Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Νέες Μελέτες και χρηματοδότηση για να ενταχθούν όλα τα χωριά του Δήμου Μουζακίου στον Βιολογικό Καθαρισμό ζητά η αντιπολίτευση

enotiki protovoulia

 

Ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης του Μουζακίου και Μαυρομματίου είναι ένα έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, έργο υποδομής  προ απαιτούμενο για να μπει ο Δήμος μας σε αναπτυξιακή τροχιά και να χαρακτηριστεί σύγχρονος.

Δυστυχώς η ολοκλήρωσή του έχει καθυστερήσει υπερβολικά καθώς τα τελευταία χρόνια μάταια αναζητούσε ο Δήμαρχος χρηματοδότηση από τραπεζικά ιδρύματα για να εκτελεστούν οι παράλληλες (ιδιωτικές συνδέσεις). Εκτός όλων των άλλων προέκυψαν και τεχνικές αστοχίες στην κατασκευή των κεντρικών αγωγών λυμάτων στους οποίους εισχώρησε βρόχινο νερό.

Στη μελέτη του βιολογικού καθαρισμού προβλέπονται να συνδεθούν το Μουζάκι, το Μαυρομμάτι, ο οικισμός Γεωργίου Καραϊσκάκη, η Λαζαρίνα, η Γελάνθη και η Δρακότρυπα.

Για τα δίκτυα των κοινοτήτων Λαζαρίνας και Γελάνθης, υπάρχουν έτοιμες μελέτες που δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα οι διοικούντες να τις εντάξουν σε χρηματοδότηση.

Πολύ κοντά στο εργοστάσιο είναι και οι κοινότητες Μαγουλίτσας και Μαγούλας για τις οποίες δεν υπάρχει πρόβλεψη ή αντίστοιχα μελέτη ένταξης στο βιολογικό.

Σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης λυμάτων έχουμε στα ορεινά χωριά του Δήμου τόσο προς την Αργιθέα (Δρακότρυπα, Οξυά, Βατσουνιά, Πορτή κλπ) όσο και στα χωριά της Ιθώμης (Φανάρι, Κανάλια, Λοξάδα, Χάρμα, Καππά κλπ), όπως επίσης και στα μεγάλα χωριά του κάμπου το Αγναντερό, την Κρανιά, το Ριζοβούνι και το Παλαιοχώρι.

Η διαχείριση των λυμάτων στο Δήμο μας είναι ανύπαρκτη.

Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο η παράταξή μας θα καταθέσει πρόταση για προετοιμασία μελετών για όλες τις κοινότητες του Δήμου καθώς και για την άμεση προώθηση των δύο έτοιμων μελετών για τις κοινότητες Λαζαρίνας και Γελάνθης .

Με την ένταξη κι άλλων κοινοτήτων θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου και ταυτόχρονα θα λύσουμε το πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων  και μόλυνσης των ρεμάτων και ποταμών της περιοχής.

Για τη μεταφορά λυμάτων από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα δεν έχουμε λάβει απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο ή σε κάποιο άλλο όργανο του Δήμου. Σημειώνουμε πως η χωρητικότητα του βιολογικού σύμφωνα με τις  προδιαγραφές είναι για 7000 κατοίκους το 2020 έως 10000 κατοίκους το 2040. Οποιοσδήποτε σχεδιασμός από την πλευρά του Δήμου μας θα πρέπει να γίνει με βάση τις ανάγκες των είκοσι επτά κοινοτήτων μας και των κατοίκων τους.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών σύνταξης μελετών όπου δεν υπάρχουν και η ένταξη της κατασκευής συνδέσεων σε χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι η στόχευση της διοίκησης του Δήμου, διαφορετικά θα παραμείνουμε θεατές σε δρομολογούμενες εξελίξεις, αποδέκτες λυμάτων τις λίμνης Πλαστήρα, χωρίς να δίνουμε λύση για τα λύματα του Φαναρίου και του Αγναντερού π.χ..

Για την δημοτική Παράταξη

Ενωτική Πρωτοβουλία Δήμου Μουζακίου




Total
0
Shares
Previous Article
ellinopirgos

Στις 7 Δεκεμβρίου η αφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου στον Ελληνόπυργο

Next Article
76e6904ef67c37fdf5c14a105495f1b2

Σεμινάριο ΣΘΕΒ: «Ειδικά θέματα Ε.Λ.Π. και Κ.Φ.Ε.»

Related Posts