Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μετεκλογικές συνεργίες

Το εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών εμπεριέχει απολύτως ευκρινή πολιτικά μηνύματα, τα οποία κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει. Το εκλογικό σώμα έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα, παρότι τα μεγάλα ποσοστά αποχής υποδεικνύουν έμμεση ανοχή παρά επιδοκιμασία. Θα ήταν, λοιπόν, λάθος για την συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α./ΑΝ.ΕΛ., το συμπέρασμα, πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί το απαραίτητο συγχωροχάρτι για τις ουκ ολίγες ταλαιπωρίες στις οποίες υπέβαλε τους Έλληνες. Κλειστές τράπεζες, επαναφορά στην ύφεση, επιστροφή στα ελλείμματα και στην αύξηση της ανεργίας. Η περίοδος της οκτάμηνης προηγούμενης περιόδου, που η κοινωνία και η οικονομία ήταν σε κατάσταση παρατεταμένης αδράνειας, τέλειωσε. Ο Πρωθυπουργός είναι πλέον υποχρεωμένος να κυβερνήσει.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα και με συνέπεια τα όσα προβλέπει η νέα συμφωνία για να πάρουμε την επόμενη δόση και να αποφύγουμε περιπέτειες. Και όλα αυτά την ώρα, που η νέα κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται πλέον με μικρότερη πλειοψηφία, 155 από 162 βουλευτές, από εκείνη που διέθετε στην προηγούμενη Βουλή. Επομένως θα χρειαστεί κοινοβουλευτική συνεργασία και εθνική συναίνεση για ξεπεραστούν οι δυσκολίες, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δυσκολίες, οι οποίες απαιτούν ισχυρές πλειοψηφίες για να μπορούν τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να γίνουν αποδεκτά από μια καθημαγμένη κοινωνία, που θα φέρει το βάρος εφαρμογής του τρίτου μνημονίου –του πρώτου αριστερού.

Στο επόμενο δύσκολο διάστημα, μια διαφορετική πολιτική συμπεριφορά, από όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις θα ήταν χρήσιμη για το συμφέρον της Πατρίδας. Μια πολιτική πρακτική, δίχως πόλωση, κορώνες ή ex officio αποκλεισμούς, που η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά περιέγραψε και την οποία οφείλει να υπηρετήσει από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο από την αρχή, σε μέτρα που οδηγούν σε οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, σε ζητήματα για τα οποία έχουμε να προτείνουμε εφαρμόσιμες εναλλακτικές, αλλά και σε ζητήματα στα οποία έχουμε σαφείς ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση και την ευθύνη των αποφάσεων και των συνεπειών θα την φέρει η κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό επιτάσσει η πολιτική ηθική και παράδοση, οι δημοκρατικές αρχές και οι συνταγματικές προβλέψεις, που καθορίζουν τον ρολό των πολιτικών παρατάξεων μέσα στον κοινοβουλευτισμό.




Total
0
Shares
Previous Article

Διακοπή ρεύματος στο Μουζάκι

Next Article

Εγγραφές στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου «Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης»