Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μία ακόμη συνεδρίαση “παρωδία” για το Γ.Π.Σ. Μουζακίου

Μία ακόμη συνεδρίαση "παρωδία" για το Γ.Π.Σ. Μουζακίου

 

Μετά τις έντονες αντιδράσεις μας για την εσπευσμένη και χωρίς διαβούλευση συμπλήρωση-διόρθωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μουζακίου, συνεδρίασε χθες 4-3-2019, η επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Μουζακίου. Μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η προχειρότητα  της συνεδρίασης.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Μουζακίου στην τοποθέτησή του προσπάθησε ατυχώς να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα και ωφελιμότητα ύπαρξης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στις 15 τοπικές κοινότητες που απαρτίζουν την ενότητα Μουζακίου. Επτά χρόνια πέρασαν και δεν αντιλήφθηκαν την καταστροφική εφαρμογή του. Και πως να το αντιληφθούν άραγε όταν στερούνται ιδιοκτησίας στο Δήμο που διοικούν και επενδύουν αλλού;

Το 2012 εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου η μελέτη που κόστισε περίπου 300.000 ευρώ επιδοτούμενη από την ΕΕ και έγινε νόμος του κράτους, δίχως να γνωρίζουν οι δημότες τις συνέπειες. Η ευθύνη του Δημάρχου και όλης της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου είναι τεράστια. Αντί να ενημερωθούν, να ενημερώσουν και να το σταματήσουν, πανηγύριζαν για την δωρεάν χρηματοδότηση και χαρακτήριζαν το Γ.Π.Σ. “χρήσιμο εργαλείο”. Στην πορεία και κατά την εφαρμογή του απεδείχθη τροχοπέδη σε κάθε επενδυτική προσπάθεια. Μεγάλες επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Μουζάκι είναι εγκλωβισμένες και δεν μπορούν να κάνουν επέκταση. Πρατήρια υγρών καυσίμων, μηχανουργία κ.α. λειτουργούν με τις παλιές άδειες και κινδυνεύουν να κλείσουν. Κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να κατασκευάσουν σταβλικές εγκαταστάσεις στις ιδιοκτησίες τους και  χάνουν επιδοτήσεις. Τα αγροτεμάχια στις ορεινές κοινότητες χαρακτηρίζονται γη υψηλής παραγωγικότητας κατάλληλη για καλλιέργεια και απαγορεύεται κάθε άλλη χρήση. Εκτός σχεδίου οικισμού δεν μπορούν να χτίσουν ούτε κοτέτσι. Η κατάσταση είναι τραγική και συνολικά και μακροπρόθεσμα οδηγεί τα χωριά μας σε μαρασμό.

Στη συνεδρίαση δεν έγινε προσπάθεια παρουσίασης των αλλαγών που προωθούνται, χαρακτηρίστηκε άτυπη, παρ’ όλο που η επιτροπή διαβούλευσης είναι θεσμοθετημένο όργανο του Δήμου και ακολούθησε μια ασυντόνιστη συζήτηση χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα και χωρίς να ληφθεί απόφαση. Έτσι επαληθεύτηκαν οι ισχυρισμοί της επικεφαλής μας κα Παρασκευής Ντούρβα πως πρόκειται για συνεδρίαση (παρωδία).

Εμείς προτείναμε την σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή μηχανικών υπαλλήλων του Δήμου, την πρόσκληση όλων των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων φορέων για υποβολή προτάσεων, την μελέτη των προτεινόμενων αλλαγών για κάθε κοινότητα χωριστά, με ταυτόχρονη διαβούλευση σε κάθε τοπική κοινότητα.

Εν τέλει αν οι προτεινόμενες αλλαγές είναι μεγάλες, να ζητήσουμε την ανατροπή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, έτσι ώστε να ισχύει και για την περιοχή της ενότητας Μουζακίου (15 τοπικές κοινότητες) ότι ισχύει για τα γειτονικά χωριά των Τρικάλων και τα υπόλοιπα χωριά της ενότητας Ιθώμης και Παμίσου.

Στην απαξιωτική δήλωση του απερχόμενου Δημάρχου στους συμμετέχοντες πως “δεν μπορείτε να τα βρείτε” απαντούμε πως μπορούμε να συνεννοηθούμε και θα το κάνουμε πράξη ως νέα δημοτική αρχή.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ




Total
0
Shares
Previous Article
Σύλληψη 48χρονου για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης με τη μέθοδο της υδροπονίας

Σύλληψη 48χρονου για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης με τη μέθοδο της υδροπονίας

Next Article
Ομαδικά Εργαστήρια Εργαζομένων και Ανέργων

Ομαδικά Εργαστήρια Εργαζομένων και Ανέργων

Related Posts

epainos Mavrommati vivlio
Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Διαγωνισμός Έκφρασης και Δημιουργίας που διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Διαγωνισμός Έκφρασης και Δημιουργίας που διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο…
sport agrafa dermatas
Διαβάστε περισσότερα

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Στα Άγραφα και πάλι

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Στα Άγραφα και πάλι Δύσκολο το πρωινό της Κυριακής για τον Κρυάκουρα. Ο βαρύς  καιρός με τα…