Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Με απόλυτη επιτυχία οι εκδηλώσεις για τον Κώστα Βίρβο στα Τρίκαλα

Με την αναγγελία της κίνησης για ίδρυση και δημιουργία «Σπιτιού Τρικαλινών Δημιουργών», ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου «άνοιξε» τις εργασίες της ημερίδας για τον μεγάλο μας στιχουργό, Κώστα Βίρβο.

Η ημερίδα και η μουσική συνάντηση που διοργανώνεται από το 32ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων «Κώστας Βίρβος», αφορά στην προσπάθεια ανάδειξης του πολυποίκιλου ποιητικού – στιχουργικού του έργου.

Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι ένα διατηρητέο κτήριο στο Βαρούσι, την παλιά συνοικία των Τρικάλων, είναι για τον Δήμο η ιδανική περίπτωση για τη στέγαση αυτού του «Σπιτιού Τρικαλινών Δημιουργών». Μάλιστα, το εν λόγω κτήριο βρίσκεται στη γωνία των οδών Αγίων Αναργύρων και Κώστα Βίρβου.

Επίσης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Βασιλένα Μητσιάδη τόνισε τη σημασία της ημερίδας, από ανθρώπους που ασχολήθηκαν ενεργώς με το έργο του. Ενώ σημαντική και η πρόταση που έκανε ο προϊστάμενος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Χρ. Μπουλούμπασης: να δημιουργηθεί, με πρωτοβουλία του σχολείου που φέρει το όνομα του δημιουργού, εκπαιδευτική πρόταση για τον τρόπο αξιοποίησης του έργου στην εκπαίδευση. Φέροντας, ως παράδειγμα, τον στίχο, «Μα εγώ δεν ζω γονατιστός, είμαι της γερακίνας γιος», αιτιολόγησε το ότι και μόνο αυτός ο στίχος, θα μπορούσε να αποτελεί αναφορά στην επέτειο που μόλις μια μέρα πριν τίμησε όλη η χώρα: την Επανάσταση του 1821.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί, από τον π. υπουργό Ανάπτυξης και βουλευτή της ΝΔ κ. Κώστα Σκρέκα, ο οποίος αναφέρθηκε στο ταλέντο του μεγάλου στιχουργού, και από τον τ. βουλευτή της ΝΔ και Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη, ο οποίος υπενθύμισε τις ποικίλες δράσεις της Νομαρχίας Τρικάλων την προηγούμενη δεκαετία για το λαϊκό μας τραγούδι και τον Κώστα Βίρβο.

Παρούσης της συζύγου του Καίτης και των δύο θυγατέρων του, Μαρίας και Αναστασίας, οι πρωινές εκδηλώσεις στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία. Μετά την προβολή βίντεο που επιμελήθηκε ο κ. Δημήτρης Βασιλείου, ακολούθησαν εισηγήσεις:

– εντυπωσιακά  στοιχεία και λεπτομέρεις για τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Κώστα Βίρβου», από τη συγγραφέα κ. Μαρούλα Κλιάφα

– σημαντικές επισημάνσεις για τις ανθρώπινες αξίες στη ζωή και το έργο του στιχουργού, από την κόρη του, Μαρία, καθηγήτρια Παν/μίου Πειραιά

– ενθυμήσεις και στοιχεία ως «Μικρό αντίδωρο στον μεγάλο πατριώτη μας», από το π. Νομάρχη Τρικάλων κ. Στέφανο Πατραμάνη

– στοιχεία για τη ζωή του Κώστα Βίρβου από τον εκ Τρικάλων ομότιμο καθηγητή Παν/μίου Πειραιά κ. Βαγγέλη Φούντα

– ηχητικό ντοκουμέντο από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο για τη στιχουργία του βίρβου με τίτλο «Οι στίχοι του Δεύτερου στον  ΙΑΝΟ»

– μνήμες για τον «Τρικαλινό Κώστα Βίρβο», από τον κ. Κώστα Τάσιο, δημοτικό σύμβουλο Τρικκαίων

– ανάλυση για τον «καημό και τη χαρά του στιχουργού Κώστα Βίρβου» από την εκπαιδευτικό – στιχουργό κ. Μαρία Μουτσάκη

– μνήμες και σημαντικά στοιχεία από τη συνεργασία του τραγουδιστή Κώστα Σμοκοβίτη με τον στιχουργό

Το απόγευμα, είχε προγραμματιστεί μουσικοχορευτική παράσταση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δ. Τρικκαίων, από όλους τους μαθητές του σχολείου Κώστας Βίρβος, σε μια συγκινητική απότιση τιμής

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων




Total
0
Shares
Previous Article

Ενημερωτικό των αιρετών του ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας Γεωργίας Αμπατζή και Χρήστου Παπαστάθη

Next Article

Αναπροσαρμογή της θέσης και της θεώρησης των πινάκων του Δ. Κατσικογιάννη ανήγγειλε ο Δήμαρχος Τρικκαίων