Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Με ένα αφιέρωμα στον Νικόλαο (Ugo) Φώσκολο συνεχίζεται το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας

34ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – 8ΗΔΙΕΘΝΗΣ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟ,
ΝΙΚΟΛΑΟ (UGO) ΦΩΣΚΟΛΟ, ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΛΒΟΥ

Σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ στις 8:30 μ.μ. στο «MOUZAKI PALACE HOTEL»

Αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα διανοούμενο Νικόλαο (Ugo) Φώσκολο σε συνεργασία με ένα επιτελείο εξειδικευμένων συνεργατών, φιλολόγων, συνθετών, ηθοποιών και ερμηνευτών. Βασική εισηγήτρια του αφιερώματος είναι η φιλόλογος Γεωργία Γιώτα.

Στο αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα λόγιο και δάσκαλο των Α. Κάλβου και  Δ. Σολωμού, συμμετέχουν ως εισηγητές, οι φιλόλογοι Παρμενίων Μπώλος και Ευθύμιος Κουφογιάννης, ενώ οι ηθοποιοί, Πένυ Καρδιτσιώτη και Λίλα Αγγέλη, θα  απαγγείλουν ποιήματα. Η καθηγήτρια πιάνου του Ωδείου Καρδίτσας Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, Γιούλη Αγιώτη θα συνοδεύσει την υψίφωνο Πηνελόπη Κοντοκώστα στην ερμηνεία  σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση της σύνθεσης του Γιάννη Δροσίτη «In morte del fratello Giovanni» σε ποίηση Nicolo (Ugo) Φώσκολου.

Στο αφιέρωμα συμμετέχει και ο Αλέξης Κωστάλας.

Με ένα μοναδικό και σπάνιο αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Νικόλαο (Ugo) Φώσκολο, δάσκαλο του Διονυσίου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου, καθηγητή  στην έδρα της Ρητορικής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας, συνεχίζεται για δέκατη τέταρτη  (14η) ημέρα σήμερα, Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 στις 8:30 μ.μ., η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίου φεστιβαλικού θεσμού του Νομού, στο «MOUZAKI PALACE HOTEL», που θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο 16 Απριλίου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται ένα σημαντικό αφιέρωμα σε μια μεγάλη προσωπικότητα, πρωτοπόρο του κινήματος του Νεοκλασικού Ρομαντισμού και μεγάλο πολιτικό μαχητή. Ο Νικόλαος Φώσκολος μέσω  της Κλασικής Παιδείας του και του πνεύματος της  Αρχαίας Ελληνικής σκέψης ωφέλησε την ανάπτυξη του ελληνικού πνεύματος σε όλη την παγκόσμια κοινότητα.

Το μοναδικό αυτό αφιέρωμα στον Νικόλαο (Ugo) Φώσκολο αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για το νομό Καρδίτσας και τους ανθρώπους της εκπαίδευσης, των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο Νίκος Ευθυμιάδης, κατά τη χτεσινή συνέντευξη τύπου, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ο Φώσκολος, (1778-1827)  προσωπικότητα των φιλελεύθερων αναζητήσεων, των ανατροπών και διαψεύσεων, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας, της ουτοπίας και των ιδανικών, άτομο παρορμητικό, που η απογοήτευση παρέσυρε, ισχυροποιούσε και συμπλήρωνε, με το έργο του και τον βίο του, το δίπολο Σολωμού – Κάλβου. Στην εκφραστική αναζήτηση και αγωνία του Σολωμού, στην αυστηρότητα και στην εκρηκτική ολιγολογία του Κάλβου, ο Φώσκολος κομίζει αποχρώσεις παιάνων και ύμνους ζωής και τάφων. Το έργο του στέκεται στο μεταίχμιο του νεοκλασικισμού και του πρώιμου ρομαντισμού.

Πολιτικός μαχητής, στρατιώτης στην υπηρεσία των δημοκρατικών Γάλλων, κατακτητής των σαλονιών, πέρασε από το πεδίο της Λογοτεχνίας ως ανεμοστρόβιλος και άφησε πίσω του ένα μνημείο παρθένων συναισθημάτων και πεισματικής προσήλωσης στην οικουμενική λάμψη των ιδεών.

Η σημαντικότητα του Φώσκολου στην παγκόσμια λογοτεχνία και διανόηση αποδεικνύεται και από το ότι η σορός βρίσκεται από το 1871 στο Πάνθεον δίπλα στο κενοτάφιο του Δάντη, στη βασιλική της Σάντα Κρότσε της Φλωρεντίας».

Για δεκαεπτά  (17)  μέρες ο Νομός Καρδίτσας είναι στο επίκεντρο της Χορωδιακής μουσικής της Χώρας, αλλά και σημαντικών αφιερωμάτων.

Ειδικά για φέτος κεντρικά πρόσωπα του Φεστιβάλ είναι ο κορυφαίος εν ζωή, Έλληνας Συνθέτης και Μαέστρος, Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, αλλά ο Γιάννης Δροσίτης και ο Κώστας Ευαγγελάτος συνθέσεις των οποίων παρουσιάζονται κάθε βράδυ, γραμμένες ειδικά για το Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες, Carlo Gesualdo (1566-1613) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Giovanni Paiseillo (1740-1816), για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του και Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να αντιπροσωπεύσουν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών του Castellammare di Stabia (Νάπολι) Ιταλίας και στον Χορωδιακό Διαγωνισμό του NOVISAD (ΣΕΡΒΙΑ).

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου (Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού-Αθλητισμού-Νεότητος), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό




Total
0
Shares
Previous Article

Δείτε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου της 12ης Απριλίου 2016 (video)

Next Article

Συγχαρητήριο μήνυμα των εκπαιδευτικών των 1ου & 2ου Δημοτικών Σχολείων Μουζακίου