Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μετά το Μουσείο Τσιτσάνη έρχεται και το Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών

Μια μουσική βραδιά ισάξια του καλλιτεχνικού μεγέθους 5 τρικαλινών δημιουργών, αυτή της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου 2017.

Στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης», τρικαλινές και τρικαλινοί, λάτρεις του λαϊκού μας τραγουδιού, είδαν από κοντά τον σχεδιασμό για το πρωτότυπο Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών.

Το διαδραστικό μουσείο, μοναδικό στην Ελλάδα, που θα παρουσιάζει μέσω καινοτόμων τεχνολογικών επιτευγμάτων τη ζωή και το έργο των μεγάλων Καλλιτεχνών: Απόστολος Καλδάρας, Κώστας Βίρβος, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Γιώργος Σαμολαδάς και Δημήτρης Μητροπάνος, περιλαμβάνονται στη νέα πολιτιστική δράση του Δήμου Τρικκαίων.

Με εξασφαλισμένα 900.000€ περίπου, ένα παλιό αρχοντικό στο Βαρούσι (την παλιά, ιστορική συνοικία της πόλης) διασώζεται και μετασκευάζεται στο νέο αυτό διαδραστικό μουσείο.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου «η πόλη αναδεικνύει τον πολιτιστικό της πλούτο αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, διασώζοντας τη μνήμη της». Ετσι, «αφ’ ενός αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική κληρονομιάς μιας ιδιαίτερης συνοικίας της πόλης. Αφ’ ετέρου αξιοποιείται το πλούσιο πολιτιστικό (μουσικό) υπόβαθρο της περιοχής».

Από τις οικογένειες των καλλιτεχνών παραβρέθηκαν, η Ελευθερία Σαμολαδά, ο Κώστας Καλδάρας και η Μαίρη Βίρβου, που είδαν από κοντά τις ετοιμαζόμενες δράσεις:

  1. Συλλογή μουσικού υλικού, ψηφιοποίηση και επεξεργασία του
  2. Μουσικός λαβύρινθος

Σε τρισδιάστατο εικονικό μουσικό λαβύρινθο θα υπάρχουν εικονικοί χώροι ακρόασης, με κάθε χώρο να αντιστοιχεί σε έναν καλλιτέχνη – δημιουργό

  1. Timeline Radio

Σε εγκατεστημένες στον χώρο συσκευές με οθόνη αφής, ο επισκέπτης θα χειρίζεται ένα παλιό ραδιόφωνο, στο οποίο όμως η βελόνα θα δείχνει χρονολογίες από τη ζωή κάθε καλλιτέχνη με ανάλογες εικόνες να εναλλάσσονται.

  1. Διαδραστικό JukeBox

Το πάτωμα του χώρου μετατρέπεται σε πληκτρολόγιο ενός JukeBox και ο επισκέπτης θα επιλέγει κάποιο τραγούδι, ρυθμίζοντας την «εικονική» ταχύτητα περιστροφής του δίσκου με τη διαρκή κίνηση των χεριών του. Όταν επιτευχθεί ο ρυθμός αναπαραγωγής, τότε «ξεκλειδώνει» η επιλογή ενός ακόμα μουσικού τραγουδιού. Σε δεύτερο επίπεδο, θα λειτουργεί σύστημα οπτικής προβολής του JukeBox, σαν να βρισκόμαστε στο εσωτερικό του.

  1. Ψηφιακή 3D Ανασύνθεση Σκηνής

Θα δημιουργηθούν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις πραγματικών χώρων, με πρωταγωνιστές τους καλλιτέχνες, για να δοθεί η ατμόσφαιρα της κάθε εποχής, σε συνθήκες ρεαλισμού και ανάλογης ατμόσφαιρας. Η ενέργεια θα εκτυλίσσεται σε σύντομης διάρκειας σενάρια με κεντρικό άξονα επιλεγμένα έργα των δημιουργών.

