Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Νέο Ασφαλιστικό: Θετικές βελτιώσεις αλλά….και φρούδες προσδοκίες…

 

*Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Η Κυβέρνηση παρότι έχει κάνει σημαντικά θετικά βήματα (ψήφο αποδήμων Ελλήνων – Μέτρα δημόσιας τάξης – νέος εκλογικός νόμος – νέος επενδυτικός νόμος με απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών – θεσμικη ενίσχυση Δήμων κλπ), μοιάζει να… κολλάει επικοινωνιακά σε θέματα της καθημερινότητας και της “οικονομίας των νοικοκυριών”.

|. Από ορισμένους Υπουργούς, δίνονται στοιχεία στα ΜΜΕ που καλλιεργούν φρούδες (ψεύτικες) προσδοκίες στον ταλαιπωρημένο και πιεσμένο, ψυχολογικά και οικονομικά, πολίτη, Συνταξιούχο ή εργαζόμενο.
Με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του νέου Ασφαλιστικού, έχει δοθεί η εντύπωση ότι όλοι οι συνταξιούχοι (2.500.000 άνθρωποι) θα … λάβουν γενναίες αυξήσεις!
Ξαναγυρνάμε στις εποχές της …αμεριμνησίας, της ύπαρξης του αοράτου…”λεφτόδενδρου”, από το οποίο ο εκάστοτε Υπουργός ή Πρωθυπουργός κόβει και μοιράζει…. δώρα, 13ες συντάξεις ….

||. Το νέο Ασφαλιστικό, είναι σίγουρα πιο απλό, πιο δίκαιο και βιώσιμο.

1.Βελτιώνονται οι συντελεστές αναπλήρωσης για όσους έχουν άνω των 30 έτη ασφάλισης, με δίκαιη κλιμάκωση έως άνω των 40 ετών.
Εργάστηκες πιο πολλά χρόνια, παίρνεις μεγαλύτερη σύνταξη….
Αφορά όλους, νέους και παλαιούς ασφαλισμένους.
Οι διατάξεις αυτές, λαμβάνουν υπόψη και σέβονται τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και είναι αυτονόητα δίκαιες.

2.Περικοπή σύνταξης για Συνταξιούχο που θα εργάζεται μόνο 30% (από 60%).
Με νόμιμο τρόπο ο ενεργός συνταξιούχος μπορεί να συμπληρώνει εισοδήματα.
*Ήδη έχει αποκατασταθεί η μεγάλη αδικία κατά των γυναικών που έχασαν το σύζυγο. Το σύστημα συντάξεων χηρείας έχει εκλογικευθεί γενικότερα.
*Επίσης, συνταξιούχοι ευρύτερου δημόσιου τομέα που ασχολούνται με πολιτική, Αυτοδιοίκηση κλπ και είναι άνω των 62 ετών θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξης τους και την αντιμίσθια θέσης τους.

3.Στους ελευθεροεπαγγελματίες, επιστήμονες, για τα υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος, επέρχεται μια ισορροπία, με τις νέες ασφαλιστικές κατηγορίες (αποδέσμευση εισφορών από ύψος εισοδήματος), όμως αδικουνται κατάφωρα οι μαχόμενοι, με χαμηλά εισοδήματα.
Οι ασφαλιστικές εισφορές τους αυξάνονται από τα 180€ στα 220€ μηνιαία για κύρια σύνταξη (& ΟΑΕΔ) και συνολικά στα 288€ μαζί με εισφορές για Επικούρηση και Εφάπαξ (220+68): Ήτοι ετήσιες εισφορές συνολικά 3456 ευρώ!!!
Έχουμε προτείνει, για την πρώτη – μόνο – ασφαλιστική κατηγορία, να υπάρχει σύνδεση εισφορών με ετήσιο εισόδημα.
Να θεσπιστεί, βασική – εθνική κλάση ύψους 150€ για εισοδήματα κάτω των 10.000€ – (που απαλλάσσονται και από ΦΠΑ).
Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν και τέλος Επιτηδεύματος (650-1000€) και φόρους επί τεκμαρτού δηλ. Ανύπαρκτου εισοδήματος.
Η ίδια αδικία θεσπίζεται και για τους μικροαγρότες, κτηνοτρόφους, ιδίως ορεινών μειονεκτικών περιοχών.
Ποσά 1400€ το χρόνο και 2800€ για ζευγάρι αγροτών σε πτωχευμένες ή “ακίνητες” οικονομικά περιοχές, είναι αδύνατο να βρεθούν.
Συνέπεια όλων αυτών των αδικιών και στρεβλώσεων, πολλοί αγρότες ή ελευθεροεπαγγελματίες να μένουν ανασφάλιστοι και να μετατρέπονται σε.. οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων.
Εδώ χρειάζεται η παρέμβαση όλων των κομμάτων και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

4.Το “φιλοδώρημα” της δήθεν “13ης” σύνταξης, που καλλιεργεί την αντίληψη του… “απλωμένου” χεριού και συνιστά πολιτική εκμετάλλευση έως εκμαυλισμό περήφανων πολιτών από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, πρέπει να σταματήσει.
* Όμως η κυβέρνηση οφείλει να θέσει μια εγγυημένη κατώτερη σύνταξη, ισόποση της Εθνικής σύνταξης [σήμερα 384€/ μήνα/Ήτοι 4600€ ετησίως].
Δηλαδή να ενσωματωθεί το βοήθημα στη χορηγούμενη σύνταξη …
Είναι άδικο, μη ηθικό και Συνταγματικά ανεπίτρεπτο [νέο άρθρο 21 ] να δίνονται συντάξεις εξαθλίωσης, ύψους 360€ μεικτά σε αγρότες, υπερηλίκους, ανάπηρους, μοναχικούς από ΟΓΑ -ΕΦΚΑ (4320€ ετησίως).
Με την τόνωση της εθνικής οικονομίας πρέπει να ..”τσιμπά” αύξηση και το ποσό της εθνικής σύνταξης (από 384€ να φθάσει minimum 420€- ήτοι 24€ τη μέρα χ30).

|||. Με την ευκαιρία, να επισημάνουμε ότι στο νέο νόμο ΟΠΕΚΑ δεν λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις μας για εξάλειψη του εδαφίου ζ της παρ 1 άρθρου 93 νόμου 4387/2016 για λήψη Επιδόματος Ανασφάλιστου Υπερηλίκου από άπορες ανασφάλιστες, κυρίως, γυναίκες (και άνδρες) που στερούνται του βασικού Ανθρώπινου δικαιώματος τους, στη σύνταξη γήρατος, στην κρατική πρόνοια.

*Ήδη έχουμε καταθέσει γραπτό υπόμνημα στη νέα Διοικητή ΟΠΕΚΑ και την Υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και Συνήγορο του Πολίτη.

*Δημήτρης Παπακώστας
Νομικός ΔΣΑ / Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Θεσσαλίας 1991-2019




Total
0
Shares
Previous Article
Ακαδημία ποδοσφαίρου Πορταϊκός

Κοπή πίτας της Ακαδημίας ποδοσφαίρου Δ. Πύλης «Πορταϊκός»

Next Article
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιεί δωρεάν εξετάσεις σε παιδιά

Δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις για τα παιδιά του Δήμου Καρδίτσας

Related Posts

mitsotakis mouzaki
Διαβάστε περισσότερα

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias»

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα…
Τοποθέτηση Τάσου Τσιαπλέ στο Π.Σ. Θεσσαλίας για τα προβλήματα των αγροτών - Τάσος Τσιαπλές: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Διαβάστε περισσότερα

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους δεν κατοικούνται

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους…