Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μεγάλα προβλήματα σε 5 χωριά των Τρικάλων από τη θεομηνία

Πολύ μεγάλα προβλήματα σε 5 χωριά από τις έντονες βροχοπτώσεις αντιμετώπισε ο Δήμος Τρικκαίων.  Η Φωτάδα κυρίως, αλλά και το Καλονέρι, το Γενέσι, το Ρίζωμα και ο Πλάτανος, βίωσαν τα αποτελέσματα της απίστευτα μεγάλης ποσότητας νερού που έφτασε μέσω των ποταμών στα χωριά.  Ο Δήμος ήδη υπέβαλλε αίτημα για κήρυξη χωριών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ειδικά η Φωτάδα έχει πλημμυρίσει ολόκληρη. Ο Δήμος Τρικκαίων ενεργοποιήθηκε από πολύ νωρίς το βράδυ της Παρασκευής με την αντιδήμαρχο τομέα Β κ.  Ελένη Πούλιου να συντονίζει τις ενέργειες. Αμέσως εστάλησαν από τα Τρίκαλα όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα (εκσκαφείς, φορτωτές, φορτηγά) με μέριμνα του αντιδημάρχου για την Πολιτική Προστασία κ. Δημ. Βασταρούχα και άρχισε η προσπάθεια προστασίας του αναχώματος του χωριού.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων επικεφαλής της προσπάθειας, μετέβη στην περιοχή.

Τα ορμητικά νερά έσπασαν πολύ γρήγορατο ανάχωμα,  οπότε ηπροσπάθεια στράφηκε στη δημιουργία πρόσθετων αναχωμάτων,  για να προστατευθεί το χωριό.  Την ίδια ώρα όμως υπερχείλισε ο ποταμός προς το κοντινό χωριό των Ρογγίων,  με αποτέλεσμα, αναγκαστικά να γίνει παρέμβαση στο οδόστρωμα,  για να προστατευθεί και το συγκεκριμένο χωριό και ο Διπόταμος.

Η ορμητικότητα των νερών και η ποσότητά τους ήταν τέτοια,  που κατέστρεψαν τμήμα του δρόμου μετά τη γέφυρα του ποταμού.

Ολες αυτές οι ακραίες συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η Φωτάδα,  που μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου αντιετώπιζε το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ηδη ο Δήμος έχει στείλει πρόσθετα μηχανήματα και αντλούνται νερά από τις οικίες και από όπου απαιτείται άμεσα.

Ταυτοχρόνως:
– έχουν αποσταλεί πολύ μεγάλες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού,  καθώς η υδροδότηση διακόπηκε
– έχουν ενεργοποιηθεί με παρέμβαση του Δήμου,  και ιδιωτικά μηχανήματα
– γίνεται άντληση υδάτων και από την περιοχή του Μύλου Τσαγκάδα, κοντά στα Τρίκαλα

trikala_plimmires_1

Στα άλλα χωριά
Σε άλλα δύο σημεία υπήρξε μεγάλο πρόβλημα το βράδυ της Παρασκευής

Το ένα ήταν η περιοχή Καλονερίου – Γενεσίου, όπου διακόπηκε η υδροδότηση.  Στο μεν Καλονέρι επειδή ο όγκος χώματος νερού και λάσπης έκλεισε την υδρομάστευση που υδροδοτεί το χωριό.  Στο δε Γενέσι δημιουργήθηκε πρόβλημα με τον αγωγό

Και στα δύο χωριά μετέβησαν άμεσα συνεργεία της ΔΕΥΑΤ για αποκατάσταση των βλαβών, ενώ ο Δήμος φρόντισε για υδροδότηση με εμφιαλωμένα νερά

Το άλλο σημείο είναι η περιοχή Ριζώματος και Πλατάνου. Στο Ρϊζωμα έσπασε αγωγός υδροδότησης,  ως συνέπεια των προηγούμενων πλημμυρών. Στον Πλάτανο,  κεραυνός διέκοψε την ηλεκτροδότηση του αντλιοστασίου. Ηδη συνεργεία της ΔΕΥΑΤ επισκευάζουν τις βλάβες.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι πλημμύρες δημιούργησαν προβλήματα και στην κίνηση οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα χωραφιών.

Εκτακτη ανάγκη
Ο Δήμος Τρικκαίων από το πρωί του Σαββάτου υπέβαλλε μέσω της ΠΕ Τρικάλων,  αίτημα στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας,  για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  των πληγεισών περιοχών.

Συνεργασία
Ο Δήμος Τρικκαίων συνεργάζεται με όλες τις κρατικές υπηρεσίες και τους άλλους φορείς της Αυτοδιοίκησης, από την πρώτη στιγμή. Ο Δήμος Τρικκαίν ευχαριστεί όλους τους εργαζόμενους,  τους εθελοντές,  το προσωπικό της Π.Υ.,  της ΔΕΗ,  της ΔΕΥΑΤ, τους αιρετούς,  τους πολίτες,  που αψήφησαν τη μανία του καιρού και έσπευσαν σε συνδρομή στο δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της καταστροφής.

Το τελευταίο διάστημα, οι υπηρεσίες του Δήμου ανταποκρίνονται συνεχώς, σε συνεχείς δυσμενέστατες συνθήκες, ως αποτέλεσμα ακραίων καιρικών φαινομένων.  Ο Δήμος παραμένει στο πλευρό των κατοίκων,  καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια,  σε πολλές περιπτώσεις και σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε επιφυλακή, οι εργαζόμενοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα.

Πλέον, ο Δήμος συμπαρίσταται ενεργά στους κατοίκους,  καταγράφει τις ζημιές, ενεργοποιεί τις κρατικές υπηρεσίες και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων ακραίων φαινομένων.

 trikala_plimmires_3




Total
0
Shares
Previous Article

Πλημμύρες στο Ρίζωμα - Η επόμενη μέρα και η αναζήτηση μόνιμων λύσεων

Next Article

Σεμινάρια για την τουριστική προβολή των Τρικάλων