Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022

.

 Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, στην Ολομέλεια της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων – Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022».  Στις διατάξεις του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα  δημοσιονομικά, φορολογίας, ενεργειακά θέματα, δημόσιας διοίκησης και εργασιακά.  Στον τομέα της υγείας, προωθούνται οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την καθολική κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού, τη βελτίωση της Διοίκησης του ΕΣΥ και τη βιώσιμη χρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Επιπλέον, περιλαμβάνονται ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, δημόσιας εκπαίδευσηςεπαναφοράς της “Ενιαίας Τιμής” για το σύνολο των βιβλίων και  διευκόλυνσης της επαναδραστηριοποίησης επιχειρηματιών που πτώχευσαν.

Στη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής  τοποθετήθηκε η  βουλευτής Καρδίτσας, κ. Χρυσούλα Κατσαβριά- Σιωροπούλου, η οποία  επικεντρώθηκε στις διατάξεις που αφορούν στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και του πολιτισμού.

Στην ομιλία της,  τόνισε χαρακτηριστικά: «Με το παρόν «πολυνομοσχέδιο» νομοθετούνται προ-απαιτούμενα -υποχρεώσεις δηλαδή του 4ου προγράμματος- αναδεικνύονται όμως ισορροπίες νομοθέτησης μεταξύ απαιτήσεων των δανειστών και κοινωνικών αναγκών που προέκυψαν από την επιμονή στις διαβουλεύσεις και τις συστηματικές προσπάθειες  της κυβέρνησης,  οι οποίες οδήγησαν σε ικανοποιητικές ρυθμίσεις αρκετών θεμάτων μείζονος σημασίας. Δυστυχώς, η συζήτηση, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου, δεν είχε δημιουργικά χαρακτηριστικά και προτάσεις λύσεων αφού η αντιπολίτευση κατέφυγε για άλλη μια φορά σε ψέματα, μισές αλήθειες και παρερμηνείες με στόχο την τρομοκράτηση της κοινωνίας. Σύμφωνα με τις ορατές προβλέψεις, εγκαινιάζεται μία νέα εποχή για την Ελλάδα, μία εποχή εξόδου από την πολυετή κρίση και τα μνημόνια.  

Η Κυβέρνησή μας, καλύπτοντας ελλείμματα κοινωνικής μέριμνας και επιλύοντας κληροδοτημένα προβλήματα δεκαετιών, επιχείρησε βαθιές τομές, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και με προτεραιότητα τη στήριξη των αδύναμων ομάδων και των συλλογικών αγαθών, υγεία, παιδεία και κοινωνική αλληλεγγύη, καθώς και τη θεσμική εξυγίανση  σε όλα τα επίπεδα.

 Τα έτη 2016 και 2017 υλοποιήθηκαν πολιτικές και δράσεις στήριξης, στοχευμένες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και προνοιακές πολιτικές, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τα οικογενειακά επιδόματα, τα σχολικά γεύματα, η ένταξη παιδιών ανέργων και φτωχών μητέρων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής ύφεσης, για πρώτη φορά η χώρα καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα που αναμένεται να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα, ενώ υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων. Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, για πρώτη φορά ίσως μας επιτρέπεται να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Με το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, δίνεται η δυνατότητα από το 2019, για μειώσεις φόρων που θα συμβάλουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών αλλά και στοχευμένες ενέργειες, για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Με στόχο τη  διατηρήσιμη μείωση της ανεργίας κυρίως των νέων, από το απαράδεκτο ποσοστό του 27%  που παραλάβαμε (τέλος 2014) έως το 14,3% που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2022. Παράλληλα, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,0% το 2018 σε ετήσια βάση, με περαιτέρω οικονομική επιτάχυνση έως το 2021 λόγω θετικής συνεισφοράς των επενδύσεων ενώ προβλέπεται ο επαναπροσδιορισμός του κατώτατου μισθού.

Με το παρόν νομοσχέδιο συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια. Επιτρέψτε μου να σταθώ επιλεκτικά σε ορισμένες ρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό πρόσημο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Υπάρχουν στο νομοσχέδιο προς ψήφιση δύο μέτρα τα οποία, ενώ εκ πρώτης όψεως μοιάζουν ασύνδετα μεταξύ τους, στην ουσία πρόκειται για δύο μέτρα που είναι βαθιά κοινωνικά: η επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου καθώς και η επέκταση του μέτρου των σχολικών γευμάτων σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στην επαναφορά της Ενιαίας Τιμής βιβλίου η οποία υπήρχε στη χώρα μας όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και καταργήθηκε εν μία νυκτί από όσους σήμερα βρίσκονται απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, είναι ίσως εύκολο να σκεφτεί κάποιος ότι ευνοούνται οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι.

