Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μάθημα πολιτισμού από τον Μ.Σ. Σοφάδων και το Σύλλογο Εβριτών

 

Η σημαία του ψευδοκράτους που κράτησαν μέλη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ήταν η αιτία της μη συμμετοχής σε φεστιβάλ στη Budva Μαυροβουνίου

Η απόφαση ελήφθη χωρίς δεύτερη σκέψη, όταν ο πρόεδρος του συλλόγου Εβριτών Χρήστος Χατζηπέμου τους ανακοίνωσε την παρουσία στο φεστιβάλ μελών της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπό τη σημαία του ψευδοκράτους. Αποχωρούμε από το φεστιβάλ, εφόσον η αποστολή από την Κύπρο σηκώσει τη σημαία, συμφώνησαν τα μέλη του συλλόγου. Όπερ και εγένετο.

Η σημαία του ψευδοκράτους που υψώθηκε στον αέρα, ήταν η αιτία της μη συμμετοχής δυο ελληνικών πολιτιστικών συλλόγων σε διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ στη Budva Μαυροβουνίου. Πρόκειται για τον σύλλογο Εβριτών Ροδόπης και τον μορφωτικό σύλλογο Σοφάδων Καρδίτσας. Τα μέλη αμφοτέρων των συλλόγων ταξίδεψαν χιλιόμετρα για να είναι παρόντες στο φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 27 Αυγούστου. Όταν όμως ενημερώθηκαν για την παρουσία συλλόγου από το ψευδοκράτος έθεσαν άμεσα βέτο. Ζήτησαν να μην υψωθεί η σημαία του ψευδοκράτους διαφορετικά δεν θα λάμβαναν μέρος.

Οι διοργανωτές προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας ότι αυτό είναι φεστιβάλ και δεν εμπλέκεται η πολιτική. Το μόνο που έκαναν ήταν να βάλουν την ομάδα των Τουρκοκυπρίων τελευταία αλλά αυτό δεν άλλαξε την θέση των ελληνικών αντιπροσωπειών. Η απόφαση αποχώρησης των δυο συλλόγων από το φεστιβάλ είχε ληφθεί και ήταν ομόφωνη.

Οι πρόεδροι των δύο πολιτιστικών συλλόγων εξηγούν την αιτία αποχώρησής τους
Στους διοργανωτές έγινε εξαρχής γνωστό ότι τα μέλη της ελληνικής αποστολής δεν έχουν καμία αντίρρηση σχετικά με την συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. “Ωστόσο δεν νομιμοποιούμε το ψευδοκράτος του Ντενκτάς σε καμία εκδήλωσή του”, είπε ο πρόεδρος του συλλόγου Εβριτών ν. Ροδόπης Χρήστος Χατζηπέμου, τονίζοντας πως “αυτό που επεδίωκαν με την πολιτική κίνησή τους οι τουρκοκύπριοι, ήταν να αναγνωριστεί έστω και έμμεσα – στη συνείδηση του κόσμου – η ύπαρξη ενός ψευδοκράτους που δεν φέρει καμίας αναγνώρισης εκτός από την αναγνώριση που παρέχουν τα στρατεύματα κατοχής της Κύπρου”. “Υπάρχει μία μόνο Κυπριακή δημοκρατία”, κατέληξε.

“Αποχωρήσαμε ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης των αγώνων των προγόνων μας”, σχολίασε η Κατερίνα Σταθοπούλου πρόεδρος του μορφωτικού συλλόγου Σοφάδων για να συνεχίσει λέγοντας “είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που θα εκπροσωπούσαμε τη χώρα μας και είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι όπου εκπροσωπούμε τη χώρα μας. Όμως ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης των αγώνων των προγόνων μας και της έννοιας της Ελλάδας αποχωρούμε από τη διοργάνωση, όπως και οι φίλοι μας Εβρίτες από την Κομοτηνή, πράγμα που μας κάνει διπλά περήφανους”.

Όσο για την άποψη των διοργανωτών, οι οποίοι υποστήριξαν πως δεν χωράει πολιτική στον πολιτισμό η ίδια είπε “είναι αστείο να θεωρούμε κάτι τέτοιο. Τα πάντα είναι πολιτική και τα πάντα είναι πολιτισμός. Αν δεν υπάρχει και πολιτικός πολιτισμός δεν νομίζω ότι μπορούμε να προχωράμε. Το να σηκώσουν την σημαία ενός ψευδοκράτους που δημιουργήθηκε πάνω στα κατεχόμενα ήταν πολιτική κίνηση από πλευράς τους και αντίστοιχα έπρεπε να απαντήσουμε με μία πολιτική κίνηση. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε”, κατέληξε.

Η παρέλαση του φεστιβάλ ξεκίνησε χωρίς τους Έλληνες. Οι δυο πολιτιστικοί σύλλογοι έστησαν το δικό τους φεστιβάλ χορεύοντας από κοινού χορούς από Θράκη και Θεσσαλία. Αποχώρησαν από τον χώρο του φεστιβάλ, κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους με λάβαρα και σημαίες και κατέληξαν στην παλιά πόλη της Budva, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους.

2342345 4 7 2342345 11 7 2342345 22 8

Δήμητρα Συμεωνίδου
xronos.gr



Total
0
Shares
Previous Article

Μεγάλης έντασης και διάρκειας σεισμός αναστάτωσε το Μουζάκι και όλη την ευρύτερη περιοχή

Next Article

Συνεδρίασε χθες βράδυ για πρώτη φορά στα γραφεία της ΝΟΔΕ Καρδίτσας το νέο Δ.Σ