  1. Πόσο Καλλιτέχνης Είσαι;

Με ευφυές σύστημα ταυτοποίησης ομοιότητας της εκτέλεσης μουσικών κομματιών από τους επισκέπτες, ο καθένας θα μπορεί να παίζει ένα τραγούδι και το σύστημα θα του υποδεικνύει, αν και πού έκανε λάθος σε σχέση με το πρωτότυπο.

  1. Ηχητικό / μουσικό βιβλίο ευχαριστιών

Στο τέλος της εικονικής περιήγησης στο χώρο, ο επισκέπτης θα μπορεί, αντί για το γνωστό βιβλίο εντυπώσεων, να χρησιμοποιήσει μία διαδραστική οθόνη αφής. Με αυτή και με ένα εικονικό πεντάγραμμο που θα «ανοίγει» εικόνες του χώρου, οι εντυπώσεις θα καταγράφονται ως μουσική σύνθεση. Ετσι κάθε επισκέπτης θα έχει δημιουργήσει το δικό του μουσικό αποτύπωμα μετά την επίσκεψή του.

Δύο Μουσεία

Έτσι τα Τρίκαλα, πρωτεύουσα του λαϊκού τραγουδιού, θα διαθέτει ΚΑΙ το Μουσείο Τσιτσάνη ΚΑΙ το Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών, σε μια περιήγηση στην ιστορία και σε μια ευκαιρία για ανάδειξη των νέων χαρακτηριστικών της ελληνικής μουσικής. Ο Δήμος Τρικκαίων καθίσταται πρωτοπόρος στην ανάδειξη και αξιοποίηση της μουσικής παράδοσης της πατρίδας μας.

Ο Κώστας Κρομμύδας, ο τρικαλινός ηθοποιός και συγγραφέας, παρουσίασε συνοπτικά τη ζωή και το έργο των τρικαλινών καλλιτεχνών. Η φράσεις του αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα: «Είμαστε από τις ίδιες γειτονιές, περπατάμε στα ίδια σοκάκια, ατενίζουμε τον ίδιο ορίζοντα. Μιλάμε μαζί τους όταν τραγουδάμε τα τραγούδια τους, και ας τα λέμε πολλές φορές με τον δικό μας τρόπο. Είναι πάντα δίπλα μας και για όλα όσα μάθαμε από αυτούς τους λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Μετά την παρουσίαση, η μουσική βραδιά ήταν εξαιρετική. Οι Λαμπρινή Καρακώστα και Ειρήνη Τουμπάκη ενθουσίασαν το κοινό, με την ερμηνεία αγαπημένων τραγουδιών από τους αγαπημένους τρικαλινούς συνθέτες, στιχουργούς, ερμηνευτές, με το κέφι να απλώνεται σε όλον τον χώρο.

Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωπος της ΙΜ Τρίκκης και Σταγών, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας, οι αντιδήμαρχοι Τρικκαίων κ.κ. Εφη Λεβέντη, Ντίνα Δήμα, Κώστας Ψύχος, εκπρόσωποι της ΑΔ Τρικάλων και της ΣΜΥ μαζί με μαθητές της Σχολής, πλήθος φίλων και συγγενών των καλλιτεχνών, λάτρεις της μουσικής και του ελληνικού τραγουδιού.

spiti trikalinon kalitexnon 1

spiti trikalinon kalitexnon 2

spiti trikalinon kalitexnon 3

spiti trikalinon kalitexnon 6

spiti trikalinon kalitexnon 4 1

spiti trikalinon kalitexnon 5 1

spiti trikalinon kalitexnon 7

spiti trikalinon kalitexnon 8

spiti trikalinon kalitexnon 9

spiti trikalinon kalitexnon 10

spiti trikalinon kalitexnon 11




Total
0
Shares
Previous Article

Αποκατάσταση – επέκταση ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο Π.Ε Καρδίτσας

Next Article

Εγκαινιάστηκε ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Φρουράς Τρικάλων

Related Posts

vroxi kakokairia
Διαβάστε περισσότερα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24)…
Dimarxos Dimotiko Symvoulio foto arxeiou
Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων για τους πλημμυροπαθείς και τις οικογένειές τους

Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων για τους πλημμυροπαθείς και τις οικογένειές τους Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου για τους πλημμυροπαθείς…