Και όμως: διαβάζοντας σωστά τους αριθμούς των ετών που πέρασαν χωρίς ενιαία τιμή, θα δούμε μικρούς εκδότες και βιβλιοπωλεία να κλείνουν μη αντέχοντας τον ανταγωνισμό, συγγραφείς με σημαντικό αποτύπωμα στη λογοτεχνία και στον πολιτισμό να μη βρίσκουν πια εκδότη γιατί τα βιβλία τους θεωρούνται «δύσκολα», «για λίγους» και επομένως μη εμπορικά.

Όμως, η γλώσσα, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η πολυμορφία του δημόσιου διαλόγου και της ίδιας της δημοκρατίας έχει ανάγκη από ισορροπία η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την «ελεύθερη» -και εντέλει δεσμευμένη και υποτελή-  λειτουργία της αγοράς.

Αλλά, με το παρόν νομοσχέδιο, η κυβέρνηση τολμάει ακόμη περισσότερο: επανεντάσσει σε πλήρες καθεστώς ενιαίας τιμής την επανέκδοση εξαντλημένων βιβλίων -όχι ευπώλητων ή με αργό κύκλο ζωής- σημαντικών, όμως, για τη βιβλιογραφία της ελληνικής γλώσσας.

Είμαστε σίγουροι ότι δίνουμε μια ανάσα στον μικρό εκδότη, στον απομακρυσμένο βιβλιοπώλη που αγωνίζεται να επιβιώσει, στον ακούραστο πνευματικό άνθρωπο που ακουμπάει τις σκέψεις του πάνω στο χαρτί και τις μοιράζεται μαζί μας.

Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να σταθώ είναι τα σχολικά γεύματα, ως αναγκαίο αντιστάθισμα στην κρίση των τελευταίων ετών, η οποία επεκτείνεται σε περιοχές και σχολεία που φιλοξενούν πληθυσμούς που βρίσκονται σε καθεστώς φτώχειας.

Κανένα παιδί δε θα πρέπει να στερείται τη βασική τροφή.

Το μέτρο έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων, με στόχο τη στήριξη της οικογένειας. Πιο ειδικά:

Παρέχεται πιο ισχυρή στήριξη στην πλειονότητα των οικογενειών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Το επίδομα στέγασης, προϋπολογισμένου συνολικού ποσού 600 εκατομμυρίων ευρώ, θα αποτελέσει ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά είτε για το ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους είτε για τη δόση δανείου για την απόκτηση ιδιόκτητης πρώτης κατοικίας.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρώ τη διάταξη του νομοσχεδίου που αναφέρεται στα άτομα με αναπηρία. Μειώνονται οι μετακινήσεις και η ταλαιπωρία τους στην απονομή των προνοιακών επιδομάτων, με φιλικό πληροφοριακό σύστημα και υποστήριξη από τα 240 κέντρα κοινότητας στους δήμους της χώρας και τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΠΕΚΑ. Εξασφαλίζεται διαφάνεια και δυνατότητα ελέγχου των πραγματικών αναγκών των ΑμεΑ.

Επιπρόσθετα, η θεσμοθέτηση υποχρέωσης εγγραφής στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ όλων των ανέργων δικαιούχων του ΚΕΑ διευκολύνει την ένταξή τους σε προγράμματα ενεργοποίησης της αγοράς εργασίας (κατάρτιση, επανεκπαίδευση, απασχόληση).»

Κλείνοντας, η κ. Κατσαβριά επεσήμανε: «Είμαστε εδώ και για τα δύσκολα. Αλλά είμαστε εδώ και για να κάνουμε όσα υποσχεθήκαμε. Και πολλά από αυτά τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα, τα υποσχεθήκαμε, ήταν δίκαια, και έγιναν πράξη.»




Total
0
Shares
Previous Article

Αδελφοποιήθηκαν οι τοπικές διοικήσεις ΙΡΑ Καρδίτσας και Νις

Next Article

Κώστας Τσιάρας: «Η καταψήφιση της πρότασης μομφής της ΝΔ ανοίγει τον δρόμο του κ. Τσίπρα για τις Πρέσπες»

Related Posts

nero 4
Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)»

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)» Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί,…
new E65
Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Παρουσία του Πρωθυπουργού, πραγματοποιούνται…