Στα ορεινά χωριά της κοιλάδας Αχελώου ποταμού ,μια νέα μόδα,της αναβίωσης του παραδοσιακού χωριάτικου Γάμου άρχισε να καθιερώνεται!

Νέα παιδιά με καταγωγή γονιών και προγόνων από τα Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας τολμούν και τελούν το μυστήριο του γάμου τους σε παραδοσιακές εκκλησιές με τους απλούς παπάδες και το γαμήλιο γλέντι στην πλατεία του Αη Δημήτρη κάτω από τα δροσερά φύλλα του αιωνόβιου Πλάτανου….
Οι ήχοι του κλαρίνου,του γλυκού βιολιού αντιλάλησαν στην ακροποταμιά και τα φαράγγια του Ορεινου τοπίου! Σάββατο 6 Ιουλίου 2019.
Όλο το χωριό καλεσμένο στις χαρές των νιόγαμπρων,με πλούσια εδέσματα, γλυκά και οίνον…που ευφραίνει καρδιές…..[Επιχείρηση εστίασης ” Γεωργάκης”].
Η ψυχολογία των ντόπιων και μεγαλύτερων ανθρώπων αναπτερώνεται!
Η τοπική οικονομία δυναμώνει ,η κοινωνική συνοχή στερεώνεται!
Ο σπόρος που έριξαν οι παππούδες Δημήτρης και Φωτεινή,οι γονείς,οι νονοί με τη Βάπτιση στα Νεχώρια Βραγκιανών ,στον ανακαινισμένο  Άγιο Κωνσταντίνο πέρυσι-2018- με τη συμμετοχή και συμπέθερων από την όμορφη Μάνη ,που έμειναν κατενθουσιασμένοι από τη φυσική ομορφιά της Ορεινής Πατρίδας μας και τα τοπικά γλέντια & χορούς, δυνάμωσε με την πρωτοβουλία του Γιάννη και Μαρίας- η νύφη μας που κατάγεται από τη νότια Εύβοια- να τελέσουν το γάμο τους στα Βραγκιανά στον Άη Δημήτρη με παραδοσιακό τρόπο , κλαρίνα και βιολιά!
Πάνω από 350 καλεσμένοι,οι συμπέθεροι από την νότια Εύβοια και την Αθήνα,έσμιξαν στις χαρές του αγαπητού Γιάννη και της γλυκιάς μας Μαρίας!
Το γλέντι αυθεντικό….κράτησε έως το γλυκοχάραμα!
Οι γονείς των νεόνυμφων καμάρωναν τα βλαστάρια τους και μαζί όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι….
Η Βάπτιση της μικρής κουκλίτσας μας,της Δανάης ξανάφερε τα χαμόγελα σε όλους τους Βραγκιανίτες και φιλοξενούμενους συγγενείς…
Η ιερή Κολυμπήθρα του Αγίου Δημητρίου είχε χρόνια να… αγκαλιάσει τρυφερό σώμα νέου παιδιού….να ακουστεί το:” Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε….”
Η καμπάνα ήχησε χαρμόσυνα και πανηγυρικά!
Τα τελευταία χρόνια πολλά μνημόσυνα, κηδείες και τελετές που βαραίνουν τις ψυχές των ανθρώπων …στα απόμακρα χωριά μας!
Με τη νέα στροφή για Γάμους και Βαπτίσεις ,η ελπίδα ξαναγεννιέται στον κόσμο μας,η ζωή επικρατεί με όμορφο παραδοσιακό χρώμα!
Όλοι μας να συμβάλλουμε στη νέα μόδα…. Συμφέρει ψυχολογικά, κοινωνικά, οικονομικά !
Υπηρετεί,πάνω από όλα,το Πατριωτικό Συμφέρον!
Ήδη οι πλατείες και τα σοκάκια των Βραγκιανών έχουν γεμίσει από παιδιά και νέους -έφηβους σμίγουν σαν τα χελιδόνια… ετοιμάζουν τις πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου!
Στηρίζουν τους παππούδες και γιαγιάδες τους!
Η νέα τάση για υγιεινή ζωή, φυσιολατρικές δράσεις….η κλιματική αλλαγή που χτυπά αλύπητα τα παράλια και τα νησιά…. στρέφουν τον κόσμο προς τα Ορεινά χωριά με τον φιλόξενο κόσμο, γάργαρα νερά και καθαρό αέρα!
Με τα αυθεντικά τραγούδια,τους γνήσιους Αργιθεάτικους χορούς,το καταπράσινο περιβάλλον!
Με τα νερά του Αχελώου ποταμού,τις πέστροφες ,τα River partys…..
Αξίζει να το βιώσεις….να το αισθανθείς….
Να ζήσουν! Πάντα Χαρές και Ευτυχία! Μπράβο στους τολμηρούς….
Δημήτρης Παπακώστας.