Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση τιμής για τους δασκάλους της Αργιθέας

Τιμή στους ανθρώπους που υπηρέτησαν την παιδεία, τον πολιτισμό και τον τόπο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής για τους δασκάλους της Αργιθέας με θέμα: « Στον ανήφορο της γνώσης», που συνδιοργάνωσαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας και ο Δήμος Αργιθέας στο Δημοτικό Σχολείο Μάγειρου Πετρίλου το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου τόσο από το Πετρίλο όσο και από άλλα χωριά της Αργιθέας.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος της Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας αναφέρθηκε στην διαχρονική προσπάθεια του δήμου Αργιθέας για την διάσωση και ασφαλή φύλαξη των σχολικών αρχείων. Με την προϊσταμένη των ΓΑΚ Αρχείων Ν. Καρδίτσας, συγκεντρώσαμε το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων, που βρίσκονται πλέον στην αρμόδια υπηρεσία τους.

Σήμερα στο ιστορικό Πετρίλο «ανοίξαμε» το Σχολείο της Ιστορίας των ανθρώπων που υπηρέτησαν την παιδεία, τον πολιτισμό και τον τόπο στις δύσκολες εποχές του. Τιμούμε τους δασκάλους και για το «ευ ζην» που μας προσέφεραν. Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τις προσπάθειες για να διασωθούν όσο το δυνατό περισσότερα αρχεία. Όσο για τα σχολικά αντικείμενα που υπάρχουν, αποτελούν πλέον δημοτική περιουσία που οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε.

Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Αρχείων Ν. Καρδίτσας αναφέρθηκε τόσο στη συνεργασία με το Δήμο Αργιθέας όσο και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων των ΓΑΚ Αρχείων Ν. Καρδίτσας στην περιοχή της Αργιθέας. Μεταξύ άλλων ανέφερε «Η υπηρεσία μας στο πλαίσιο μιας εξωστρεφούς και σύγχρονης αντίληψης για το ρόλο της, αλλά και την αναθεωρημένη σχέση της με την κοινωνία οργανώνει με την συμπαράσταση του Δήμου Αργιθέας την σημερινή εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης της διαχρονικής προσφοράς των δασκάλων της περιοχής στην πρόοδο του τόπου.

Στην γενικότερη πολιτική των Γενικών Αρχείων του Κράτους εντάσσεται και η διοργάνωση της σημερινής έκθεσης των εκπαιδευτικών αρχείων της Αργιθέας, ώστε να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντική προσφορά στον τόπο μας αλλά και στο έθνος γενικότερα είναι να διασωθούν όσο το δυνατό περισσότερα αρχεία. Τα εκπαιδευτικά αρχεία αποτελούν πολύτιμο εργαλείο έρευνας της ζωής των ανθρώπων γιατί διατρέχουν αδιαλείπτως – εφόσον διασωθούν ολόκληρα, όλο το χρόνο ζωής των σχολείων που τα παρήγαγαν.

Για παράδειγμα, ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1883,περίπου στην αρχή της κοινής μας ζωής με το ελληνικό κράτος, εφόσον διασωθεί, θα έχει στο αρχείο του μαθητολόγια κατ’ έτος, γενικούς ελέγχους, βιβλία πρακτικών διδασκόντων και άλλα έγγραφα. Όλους τους μαθητές της περιοχής, τα επαγγέλματα των γονιών τους, τα μαθήματα που διδάσκονταν, τους εκπαιδευτικούς που δίδαξαν, τα προγράμματα μαθημάτων, τις επιδόσεις των μαθητών, ακόμη και τις συνθήκες των διδακτηρίων, και πολλές άλλες πληροφορίες. Ένας θησαυρός δηλ. πληροφοριών για τη ζωή στον τόπο μας που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

Ο κ. Λάμπρος Γριβέλλας στο πόνημα του με τίτλο « Τα σχολεία της περιοχής Καρδίτσας μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας» γράφει ότι η κατάσταση της εκπαίδευσης στην Καρδίτσα και την περιοχή της κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα είναι εν πολλοίς άγνωστη διότι δεν διατηρήθηκαν αρχεία…»

Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους φυλάσσονται 263 αρχεία σχολείων το παλαιότερο των οποίων ξεκινά το σχολικό έτος 1886 – 1887. Η έρευνα και μελέτη αυτού του υλικού αποτελεί πρόκληση για την ανάδειξη της εκπαιδευτικής πραγματικότητας στην περιοχή της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας .Το αρχειακό υλικό των σχολείων προσφέρεται επίσης και για εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο μικρός μαθητής μαθαίνοντας για τη ζωή του σχολείου πριν από πολλά χρόνια ευαισθητοποιείται για την ιστορία του τόπου του. Η γνώση της τοπικής ιστορίας είναι το έναυσμα για την αναζήτηση της ιστορίας του έθνους, εν τέλει του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ο στόχος μας είναι τα ανοιχτά αρχεία για τη διάχυση της γνώσης. Ερευνητές , αλλά και πολίτες , μαθητές και εκπαιδευτικοί να έχουν πρόσβαση στις πρωτογενείς μας πηγές. Να γνωρίζει όχι μόνο ο μυημένος ιστορικός, αλλά ο κάθε πολίτης την δική του τοπική ιστορία. Να μυηθεί όχι μόνο στα σπουδαία γεγονότα και τους μεγάλους άνδρες, αλλά στην ιστορία της συνολικής ζωής του παρελθόντος.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους είναι η κιβωτός της ιστορικής μνήμης, διασώζουν το αποτύπωμα της διαδρομής των ανθρώπων που σίγουρα αφορά το παρελθόν και καθορίζει κυρίως το μέλλον. Τα αρχεία άλλωστε μαζί με τα μνημεία αποτελούν τα τεκμήρια της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Η αξιοποίηση των αρχείων και η ευαισθητοποίηση του κοινού όλων των ηλικιών είναι οι στόχοι μας. Στον τομέα αυτό σκοπεύουμε να επεκταθούμε στο μέλλον, αφενός με το περαιτέρω ενδιαφέρον μας για την προφορική ιστορία πολύτιμο και παρεξηγημένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και αφετέρου με τα κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα αναζήτησης πληροφοριών, βιβλιογραφικής έρευνας, τεκμηρίωσης, αποδελτίωσης. Στόχος μας είναι αυτά τα προγράμματα να απευθύνονται τόσο σε παιδιά των σχολικών βαθμίδων όσο και σε άλλες κοινωνικά ομάδες.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ερευνητών και όχι μόνο. Φιλοδοξούν να διαδραματίσουν στο μέλλον ουσιαστικό ρόλο στη μελέτη και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας.»

Οι ομιλητές της εκδήλωσης ανέδειξαν μέσα από τις ομιλίες τους την τεράστια προσφορά των δασκάλων της Αργιθέας

Ο κ. Δημήτρης Γρίβας φιλόλογος ανέπτυξε το θέμα: «Οι δάσκαλοι της Αργιθέας: Δάσκαλοι παντού».

Ο κ. Βασίλης Κούκλαρης δάσκαλος παρουσίασε την προσωπική του εμπειρία ως μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Πετρίλου με τίτλο «Ένα χάραγμα στο δέντρο»

Ο κ. Κώστας Σπανός δάσκαλος- τοπικός ερευνητής αναφέρθηκε στις «Αναμνήσεις ενός δασκάλου των Θεσσαλικών Αγράφων»

Ο κ. Παναγιώτης Χόντζιας δάσκαλος συμμετείχε με την ομιλία του, με τίτλο «Από το θρανίο στην έδρα»

Ο κ. Ηλίας Μακρής Δάσκαλος – συγγραφέας μίλησε για την «Εθνική Αντίσταση – Κυβέρνηση του Βουνού»

Και η κ Γιώτα Φώτου δασκάλα συγγραφέας με λογοτεχνική χροιά παρουσίασε την προσωπική εμπειρία του πατέρα της ως δασκάλου στα χωριά της Αργιθέας με τίτλο «Δάσκαλος στη γενέτειρα του».

Μετά τις ομιλίες προβλήθηκε βίντεο των ΓΑΚ Αρχείων Ν. Καρδίτσας με τίτλο «Αφιέρωμα: Σχολεία και Δάσκαλοι στην Αργιθέα» .

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς του Μορφωτικού Συλλόγου Απανταχού Πετριλιωτών « ΤΟ ΠΕΤΡΙΛΟ»

Το βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

daskaloi argithea 2

daskaloi argithea 1

daskaloi argithea 3

daskaloi argithea 4

daskaloi argithea 5

daskaloi argithea 6

daskaloi argithea 7

daskaloi argithea 8

daskaloi argithea 9

daskaloi argithea 10




Total
0
Shares
Previous Article

Καρδίτσα: Εξιχνιάστηκε κλοπή σε μίνι-μάρκετ

Next Article

Ο ΕΟΣΚ οργανώνει παιδική ορειβατική κατασκήνωση

Related Posts