Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μύθοι και πραγματικότητες για τη ΔΕΗ

 

Με αφορμή τη συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ, μερικές επισημάνσεις για τον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε τις τρεις βασικές ιδιωτικοποιήσεις που έκανε η ΝΔ στον ενεργειακό τομέα.

  1. Ακύρωσε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, έφτιαξε ένα νέο σχέδιο που διαπραγματεύτηκε και πέρασε από τους θεσμούς, ο ΑΔΜΗΕ βρέθηκε με 51% δημόσιο έλεγχο. Βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής με υψηλό τίμημα και έχουμε μία εταιρεία που και ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση πληρωμής ενός μέρους του χρέους και διατηρήσαμε μία εταιρεία με δημόσιο έλεγχο και πολύ σημαντικό στρατηγικό επενδυτή.
  2. Να ζητήσουμε συγγνώμη από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που ακυρώσαμε το ΔΕΣΦΑ; Την περίφημη επένδυση των 400 εκατομμυρίων με μία αζέρικη εταιρεία; Η κυβέρνηση, που την έλεγαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ιδεοληπτική, που την έλεγαν ότι διώχνει επενδύσεις, 18 μήνες μετά κατάφερε να ανεβάσει το τίμημα στα 535 εκατομμύρια, Δεν τη λες μικρή τη διαφορά, στον διαγωνισμό συμμετείχαν δύο ευρωπαϊκές συμπράξεις, τον κέρδισε μία με μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις στην περιοχή, ενώ η συμφωνία των μετόχων δίνει στο Δημόσιο στο 34% ενισχυμένα δικαιώματα βέτο στο σύνολο των σημαντικών θεμάτων.
  3. Σήμερα είναι το τρίτο σχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά που ακυρώνεται για τη μικρή ΔΕΗ, που δεν ήταν και τόσο μικρή και που πίσω είχε και την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δεν άνοιξε κανένα άλλο θέμα διαπραγμάτευσης. Υπογραμμίζεται ότι δεν πωλείται καμία υδροηλεκτρική μονάδα, που είναι και οι καλύτερες μονάδες από άποψη απόδοσης στη ΔΕΗ και αποτελούν και τη βάση της κερδοφορίας της. Δεν πωλούνται οι μονάδες φυσικού αερίου που αποτελούν, επίσης, εξαιρετικά αποδοτικές μονάδες. Πωλούνται δύο μονάδες λιγνίτη, μία στη Μεγαλόπολη που έχει σύντομη διάρκεια ζωής και μία στη Μελίτη. Συγκριτικά με τους σχεδιασμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων, στη ΔΕΗ μένει ο Άγιος Δημήτριος και αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα όλων των μονάδων του, μετά την περιβαλλοντική αναβάθμιση. Μένει, επίσης, η «Πτολεμαΐδα 5», που με την ολοκλήρωσή της, σε δύο χρόνια, θα αποτελεί, με διαφορά, την καλύτερη λιγνιτική μονάδα από όλες. Συνεπώς, η ΔΕΗ διατηρεί μία ισοδυναμία, αν όχι πλεονέκτημα, στη σύνθεση των μονάδων του λιγνίτη.

Είναι θράσος λοιπόν η Ν.Δ. να μας εγκαλεί ότι καταστρέψαμε το καταπληκτικό έργο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Η κυβέρνηση, μέσα από συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση, ανέτρεψε τους δραματικούς σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει για τη ΔΕΗ, διαδοχικά προηγούμενες κυβερνήσεις, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Τέλος, στο  νομοσχέδιο είναι απόλυτα σαφές ότι οι συλλογικές συμβάσεις θα μεταφερθούν αυτούσιες στις νέες μονάδες με νέο εσωτερικό κανονισμό, που θα είναι προσαρμοσμένος στη λειτουργία αυτών των μονάδων και ότι τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα πλήρως. Επιπλέον, θα υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο, με υψηλό ανταποδοτικό τέλος και στήριξη των τοπικών κοινωνιών στη μετά λιγνίτη εποχή.

Για το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

Κρύος Παναγιώτης




Total
0
Shares
Previous Article

Οι Θεσσαλοί της Ευρώπης γλεντήσαν και χορέψαν παραδοσιακά στο Ντύσσελντορφ

Next Article

Παναγιώτα Βράντζα: Τοποθέτηση στην συγκέντρωση κτηνοτρόφων στον Τύρναβο

Related Posts

theologis stefanos karditsa
Διαβάστε περισσότερα

Απάντηση του αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Καρδίτσας κ. Στεφ. Θεολόγη σε ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας περί θεματικών πάρκων

Με έκπληξη διαβάσαμε την πρόσφατη απάντηση του γραφείου του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας