Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μέριμνα για τα κατεστραμμένα οχήματα ζητάει η Ασημίνα Σκόνδρα

Asimina SSkondra Vouli Mouzakinews slide

Ένα σοβαρό ζήτημα, που αφορά μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας μετά τις πρωτόγνωρες καταστροφές, που προκάλεσε η σφοδρή θεομηνία στο Νομό μας, έθεσε η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Μεγάλος αριθμός οχημάτων,  έπαθαν τεράστιες ζημίες ή βρίσκονται σε πλήρη αχρηστία. Με πλήρη αντίληψη των οικονομικών δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν  οι πληγέντες ιδιοκτήτες ΙΧ,  που είδαν τις περιουσίες και τα αυτοκίνητα τους, να καταστρέφονται, η  κ. Ασημίνα Σκόνδρα, κατέθεσε ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την αποζημίωση οχημάτων Ι.Χ. που καταστράφηκαν στον Νομό από τη Θεομηνία.

Στην ερώτηση της, η Βουλευτής τονίζει:

«Κύριε Υπουργέ, οι πρωτόγνωρες καταστροφές, που προκάλεσε η θεομηνία της 18ης – 19ης Σεπτεμβρίου, άφησε ολόκληρο το Νομό Καρδίτσας κατεστραμμένο και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου σας, «σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από θεομηνίες. Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνο για επιχορήγηση 30 – 70% της ζημίας, για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καταγεγραμμένα ως κατεστραμμένα… Το ύψος της επιχορήγησης βαραίνει το ΠΔΕ. Για την έκδοση αυτής της απόφασης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταγραφή ζημιών επιχειρήσεων από την Περιφέρεια και η διαβίβαση του σχετικού Πίνακα καταγραφής ζημιών, στο Υπουργείο Οικονομικών.»

Όπως γνωρίζω, πολύ μεγάλος αριθμός ΙΧ οχημάτων έχουν υποστεί τεράστια ζημία ή βρίσκονται σε πλήρη αχρηστία. Πολλά εξ αυτών, προκύπτει ότι δεν ήταν ασφαλισμένα για ζημίες από φυσικές καταστροφές και πλημμύρες. Από αυτά, πολλά οχήματα ανήκουν μάλιστα σε αγρότες και επαγγελματίες, που βασίζουν την δυνατότητα άσκησης των δραστηριοτήτων τους στην ύπαρξη οχήματος. Αντίστοιχα, και τα Ι.Χ. είναι δύσκολο έως αδύνατων να αντικατασταθούν, με δεδομένη την οικονομική δυσχέρεια στην οποία περιήλθαν οι πολίτες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάστε κ. Υπουργέ:

Με καταγεγραμμένη την άμεση και υπεύθυνη στάση της Κυβέρνησης έναντι των πλημμυροπαθών, προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα, ώστε να υπάρξει κάποια μορφή συμπληρωματικής αποζημίωσης για την επισκευή του καταστραμμένου στόλου οχημάτων ή συμπληρωματική επιχορήγηση για την αντικατάσταση τους, με νέα οχήματα χαμηλών ρύπων;»




Total
0
Shares
Previous Article
Δελτίο Ενημέρωσης θετικών κρουσμάτων Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Covid 19: 13 νέα κρούσματα στα Τρίκαλα, από 2 σε Καρδίτσα, Βόλο και Λάρισα

Next Article
plisimo dromwn

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί πλύσιμο δρόμων και πλατειών στο κέντρο της Καρδίτσας

Related Posts

Police astynomia 23
Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στον Τύρναβο για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας

Πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στον Τύρναβο για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας Ελέγχθηκαν -60- άτομα και -54- οχήματα…
E65 Staikouras
Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Σταϊκούρας: Παραδίδουμε, ενοποιημένο, το μεγαλύτερο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, Ε65

Χρήστος Σταϊκούρας: Παραδίδουμε, ενοποιημένο, το μεγαλύτερο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, Ε65 «Με τη σημερινή παράδοση στην κυκλοφορία…