Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μικρά υδροηλεκτρικά στην Οξυά

Ενημερωτικό Δελτίο από το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού

Με αφορμή συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες, αναφορικά με το ζήτημα των σχεδιαζόμενων στο χωριό μας «μικρών» υδροηλεκτρικών, οι οποίες περιήλθαν σε γνώση μας και για τις οποίες θεωρούμε πως εγκυμονούν κινδύνους πρόκλησης διχασμών μεταξύ των Οξυωτών και ότι αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του χωριού μας ως σύνολο, θέλουμε να επισημάνουμε για ακόμα μία φορά την αδήριτη, πλέον, ανάγκη για σύγκλιση αρμοδίως στο χωριό μας Συνέλευσης των κατοίκων (Λαϊκής Συνέλευσης), ώστε να δοθεί σ’ αυτούς η δυνατότητα να εκφράσουν οργανωμένα και από κοινού τη γνώμη τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από πλευράς μας, υπενθυμίζουμε για ακόμα μία φορά στους συγχωριανούς μας – πρόσωπα και φορείς – τις πολλές για το χωριό μας αρνητικές επιπτώσεις από τα συγκεκριμένα έργα, για τις οποίες πολλές φορές έχουμε μιλήσει δημόσια, και επαναλαμβάνουμε την πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας για παύση κάθε διαδικασίας αδειοδότησης των «μικρών» υδροηλεκτρικών στο χωριό μας, μέχρι να συγκληθεί αρμοδίως Συνέλευση των κατοίκων του χωριού και να αποφασίσουν όλοι οι Οξυώτες από κοινού γι’ αυτό το τόσο σημαντικό για το μέλλον του χωριού μας θέμα.

Ζητούμε να ληφθεί υπόψη από κάθε συγχωριανό μας πως στο ποτάμι του χωριού μας δε σχεδιάζονται ένα αλλά τρία «μικρά» υδροηλεκτρικά, όλα ιδιωτικών καθαρά συμφερόντων και ότι τα συγκεκριμένα έργα πρόκειται να επιφέρουν πολλές επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στο δικαίωμα χρήσης του νερού, τόσο από τους σημερινούς κατοίκους όσο και από τις μελλοντικές γενιές, αφού, τα δικαιώματα χρήσης του νερού περιέρχονται καθαρά σε ιδιώτες.

Πέρα από τα παραπάνω υδροηλεκτρικά επιβάλλεται να ληφθεί υπόψη και ότι στην περιοχή της Καράβας προωθούνται και δύο – μέχρι στιγμής γνωστά – αιολικά πάρκα (ανεμογεννήτριες), με τις ΣΩΡΕΥΤΙΚΕΣ, ωστόσο, αρνητικές επιπτώσεις από την ενδεχόμενη λειτουργία όλων αυτών των έργων (υδροηλεκτρικών και αιολικών) σε ότι αφορά την τύχη και το μέλλον του χωριού μας, να μην έχουν υπολογιστεί ποτέ από κανέναν και να μην αναφέρονται πουθενά, ενώ τα ίδια έργα στην πράξη δεν αποφέρουν κανένα ουσιαστικό αντισταθμιστικό ή ανταποδοτικό όφελος για το χωριό μας.

Μετά τα παραπάνω ζητούμε για πολλοστή φορά από τους αρμόδιους φορείς (Δήμο, Τοπική Κοινότητα) να αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι του χωριού μας και να μεριμνήσουν για την σύγκλιση Συνέλευσης των κατοίκων του σε κατάλληλο χρόνο και τόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των Οξυωτών, οι οποίοι , με τη συμμετοχή και ειδικών επιστημόνων, αρμόδιων φορέων καθώς και εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων εταιριών, να λάβουν οργανωμένα και όλοι μαζί τις αποφάσεις τους για το ζήτημα της προώθησης ή μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υδροηλεκτρικά, ανεμογεννήτριες) στο χωριό τους. Αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν με γνώμονα το συμφέρον ολόκληρου του χωριού και όχι με κριτήρια αυστηρά τοπικιστικά. Προς αυτή δε την κατεύθυνση θεωρούμε αναγκαία, επιζητούμε και αναμένουμε τη συστράτευση όλων των συγχωριανών μας, προσώπων, Συλλόγων αλλά και λοιπών φορέων.

Τέλος, επισημαίνουμε πως ο Σύλλογός μας, διαπιστώνοντας τις πολλές αρνητικές, όπως προαναφέρθηκε, συνέπειες των σχεδιαζόμενων στο χωριό μας «μικρών» υδροηλεκτρικών, τις διαπιστωθείσες παρατυπίες επί των εκπονημένων περιβαλλοντικών μελετών αλλά και τις αντίστοιχες παραλείψεις αρμόδιων διοικητικών οργάνων, έχει απευθύνει σχετικές καταγγελίες προς υπεύθυνα όργανα και φορείς, τις απαντήσεις επί των οποίων αναμένει, ενώ επιφυλάσσεται και για κάθε άλλη νόμιμη ενέργειά του.
Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου




Total
0
Shares
Previous Article

Προκαταρκτικές εργασίες για την ίδρυση αστροσχολείου και εγκατάσταση τηλεσκοπίου στην Τ.Κ. Μεσενικόλα

Next Article

Τεχνόδρομος Χριστουγέννων 2015 - 2016 στο Μουζάκι

Related Posts

mitsotakis mouzaki
Διαβάστε περισσότερα

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias»

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα…