ζημιών και αποζημιώσεων έτσι όπως προβλέπει η διαδικασία. Άλλωστε οι παραγωγοί πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο και από ένα κράτος δικαίου, αυτό που περιμένουν είναι να τους αποδοθούν τα νόμιμα.

 




Total
0
Shares
Previous Article

Ολοκληρώθηκε η διανομή τροφίμων στο Δήμο Μουζακίου

Next Article

Συνέχεια στην ενίσχυση για τον Α.Σ.Καρδίτσας με το Δημήτρη Θεολόγη

Related Posts

Papakostas Dimitris metalio
Διαβάστε περισσότερα

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης Ο Δημήτρης Παπακώστας από…
agrotiki odopioia Stergiou Argithea
Διαβάστε περισσότερα

Προχωρούν τα στρατηγικά έργα υποδομών, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις καθημερινότητας από τον Δήμο Αργιθέας

Προχωρούν τα στρατηγικά έργα υποδομών, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις καθημερινότητας από τον Δήμο Αργιθέας Υπεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα,…