Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«Μια νέα αρχή» …στο ΕΠΑΛ Μουζακίου

Το 1o ΕΠΑ.Λ Μουζακίου ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα «Αν θα μπορούσα το σχολείο μου να άλλαζα»
«Μια νέα αρχή» ...στο ΕΠΑΛ Μουζακίου

«Μια νέα αρχή» …στο ΕΠΑΛ Μουζακίου

Το 1o ΕΠΑ.Λ Μουζακίου σε πείσμα όλων των δυσκολιών και των αντιξοοτήτων που αντιμετωπίσαμε τη σχολική χρονιά 2019-2020 ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα «Αν θα μπορούσα το σχολείο μου να άλλαζα» στο πλαίσιο της Πράξης «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.- Υποστήριξη Σχολικών Μονάδων ΕΠΑΛ» η οποία χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ¨Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση¨ (ΕΣΠΑ 2014-2020) με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου-ΕΚΤ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας και συντονίζεται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ¨ΝΟΗΣΙΣ¨.

Το σχέδιο δράσης του 1ου ΕΠΑ.Λ Μουζακίου περιελάμβανε 2 υποδράσεις:

Υποδράση 1 με τίτλο ¨Ενδυναμώνοντας τον Ευρωπαίο Επαγγελματία¨ (υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Κατή Αικατερίνη – Σμυρνιώτη Βαϊα).

Υποδράση 2 με τίτλο ¨Ομορφαίνοντας το σχολείο μου το προβάλλω¨ (υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Γκαγκά Λαμπρινή – Τριχιά Ιφιγένεια).

Σκοπός της  1ης υποδράσης ήταν η δημιουργία ενός αγγλοελληνικού ηλεκτρονικού λεξικού τεχνικών όρων στα θεματικά πεδία των δυο τομέων του σχολείου μας «Οικονομίας-Διοίκησης» και «Πληροφορικής». Το συγκεκριμένο project εξυπηρετεί το στόχο του Ενιαίου Προγράμματος Σπουδών των Ξένων Γλωσσών που είναι «…να προετοιμάσει τους μαθητές να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στον χώρο της εργασίας και της δημόσιας ζωής…» (Οδηγός Εκπαιδευτικού για την εφαρμογή του ΕΠΣ-ΞΓ, ΕΚΠΑ/ΙΕΠ, 2013, σελ.28).

Η σύγχρονη κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας απαιτεί εκπαιδευτικές διαδικασίες που αναπτύσσουν τις δεξιότητες 21ου αιώνα -δεξιότητες ψηφιακές (internet skills) και αναφοράς (reference skills) αλλά και την κριτική σκέψη, την ικανότητα να επιλύει κανείς προβλήματα, να επικοινωνεί με τους άλλους αποτελεσματικά, να συνεργάζεται αρμονικά, να λειτουργεί δημιουργικά σε καινοτόμες δράσεις, ειδικά μάλιστα αφού η δημιουργικότητα είναι απαραίτητη για τη διαρκή παραγωγή νέων ιδεών και προϊόντων εργασίας. Σ’ αυτό το εκπαιδευτικό περιβάλλον οι μαθητές δεν αποστηθίζουν γνώσεις άλλων, αλλά παράγουν δημιουργικά αξιοποιώντας διάφορες πηγές γνώσης.

Η 2η υποδράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Ζώνη δημιουργικών δραστηριοτήτων στην Α΄τάξη. Οι μαθητές προβληματίστηκαν, πρότειναν, συζήτησαν και αποφάσισαν να διακοσμήσουν μέρη του σχολείου. Σκοπός τους ήταν μέσα από τη δημιουργία να ομορφύνουν τους χώρους του σχολείου, να γίνει πιο ευχάριστο και να αφήσουν τη δικιά τους σφραγίδα. Πρώτα εξερεύνησαν τους χώρους, χωρίστηκαν σε ομάδες, σχεδίασαν και συνεργάστηκαν αρμονικά μέχρι την ολοκλήρωση των έργων τους. Επίσης, επιμελήθηκαν τη διακόσμηση των σχολικών αιθουσών επιλέγοντας έργα τέχνης και αποφθέγματα ανθρώπων του πνεύματος που θα εμπνέουν την καθημερινότητά τους. Με την άοκνη δράση τους οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ Μουζακίου κατάφεραν να δώσουν χρώμα και να εκσυγχρονίσουν ένα από τα πλέον ιστορικά κτίρια της περιοχής επιδεικνύοντας ταυτόχρονα απόλυτο σεβασμό στην αισθητική του ταυτότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο μας, φωτογραφίες και βίντεο μπορείτε να επισκέπτεστε τις ακόλουθες σελίδες:

«Μια νέα αρχή» ...στο ΕΠΑΛ Μουζακίου

«Μια νέα αρχή» ...στο ΕΠΑΛ Μουζακίου

«Μια νέα αρχή» ...στο ΕΠΑΛ Μουζακίου

«Μια νέα αρχή» ...στο ΕΠΑΛ Μουζακίου

«Μια νέα αρχή» ...στο ΕΠΑΛ Μουζακίου

«Μια νέα αρχή» ...στο ΕΠΑΛ Μουζακίου




Total
0
Shares
Previous Article

Συνάντηση του Δημάρχου Αργιθέας Ανδρέα Στεργίου με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Στεφανή

Next Article
Συναντήσεις Ασημίνας Σκόνδρα με Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση για χρηματοδοτικά εργαλεία και εργασιακά προγράμματα

Συναντήσεις Ασημίνας Σκόνδρα με Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση για χρηματοδοτικά εργαλεία και εργασιακά προγράμματα