Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μου είναι αδύνατο να μην προβληματιστώ……..

Γράφει ο Γεώργιος Δ. Καραβίδας

Δημότης Μουζακίου, Ταξίαρχος ε.α. (ΣΣΝΣ), απόφοιτος Νομικής Α.Π.Θ.

1.000.000 ευρώ για ακόμα ένα έργο «βιτρίνας» στο Δήμο Μουζακίου…… Ένα έργο που, όπως διάβασα στον τοπικό Τύπο, θα αφορά παρεμβάσεις στις εισόδους και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης του Μουζακίου.

1.000.000 ευρώ για ένα έργο που, πέρα από τις ελάχιστες και προσωρινές θέσεις απασχόλησης που ενδεχομένως να προσφέρει και που κανείς δε γνωρίζει αν θα καλυφθούν από δημότες μας ή μη, ουδόλως πρόκειται να συμβάλει στην καθημερινότητα των δημοτών, ενώ είναι φανερό πως θα εντείνει στο μέγιστο βαθμό τις κραυγές απόγνωσης και αγωνίας πολλών κοινωνικών ομάδων, που, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχουν υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα από παρόμοιου είδους παρεμβάσεις.

Φανερή η προσπάθεια της δημοτικής μας αρχής να διαδραματίσει όλα τα τελευταία χρόνια, προφανώς για τους δικούς της λόγους, πρωταγωνιστικό ρόλο στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Και τούτο όχι μόνο δε είναι κακό αλλά θεωρείται και επιβεβλημένο όταν συνδυάζεται με την υλοποίηση έργων που προσφέρουν ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, στην επίλυση προβλημάτων τους και στην καλυτέρευση των υποδομών στο Δήμο αλλά και στη δημιουργία σταθερής αναπτυξιακής προοπτικής και πορείας. Πόσο, όμως οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν, με τον πακτωλό των χρημάτων που, όπως η ίδια η δημοτική αρχή με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει, δαπανήθηκαν μέσα από τη χρήση διάφορων κοινοτικών προγραμμάτων;

Η πραγματικότητα, όπως όλοι τη βιώνουμε, μας οδηγεί στη διαπίστωση πως έργα που να ικανοποιούν τους παραπάνω στόχους δεν υλοποιήθηκαν στο Δήμο Μουζακίου.

Από τις συζητήσεις και μόνο μεταξύ των δημοτών αντιλαμβάνεται κανείς πως η καθημερινότητά τους έχει βαλτώσει ενώ, μέσα σ’ όλα τ’ άλλα, αυτοί καλούνται επιπλέον, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, να συμβάλουν και σε λογαριασμούς για την ολοκλήρωση έργων στο Δήμο, τα οποία οι ανάδοχες εταιρίες – ιδιωτικών συμφερόντων -εγκαταλείπουν.

Την ίδια στιγμή τα χωριά μας εγκαταλείπονται όλο και περισσότερο στην τύχη τους. Οι υποδομές τους ανύπαρκτες ή κατεστραμμένες, με τα προβλήματα από τις ζημιές των πλημυρών του τελευταίου Ιανουαρίου να εξακολουθούν να παραμένουν. Ο ορεινός όγκος του Δήμου μας, με τις πολλές, κατά τη γνώμη μου, δυνατότητες ανάπτυξης, υποφέρει από τα πολλά και ιδιάζουσας φύσης ζητήματα που τον ταλανίζουν και που η δημοτική αρχή δεν αντιμετωπίζει, επικαλούμενη κάθε φορά τις …. δυσκολίες του εγχειρήματος !!!

Και σε ότι αφορά στον τομέα της ανάπτυξης; Είναι γεγονός πως η δημοτική αρχή εκμεταλλεύθηκε και αξιοποίησε πλήρως και προς όφελός της την όποια αναπτυξιακή δραστηριότητα έφερε στον τόπο μας η κατά το πρόσφατο παρελθόν και καθόλα αξιέπαινη ενεργοποίηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Κανείς, όμως δε μπορεί να δει κάποια εκ μέρους της, δική της αποκλειστικά, ουσιαστική και αποτελεσματική αναπτυξιακή προσπάθεια. Και έχω ακούσει πολλές φορές κατά το παρελθόν τη δημοτική αρχή να εξαγγέλλει έργα με αναπτυξιακή προοπτική και με ευκαιρίες και για τα χωριά μας. Έργα, ωστόσο, που όχι μόνο ποτέ δεν υλοποίησε αλλά, απ’ ότι τουλάχιστο είμαι σε θέση να αντιληφθώ, μάλλον τα ξέχασε κιόλας……

Και θα ήταν, βέβαια, κρίμα, έστω και να αναλογιστούμε, ότι η όποια αναπτυξιακή προοπτική χαράσσεται από τη δημοτική μας αρχή, περιορίζεται στην προώθηση, προς όφελος ιδιωτικών πάντα συμφερόντων, των μικρών υδροηλεκτρικών και των αιολικών πάρκων (ανεμογεννητριών) σε κάθε, σχεδόν, ρεματάκι και στις βουνοκορφές του ορεινού όγκου του Δήμου μας, πίσω από την πλάτη και εν αγνοία των κατοίκων των χωριών μας και με κατάληξη το ξεπούλημα του φυσικού και υδάτινου πλούτου της περιοχής μας. Και πάλι, φυσικά, με την «αξιοποίηση» και εδώ ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

KaravidasΚαι, τέλος, θεωρώ πως υπάρχουν στην πόλη του Μουζακίου χώροι, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τους ίδιους ακριβώς σκοπούς, μ’ αυτούς που επιδιώκονται με την απορρόφηση των συγκεκριμένων κονδυλίων. Και με αποτελέσματα πολύ καλύτερα, εκτιμώ, για την εξυπηρέτηση των δημοτών ή και επισκεπτών καθώς και για την ανάδειξη της ίδιας της πόλης. Χωρίς να κλείνουν δρόμοι, χωρίς να βλάπτονται επαγγελματίες και χωρίς να διαμαρτύρονται δημότες……

Ωστόσο, 1.000.000 ευρώ με κατεύθυνση προς «μία από τα ίδια» και για την υλοποίηση ενός ακόμα έργου «βιτρίνας» !!!!!

Μου είναι αδύνατο να μην προβληματιστώ……..

Γεώργιος Δ. Καραβίδας

Δημότης Μουζακίου, Ταξίαρχος ε.α. (ΣΣΝΣ), απόφοιτος Νομικής Α.Π.Θ.




Total
0
Shares
Previous Article

Ενημερωτικό δελτίο αδικημάτων και συμβάντων στους νομούς της Θεσσαλίας

Next Article

Μεγάλες καταστροφές από την βροχόπτωση σε χωριά του δήμου ΠΥΛΗΣ

Related Posts