Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου «Φίλιππος Β΄, ο μέγιστος ηγεμών των Ελλήνων»

 

Με επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Παύλου Καρακιόλη «Φίλιππος Β΄, ο μέγιστος ηγεμών των Ελλήνων»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο «ΚΙΕΡΙΟΝ», η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Παύλου Καρακιόλη «Φίλιππος Β΄, ο μέγιστος ηγεμών των Ελλήνων» που διοργάνωσε η Ένωση Επιστημόνων Ν. Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Το κοινό της Καρδίτσας είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει ένα εξαιρετικό ιστορικό πόνημα η έρευνα του οποίου αναφέρεται στον πολυτάραχο βίο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β΄ και φωτίζει πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές πτυχές της ιστορίας. Παράλληλα, έγινε αναφορά και στο βιβλίο του Παύλου Καρακιόλη «Η δυναστεία των Αργεαδών».

Την εισηγητική ανάλυση έκανε ο φιλόλογος – συγγραφέας κ. Ευάγγελος Ντελής ο οποίος, με πολύ γλαφυρό τρόπο και μέσα από την προβολή σχετικών φωτογραφιών, εστίασε τόσο στην ιστορία των Μακεδόνων όσο και στην προσωπικότητα του Φιλίππου, στο ενεργητικό του οποίου πιστώνεται η μεγάλη διαμετρική αλλαγή που δημιούργησε ο ίδιος στα θεμέλια του ελληνικού έθνους, η οποία πρόσφερε στην ένωση των πολιτειών ένα ευρύτερο πεδίο ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντελής: «Ήταν μεγάλη τιμή η πρόταση από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας να παρουσιάσω τα δύο βιβλία του Παύλου Καρακιόλη, δυο καθαρά επιστημονικά, ιστορικά βιβλία, που κρύβουν πολλή αναζήτηση και ιδιαίτερο ζήλο για ένα θέμα που απασχολεί την Ελλάδα δεκαετίες τώρα και τον τελευταίο καιρό πήρε και πάλι μεγάλες διαστάσεις, το θέμα της Μακεδονίας και κατά πόσο ο όρος είναι μόνο γεωγραφικός ή περιέχει και εθνολογικά στοιχεία, αν χαρακτηρίζει δηλαδή μόνο ένα γεωγραφικό σημείο του χάρτη ή εκφράζει πολιτισμικά στοιχεία αιώνων και βέβαια μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, που ζούσε και ζει σ’ αυτό το μέρος και χαρακτηρίζεται με το ιστορικό όνομα Μακεδόνες.

Και τα δύο βιβλία είναι γραμμένα με πολλή προσοχή. Τίποτε δεν μένει χωρίς κάποια παραπομπή, κανένα συμπέρασμα δεν εξάγεται ανυπόστατα. Και μάλιστα υπάρχει συνδυασμός πηγών και παραπομπών σε ιστορικούς, κυρίως της αρχαίας εποχής, όπως και σε συγγραφείς, για να τεκμηριωθεί κάθε άποψη. Δεν υπάρχει εθνικιστική έξαρση στα βιβλία, αλλά καθαρά επιστημονική προσέγγιση».

Ο συγγραφέας, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τον Φίλιππο Β΄ ως μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της ιστορίας που άλλαξε τον ρου της ιστορίας και πρόσθεσε πως τέτοια μεγαλουργήματα δεν έπρεπε να μείνουν στην αφάνεια, γι ΄ αυτό και ο ίδιος ασχολήθηκε με την έρευνα του έργου του.

«Αν δεν υπήρχε ο Φίλιππος Β ΄, τότε η Ελλάδα θα ήταν μια ασήμαντη χώρα στα Βαλκάνια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παύλος Καρακιόλης.

Έκλεισε δε την ομιλία του επισημαίνοντας πως η ιστορία, η φιλοσοφία και η λογοτεχνία είναι τα μόνα αντίδοτα στη σημερινή δύσκολη εποχή που ζούμε και πως ο στοχασμός και η επαγρύπνηση είναι όροι επιβίωσης.

«Αν θέλουμε να δώσουμε ένα διαφορετικό νόημα στη ζωή μας, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις έννοιες της φρόνησης και του μέτρου» κατέληξε ο κ. Παύλος Καρακιόλης ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Την συζήτηση διηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος ο οποίος δήλωσε πως είναι εξαιρετική τιμή να είναι κοντά μας ένας τόσο αξιόλογος συγγραφέας και να μας παρουσιάζει ένα τόσο σημαντικό πόνημα.

Ο ίδιος, εξάλλου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διάβασε και ορισμένα αποσπάσματα του βιβλίου «Φίλιππος Β΄, ο μέγιστος ηγεμών των Ελλήνων» μέσα από τα οποία το κοινό είχε τη δυνατότητα να συλλάβει ακόμα καλύτερα το μεγαλείο του ενδιαφέροντος αυτού πονήματος.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν στο ξεκίνημα της εκδήλωσης τόσο ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιστημόνων Ν. Καρδίτσας κ. Κώστας Κυρίτσης όσο και ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος ευχόμενοι το νέο βιβλίο του Παύλου Καρακιόλη για τον Φίλιππο Β ΄ να είναι καλοτάξιδο.

Η εκδήλωση, που εξελίχθηκε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα πνευματική συνάντηση, έκλεισε με ερωτήσεις-τοποθετήσεις του κοινού.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

VIVLIO 1

VIVLIO 2

VIVLIO 3




Total
0
Shares
Previous Article

Τοποθέτηση Γ. Κωτσού για το Διεθνές Συνέδριο της ΠΕΔ με θέμα τον Πηνειό

Next Article

Ολοκληρώνονται οι εργασίες επέκτασης ηλεκτροφωτισμού στην Τ.Κ. Γόμφων