Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μια νέα εποχή για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, τον πολιτισμό και την ιστορική μας γνώση αρχίζει από τα Τρίκαλα.

Από σήμερα 28 Φεβρουαρίου 2017 ανοίγει επισήμως τις πύλες του το Μουσείο Τσιτσάνη και το δίδυμο οθωμανικό χαμάμ του 16ου αι., στο κτήριο των παλιών φυλακών Τρικάλων.

Από την 1η Μαρτίου 2017 οι δύο μουσειακοί χώροι θα είναι επισκέψιμοι, σε ωράριο που θα ανακοινωθεί άμεσα.

Σήμερα, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου υποδέχθηκε στους δύο χώρους τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, προκειμένου να γίνει η επίσημη έναρξη της επισκέψιμης περιόδου. Ηδη ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων είχαν μεριμνήσει και οι επισκέψεις ήδη πραγματοποιούνταν. Εκατοντάδες τρικαλινοί και επισκέπτες μελετούσαν την υπάρχουσα προέκθεση για τον Τσιτσάνη και τα στοιχεία για το οθωμανικό χαμάμ.

Ο περιφερειάρχης έμεινε εντυπωσιασμένος από τα σημαντικά αυτά μνημεία – δράσεις. Στην ξενάγηση που του έγινε από την προϊσταμένη της Εφορείας, κ. Κρυσταλλία Μαντζανά, (για το χαμάμ) και από τον Δήμαρχο Τρικκαίων και την αντιπρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου Ερευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, κ. Βασιλένα Μητσιάδη, ο κ. Αγοραστός εντυπωσιάστηκε από τα όσα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε τεχνικό και εκθεσιακό επίπεδο.

Οι χώροι που αποκαταστάθηκαν και χρονολογούνται από το 1577 τουλάχιστον, σε συνδυασμό με τα λαϊκά στοιχεία της μουσικής παράδοσης, μαζί με τις μνήμες από τις φυλακές, συντίθεται σε ένα έξοχο κατασκευαστικό δημιούργημα.

Ο κ. Αγοραστός δήλωσε δε ότι το μεγάλο αυτό έργο για τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την ένωση δυνάμεων με τον Δήμο Τρικκαίων, ανοίγει τις πύλες του με διπλή ωφελιμότητα: πολιτιστική και περιβαλλοντική. Η πρώτη, επειδή προσελκύεται στα Τρίκαλα μεγάλος αριθμός επισκεπτών για τη μουσική μας παράδοση. Η δεύτερη, επειδή το κτήριο των παλιών φυλακών ήταν κέντρο ρύπανσης για την περιοχή. Αλλά, τόνισε, πλέον η μορφή των Τρικάλων.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε ότι μαζί με την Περιφέρεια, ο Δήμος αποδίδει στην κοινωνία  το χαμάμ και το μουσείο με την υπάρχουσα προσωρινή έκθεση. Καθίσταται, πλέον, ο σημαντικότερος παράγοντας αυτό το κτήριο, για την τουριστική στόχευση σε όλη τη δυτική Θεσσαλία, με τα Τρίκαλα να αποτελούν πλέον ένα ξεχωριστό, πολύ σημαντικό προορισμό.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Μαντζανά σημείωσε την πολύ σημαντική, δύσκολη και επίπονη δουλειά που έγινε για την ανάδειξη κτηρίου.

Παρόντες ήταν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χ. Σινάνης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Κολίτσας, Μπουτίνας, Τσίγκας.

Το κτήριο, που στο ισόγειό του είναι ο χώρος του δίδυμου οθωμανικού λουτρού καις τον πρώτο του όροφο το μουσείο Τσιτσάνη, βρίσκεται στη νότια είσοδο της πόλης, στην κατάληξη του δρόμου Αθήνα – Τρίκαλα, δίπλα ακριβώς από το Κουρσούν Τζαμί.

Τα Τρίκαλα αποκτούν έναν τεράστιο ανοιχτό χώρο πολιτισμού, συναυλιών, εκθέσεων, προβολών, δράσεων, εκδηλώσεων, δίπλα από τις όχθες του Ληθαίου με το υπαίθριο θεατράκι. Και μάλιστα, σε ελάχιστη απόσταση από το Μουσείο Αγροτικής Ζωής που σε λίγες ημέρες θα φιλοξενείται στον μύλο Ματσόπουλου, με τον διάσημο πλέον Μύλο των Ξωτικών, αλλά και από το Ασκληπιείο και την παλιά πόλη, το Βαρούσι.

mous

mous

mous

mous

mous

mous

mous
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου εξηγεί στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό στοιχεία της διαδραστικότητας του Μουσείου Τσιτσάνη
mous
Στον ειδικό χώρο, όπου στο μουσείο Τσιτσάνη γίνεται αναφορά στον εγκλεισμό, η ιστορία του Σαρκαφλιά και του τραγουδιού των Τσιτσάνη- Βίρβου «Ο Γιος της Γερακίνας» αποτυπώνεται με ιστορικά στοιχεία και με μια έκπληξη από δύο αυθεντικά τηλέφωνα των παλιών φυλακών

mous

mous
Η πρόσβαση στο Μουσείο γίνεται μέσω του νέου ποδηλατοδρόμου και με τα δωρεάν ποδήλατα που παρέχει ο Δήμος Τρικκαίων, σε τρία σημεία στα Τρίκαλα

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 




Total
0
Shares
Previous Article

Ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο αδικημάτων και συμβάντων στη Θεσσαλία

Next Article

Κι ενώ σε όλη τη χώρα υπάρχει πρόβλημα με τις κοινωνικές δομές και τη λειτουργία τους, ο Δήμος Τρικκαίων κάνει το αναγκαίο βήμα.