Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Λαογραφικός, Αρχαιολογικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς: Εορτασμός εθίμων

Εορτασμός εθίμων στο χωριό της Οξυάς, με εκδηλώσεις που διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015, ο Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, πιστός, πάντα, στην προσπάθειά του για την οργάνωση εκδηλώσεων στο χωριό κάθε εποχή του χρόνου, ώστε να παρέχεται στους Οξυώτες η ευκαιρία να επισκέπτονται και να διατηρούν σταθερούς τους δεσμούς τους με το χωριό.

Οι εκδηλώσεις αυτή τη φορά θα λάβουν χώρα στον οικισμό «Πλατάνια» Οξυάς, θα ξεκινήσουν περί την 11η πρωϊνή ώρα, περίπου, και θα περιστρέφονται, κυρίως, γύρω από το έθιμο της «Αποσπορίτσας», άμεσα συνδεδεμένου με τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή του μήνα, αυτή της Παναγίας και συγκεκριμένα με τα εισόδια της Θεοτόκου, που γιορτάζονται στις 21 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτούσε και το τέλος της φθινοπωρινής σποράς και την ίδια μέρα οι παλαιότεροι κατανάλωναν διάφορα βραστά δημητριακά, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, ρεβίθια, κ.λ.π., ευχόμενοι να «πετύχει η φθινοπωρινή σπορά και να πάει καλά η σοδειά».

Αυτά αλλά και άλλες συνήθειες σχετικές με την προετοιμασία για το Χειμώνα, θα αναβιώσουν μέσα από τις εκδηλώσεις της ερχόμενης Κυριακής, στις οποίες θα εμφανιστούν και τα χορευτικά του Συλλόγου της Οξυάς, ενώ θα διανεμηθούν φαγητό (προβατίνα βραστή) καθώς και βραστά δημητριακά, όλα προσφορά κατοίκων του χωριού.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκε και θα παραβρεθεί και το Θεσσαλικό τηλεοπτικό κανάλι TRT με το γνωστό παρουσιαστή Θεόδωρο Σδρούλια, σε εκπομπή του οποίου και θα προβληθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Από το Σύλλογο προσκαλούνται να παραβρεθούν και να συμμετάσχουν όσοι Οξυώτες και φίλοι του χωριού επιθυμούν.




Total
0
Shares
Previous Article

Τρίωρη κατάληψη και στο Δημαρχείο Μουζακίου

Next Article

«Εξόρμηση για την σωτηρία του χωριού της Οξυάς»

Related Posts